Home > History > Sa sarbatorim un nou inceput!

Sa sarbatorim un nou inceput!

ianuarie 2, 2013

“Anul dragonului” in 2012, cu siguranta, nu a dezamagit, deoarece pietele globale au luptat cu tot felul de dragoni financiari. De la criza datoriilor suverane din Zona Euro, la inca inalta rata de somaj din SUA, la strigatul de ajutor din partea celor ingrijorati ca rata de crestere a Chinei ar fi avut parte de o „aterizare dura”, 2012 a fost cu siguranta interesant. Pe masura ce intoarcem pagina calendarului catre 2013, Zona Euro pare sa fie intr-o conditie mai putin critica si cresterea economica a Chinei inca pare sa fie inca ridicata, dar, la momentul actual, problemele datoriei SUA inca nu au fost inca rezolvate. Din punctul meu de vedere, incertitudinile legate de economia Statelor Unite ar putea fi doar varful aisbergului, amenintand economia mondiala in anul care vine. Cu toate acestea, cu fiecare nou avertisment de dezastru economic pietele globale de capital au continuat, in general, sa creasca in 2012.

Efectul de unda

In aceasta lume interconectata, ceea ce se intampla in acest an in economiile cheie ale SUA, Zonei Euro si Japoniei va avea un impact aproape sigur asupra economiei globale in ansamblu, dar fluxul si refluxul de actiune si de reactiune se schimba. Pietele emergente, de exemplu, isi reduc in general dependenta comerciala de Statele Unite si de Europa, si exista alte tari care pot stimula cresterea globala – unele dintre ele ne pot chiar surprinde in 2013. In plus, o continuare probabila a politicilor de relaxare monetara din pietele dezvoltate in acest an ar putea duce la mai multe investitii in dolari pe pietele de capital globale, inclusiv cele emergente si de frontiera.

Pietele emergente au avut in principiu trei caracteristici in favoarea lor: rate in general ridicate de crestere economica, sume mari de rezerve straine si o datorie externa redusa. Multe economii emergente par a fi pe punctul de a atinge un varf al consumului, precum si progrese in productivitate, care ar trebui sa fie de bun augur pentru potentialul de crestere viitor.

In calitate de investitor pe termen lung, sunt optimist cu privire la perspectivele la nivel mondial, in ciuda problemelor legate de datoriile care afecteaza SUA si zona Euro. Clasa de mijloc este in crestere in multe piete emergente, si odata cu ea, posibilitatea de a alimenta un varf al cheltuielilor de consum; cifrele in tarile in curs de dezvoltare si in Asia de Sud-Est arata deosebit de convingatoare. Cele mai recente estimari ale Fondului Monetar International proiecteaza o crestere a PIB-ului de numai 1,3% in 2012 si o crestere estimata la 1,5% in 2013 pentru economiile dezvoltate in ansamblu. In schimb, este de asteptat ca economiile emergente din Asia sa aiba o crestere estimata a PIB-ului de 6,1% in 2012 si 6,8% in 2013[1].

Pietele de frontiera

Sunt deosebit de optimist cu privire la potentialul de investitii pe pietele de frontiera, pietele emergente mai putin dezvoltate. Pe cat de interesante ar fi, trebuie sa fii selectiv si foarte rabdator atunci cand investesti in aceste piete. La Templeton, ne uitam dincolo de unul sau doi ani, si, in general, avem o perspectiva pe cinci ani. Ratele de crestere in multe dintre pietele de frontiera le-au depasit pe cele de pe pietele dezvoltate cu o marja larga in 2012, si cred ca este probabil ca tendinta sa continue. FMI a estimat ca in urmatorii cinci ani, 10 dintre cele 20 de economii cu ratele cele mai mari de crestere vor fi in Africa Sub-Sahariana si doua in Africa de Nord. Nici una nu este in emisfera vestica[2].

Anticipez, de asemenea, o crestere pe pietele de capital din multe tari de frontiera. Unele dintre aceste piete evolueaza de la mici si nelichide la mari si lichide.

In general, pe masura ce pietele de frontiera s-au extins, ele au continuat sa intensifice investitiile in infrastructura, oferind oportunitati de investitii in constructii, transporturi, sistemul bancar si financiar si industriile de telecomunicatii. Multe tari de frontiera sunt producatori importanti de bunuri esentiale, cum ar fi petrolul, gazele si metalele pretioase, ceea ce le face bine pozitionate pentru a putea beneficia de anticipata crestere a cererii la nivel global pentru aceste resurse. Cresterea consumului poate oferi acestor economii o puternica putere de cumparare si capacitatea de a investi in drumul lor catre crestere.

