Home > Perspective > Se vor indrepta noii lideri ai Chinei catre reforma?

Se vor indrepta noii lideri ai Chinei catre reforma?

decembrie 13, 2012

In timp ce incertitudinea cauzata de procesul electoral din tarile democratice pare a fi in mare parte absenta in China, tranzitia treptata a tarii catre o noua conducere si probabilul nou curs al tarii pentru urmatorul deceniu ridica inca intrebari. In martie 2013, Congresul National al Poporului, Parlamentul Chinei si organul suprem de stat, intentioneaza sa inaugureze in mod oficial conducerea Chinei, iar unii membri ai “vechii garzi” se pensioneaza. Intrebarea din mintea mea este: Vor continua noii lideri ai Chinei sa reformeze economia, indreptand-o catre un model bazat pe cerere interna, fiind in acelasi timp capabili sa mentina ratele de crestere de invidiat? Eu cred ca raspunsul este da.

In spatele usilor inchise ale Chinei

Schimbarile de conducere ale Chinei se produc o data pe deceniu in conditii foarte controlate si secrete. Acesta nu este un proces care implica totalitatea populatiei chineze, din moment ce Partidul Comunist se afla la varful economiei si al organizatiei guvernamentale.

In cadrul oricarui partid politic, vor exista opinii diferite privind cel mai bun mod de a conduce economia si punerea in aplicare a politicilor, iar acest lucru este cu siguranta adevarat si in China. Dar procesul chinez este in general pasnic si ma astept ca noii lideri sa depaseasca rapid diferentele trecute si sa inceapa dezvoltarea si implementarea “Planului Cincinal”, un plan pentru dezvoltarea viitoare a tarii.

Planul Cincinal

Actualul plan cincinal al Chinei are drept scop transformarea economiei chineze din una bazata pe export intr-una bazata pe consumul domestic. Este o tranzitie cu implicatii pentru intreaga lume. O parte a acestui proces implica incetinirea ritmului de crestere de doua cifre a Chinei din ultimii ani. Noi credem ca o usoara moderare a fost inevitabila din cauza marimii considerabile a economiei (in prezent a doua economie ca marime din lume).

Anul trecut au existat multe discutii in jurul unei posibile “aterizari dure” in China, o scadere brusca a ratei de crestere pe fondul unui mediu global problematic. Am tinut neclintit la opinia mea conform careia cresterea economica a Chinei ar putea continua – si asa pare sa fie. Astfel, in luna noiembrie, secretarul chinez al comertului, Chen Deming, a indicat ca este de asteptat ca tara sa isi Indeplineasca tinta oficiala de crestere a PIB-ului la 7,5% in 2012, ceea ce cu greu ar putea fi considerata de cineva drept o aterizare dura. Daca SUA si Europa inregistreaza progrese semnificative privind problemele datoriilor si daca cresterea economiei mondiale se relanseaza, nu as fi surprins sa vad China castigand mai multa altitudine. Dar chiar in cazul in care cresterea ei ar ramane aceeasi sau ar incetini la 6% sau 7% anul viitor, eu cred ca aceasta ar putea fi inca considerata un ritm foarte rapid de crestere.

Reforma si progresul continua

Xi Jinping este noul conducator al Partidului Comunist din Republica Populara Chineza, si Li Keqiang este al doilea in ierahie. Amandoi au subliniat public nevoia de continuare a reformelor, dar domnul Xi este un conservator si este privit ca un reformator mai mult pe plan economic decat pe plan politic. Schimbari revolutionare de politica in actualul drum al Chinei nu par a fi foarte probabile. Printre eforturile de reforma, cel mai incurajator este imboldul de a reduce coruptia si efortul de a avea o distributie mai larga a bogatiei. Multi observatori se asteapta ca accentul pus pe urbanizare sa transforme orasele mari in orase mai mici, o situatie in care ar putea avea loc o reformare a sistemului de inregistrare din orase. Este probabil ca protectia mediului sa fie o alta preocupare si gazele naturale sa joace un rol mai important in sectorul energetic a Chinei.

Dupa cum am mentionat, planul cincinal cere tranzitia la industria de mare valoare adaugata, precum si dezvoltarea unei economii interne puternice pentru a inlocui economia bazata pe export din trecut. Salariile din China sunt deja in crestere, si mai multi bani In buzunarele consumatorilor inseamna, de obicei, cresterea consumului. Intre timp, China isi reduce treptat dependenta de exporturi. Noua conducere are responsabilitatea de a continua sa isi transforme uriasa populatie intr-o societate mai orientata catre consum, astfel incat China sa fie mai putin dependenta de exporturi pe masura ce creste.

Cresterea productivitatii este o parte critica a acestui proces evolutiv. Cand ne uitam la infatisarea exporturilor din China, vedem din ce in ce mai multe bunuri de inalta tehnologie.  Am vazut o imbunatatire vasta a calitatii la nivelul productiei In China. Companiile auto, de telecomunicatii si alte companii high-tech isi imbunatatesc produsele pentru a concura pe scena mondiala.

Relatii Externe

Aceasta perioada este un moment critic pentru noii lideri ai Chinei in ceea ce priveste atitudinea lor fata de relatiile externe. Exista probleme, cum ar fi disputa cu Japonia asupra insulelor din Marea Chinei de Sud, si faptul ca, in calitatea sa de cel de-al doilea mare partener comercial al Statelor Unite, relatia SUA-China necesita o atingere inteleapta. Aceasta noua conducere este tanara, moderna si pare a fi destul de flexibila, ceea ce cred ca ar trebui sa fie de bun augur pentru aceasta relatie importanta. In acelasi timp, cu presedintele Obama re-ales pentru un al doilea mandat in Statele Unite, cred ca am putea vedea o politica externa mai concilianta. Cu doua grupuri de conducere care par dispuse sa se adapteze si sa negocieze, pronosticul meu pentru aceasta relatie este in general pozitiv.

Aceasta schimbare istorica este fascinanta, dar, desigur, toate cercetarile noastre si evaluarea se intorc la baza oportunitatilor de investitii. Indiferent cine este la conducere in China, vad in crestere cultura de consum si consider ca cererea pentru marfuri, produse si servicii ar trebui sa continue sa creasca odata cu ea, alimentand motoarele de crestere economica pentru ceva vreme in viitor.

Categories: Perspective