Home > Perspective > La drum prin India

La drum prin India

ianuarie 9, 2013

Vizita mea recenta in India a coincis cu festivitatile de Navratri ce se sfarsesc cu ziua Dussehra, care simbolizeaza victoria binelui asupra raului, dupa cum este exemplificat de catre lordul Ram omorand regele demon Ravana. Sezonul festiv incepe de la Navratri si continua pana la Diwali, cateva saptamani mai tarziu.

In Delhi, echipa mea si cu mine am avut privilegiul de a participa la una dintre festivitatile Dussehra care au loc peste tot in tara, un eveniment cu prezenta celor mai importante oficialitati ale Indiei. Cand am ajuns, situatia era un pic haotica – oameni care se agitau si se impingeau pentru a ajunge la locul faptei, dar, in acelasi timp, era o atmosfera festiva. Furnizorii ofereau delicatese locale, cum ar fi “inghetata rulata”, care se face prin scurgerea unui amestec de inghetata pe o rola operata manual umpluta cu gheata si sare, precum si paine roomali roti (painea batista), care se face prin aplatizarea unei mingi de aluat, aruncand-o  in aer pentru a o intinde pana are grosimea unei batiste, apoi coapta pe o cupola incalzita.

La locul sarbatorii, existau trei efigii din hartie si lemn, inalte de 10 metri,  ale lui Ravana si a doi dintre membrii familiei sale, cu ochii rosii sclipitori. La momentul potrivit, tuturor demnitarilor le-au fost inmanate arcuri bogat decorate si sageti pe care le-au tras in directia efigiilor, simbolizandu-l pe Ram ucigandu-i pe cei trei regi demoni. Au urmat focuri de artificii, iar efigiile s-au inaltat in flacari spectaculoase. Aceasta ceremonie a avut loc peste tot in Delhi si in alte orase din India. Cred ca aspectul cel mai remarcabil al ceremoniei a fost ca, desi existau agenti de securitate la intrari, securitatea a fost in mare masura absenta in interior si in apropierea podiumului oficial.

Pe masura ce calatoream spre si dinspre sarbatoare si catre alte intalniri in India, ne-am dat seama de criza traficului  infloritor de acolo. Echipa mea si cu mine am vizitat in timpul acestei calatorii Delhi, Mumbai, Pune, Bengaluru (cunoscut anterior ca Bangalore) si alte colturi mai indepartate ale tarii. Migratia fermierilor din zonele rurale in orase, combinata cu explozia  proprietarilor de masini si motociclete creaza blocaje de infrastructura, care probabil nu se vor vindeca repede.

Autovehiculele in India

India pare a fi pe cale de a deveni o piata importanta pentru autovehicule. Vanzarile anuale de masini si camioane in India sunt in prezent aproximativ o treime din cele 15 milioane de unitati produse in SUA, dar ritmul de crestere a fost mare1. Numarul total al autovehiculelor inregistrate in India s-a ridicat la peste 100 de milioane in 2008 – 2009, vehiculele de consum (autoturisme, motociclete si scutere) ridicandu-se la aproximativ patru cincimi din total. Avand in vedere populatia Indiei de 1,22 miliarde, in cazul in care India ar avea aceeasi proportie de vehicule pe cap de locuitor ca SUA (a carei cifre insumeaza 246 milioane de vehicule2), ar avea nevoie de aproximativ 970 milioane de automobile! Cred ca potentialul industriei este usor de vazut.

Mai importante in India decat autoturismele si camioanele sunt vehiculele pe doua roti (motociclete si moto-scutere), cu vanzari anuale care se ridica la aproximativ 14 milioane3, ce se adauga celor aproximativ o jumatate de milion din faimoasele vehicule pe trei roti “tuk tuk” ce sunt vazute ca servind drept taxiuri pe strazile din India, Thailanda si din alte parti ale lumii emergente. Infrastructura necesara pentru a gestiona traficul in expansiune este deja suprasolicitata. Desi exista aproximativ 5 milioane de kilometri de drumuri in India, doar o fractiune sunt drumuri nationale sau autostrazi ale statului sau drumuri urbane de o caltitate rezonabila4.

Pentru a obtine o mai buna intelegere a industriei, am vizitat o mare companie producatoare de automobile din India, care produce atat vehicule de consum cat si vehicule comerciale. Productia unuia dintre vehiculele sale populare low-cost a fost de circa 9000 de unitati pe luna. Am fost surprins sa aflu de la unul dintre directorii executivi ca o mare parte din veniturile firmei vin acum de la branduri straine recent achizitionate. Aceasta este o dovada a tendintei pe care am vazut-o in ultimii ani, cand multe companii din pietele emergente au cumparat branduri de pe piete dezvoltate sau s-au angajat in joint ventures.

Pentru o perspectiva mai ampla asupra pietei indiene a scuterelor si a motocicletelor, echipa mea si cu mine am vizitat, de asemenea, un alt producator de vehicule care se specializase pe vehiculele pe doua roti. Vanzarile anuale au fost intense, nu numai pe piata lor interna, dar si pe pietele vecine, precum si in Africa. In egala masura, ei produc si vehicule pe trei roti, care servesc drept taxiuri in toata Asia. Cand ne-am intalnit cu unul dintre fiii fondatorului la sediul corporatiei lor si la centrul de cercetare si dezvoltare, el a relatat ca sunt foarte concentrati pe aceste forme de transport mai eficiente energetic si care fac economie de spatiu.

In trecut, a fost dificil pentru India sa concureze impotriva Japoniei in piata vehiculelor, dar aceasta companie, in special, parea sa fi gasit un oarecare succes. Managerii sai cred ca exista doua motive pentru care oamenii ar putea alege o motocicleta si nu un automobil sau o alta forma de transport: pentru a face naveta si pentru sport. Exista o tendinta catre motociclete mai mari si mai rapide pentru a satisface nu numai nevoile de baza ale navetistilor, ci si pentru a furniza entuziasmul unui vehicul sport puternic si rapid. Prin urmare, au lansat produse cu motoare mai mari si cu un nume de brand premium.

Din aceste vizite, este clar pentru mine ca India se indreapta spre un viitor interesant, unul plin cu potential de investitii in dezvoltarea infrastructurii si a transportului.

––––––––––––

1 Sursa:  “Industria auto dovedeste o crestere buna in 2010”, Comunicat de presa al societatii indiene a automobilelor (New Delhi: 11 ianuarie, 2011)

2 Surse: Biroul de Recensamant al Statele Unite ale Americii, 2009; Administratia Federala a Autostrazilor, USA, Statistica anuala a autostrazilor

3 Sursa: “Industria indiana a vehiculelor pe doua roti” ICRA, mai 2012.

4 Sursa: Ministerul Transporturilor pe drumuri si Autostrazi, Guvernul Indiei

Categories: Perspective