Multe tari cu piete de frontiera au continuat sa fie influentate pozitiv de investitiile substantiale facute de tarile mari cu piete emergente, precum China, India, Rusia si Brazilia. Stimulatorii economici din pietele de frontiera sunt diversi. De exemplu, in Botswana, unul dintre cei mai mari exportatori de diamante, se introduc call centre-uri si centre de procesare a datelor. Kazahstan, o tara bogata in petrol si alte resurse naturale, investeste in dezvoltarea infrastructurii.

Ratele scazute ale dobanzilor… si inflatia

Avand in vedere actuala stare fragila a multor piete dezvoltate, se pare ca bancile centrale ar putea continua pomparea banilor in sistem. Din punct de vedere al investitiilor, este, de asemenea, posibil ca investitorii care cauta randament intr-un mediu cu dobanzi joase prelungite ar putea raspunde pompand mai multi bani in actiuni. Cred ca „relaxarea cantitativa” ar putea fi deosebit de buna pentru pietele emergente, cel putin pe termen scurt, pentru ca asta inseamna ca exista o multime de bani cash in sistem. Aceasta tendinta a fost evidenta in 2012, cand, influxul de investitii in actiuni pe pietele emergente a totalizat aproximativ 35 miliarde de dolari  in primele 11 luni ale anului[3]. Ma astept ca aceasta tendinta sa continue in 2013. Cu ratele dobanzilor ramanand foarte scazute, actiunile pot arata mai atractive pentru multi investitori.

Reversul medaliei acestei avalanse de numerar este, desigur, potentialul de inflatie. In economiile emergente, un procent mai mare din populatie este in categoria veniturilor mici, astfel incat cresterile de preturi la produsele esentiale, cum ar fi mancarea si combustibilul, pot fi mai greu de absorbit. Cresterea productivitatii poate ajuta la reducea impactului inflatiei. In scopul realizarii acestui lucru, cred ca economiile cu politici guvernamentale apasatoare ar avea nevoie sa reduca rolul guvernului. Treaba noastra ca investitori este sa cutreieram aceste tari dupa societati individuale care arata potentialul de a fi capabile sa supravietuiasca, si chiar sa prospere, in fata acestor provocari.

Riscuri – si catalizatori ai schimbarii

Unul dintre cele mai mari riscuri pe care le intrevad in anul urmator este capacitatea politicienilor de pe pietele dezvoltate sa ia masuri semnificative, in timp util, pentru a aborda politica fiscala. Daca politicienii nu pot lucra impreuna si amana orice actiune reala, exista riscul ca atat SUA cat si Europa sa alunece in recesiune, anuland o mare parte din castigurile pe care le-am vazut in general pe pietele de capital globale in 2012. Intre timp, cred ca echilibrarea cresterii, inflatiei si competitivitatii globale vor fi pe ordinea de zi a multor tari in curs de dezvoltare in anii urmatori.

Dupa cum am vazut in urma evenimentelor din ultimul an, vor exista intotdeauna factori si circumstante neprevazute care ar putea deveni catalizatori pentru schimbari mai mari in peisajul global. Noi nu putem prezice cu exactitate cand ne va lovi urmatoarea corectie a pietei, nici cat de mare sau mica va fi, dar ne asteptam ca volatilitatea pietei sa ramana.

Cu toate acestea, cu fiecare criza, schimbare politica sau revolta, vin, de asemenea, posibilele oportunitati.  Prin urmare, vom continua sa investim cu un orizont pe termen lung in companii despre care credem ca sunt subevaluate, fundamental puternice si in crestere, si in cele in care credem ca pot rezista perioadelor dificile si de continua schimbare.

Un an nou fericit tututor!


[1]  Drepturi de autor © de Fondul Monetar International. Toate drepturile rezervate. “Regional Economic Outlook Update, Asia and Pacific Department”, octombrie 2012. Asia emergenta este definite de catre FMI ca Asia de Est, India, Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda si Vietnam.

[2] Sursa: Drepturi de autor © de Fondul Monetar International. “World Economic Outlook”, octombrie 2012.

[3] Sursa: EPFR Global.

Categories: History