Home > Perspective > Gasirea acelor in carul cu fan al pietelor emergente

Gasirea acelor in carul cu fan al pietelor emergente

decembrie 5, 2012

Cand iei in considerare numarul imens de actiuni investibile care pot fi alese din pietele emergente ale lumii, iti dai seama ca a gasi una care pare suficient de atractiva pentru a justifica investirea increderii si a activelor tale este o sarcina la fel de formidabila ca gasirea unui ac in carul cu fan. Din fericire, cercetarea oportunitatiilor de investitii este mult mai interesanta decat sapaturile dupa acele din capitele de fan. Sunt un sustinator ferm al valorii experientei la fata locului, motiv pentru care petrec peste 250 de zile pe an calatorind prin lume, pentru a descoperi companiile care indeplinesc criteriile noastre de calitate. In plus, sunt mereu in cautarea cumparii de actiuni la ceea ce se considera a fi un pret rezonabil. Dar am foarte mult ajutor in acest demers covarsitor – o echipa Templeton de 53 de profesionisti in materie de investiti in piete emergente, impartiti in 18 birouri din intreaga lume, oferindu-ne o prezenta puternica pe teren pe pietele emergente.
Cand am investit prima data in pietele emergente, in 1987, existau doar cateva locuri unde puteam investi si un numar limitat de companii. Astazi, 25 ani mai tarziu, putem investi in mai mult de 60 de tari din sfera pietelelor emergente si avem zeci de mii de companii de luat in considerare. Deci, unde si cum decidem sa investim?

Totul incepe cu cercetarea

Indiferent unde suntem in cautarea de a investi, primul pas este cercetarea – si facem cat de multa se poate. Trebuie sa ne asiguram ca schimbul valutar este posibil si sa cautam un bun custode global.
Cercetarea noastra incepe cu o abordare de jos in sus, analizand fiecare companie in parte. Cine detine si controleaza societatea, cum opereaza si in ce piete? Bilanturile trebuie sa fie auditate. Noua ne place sa vedem rapoartele de pe ultimii cinci ani, ca sa le putem analiza si sa facem previziunile noastre pentru urmatorii cinci ani. Iata cativa factori pe care ii luam in considerare atunci cand facem analiza:
•    Tendintele in marje de profit.
•    Analizele unor coeficienti, cum ar fi raportul pret/incasari, randamentul dividendelor, raportul dintre datorii si capitalul propriu.
•    In companiile implicate in productie si vanzari, monitorizam inventarul, conturile debitoare, si tendintele de ordine restante. Acestia pot fi indicatori puternici de potentiale probleme si credem ca ele tind sa fie mai strans aliniate cu potentialul profit al actiunilor decat cu castigurile raportate.
Vizitam cat mai multe dintre companiile in care investim. Incercam sa ii cunoastem nu doar pe cei din management, dar si pe angajati. De asemenea, facem foarte multe vizite in fabrica, astfel incat sa putem vedea lucrurile dinafara salilor de consiliu si sa capatam o intelegere mai buna a proceselor de productie. Imi place si sa vorbesc cu oamenii care locuiesc si muncesc in acea tara, sa inteleg modul cum traiesc si perceptia lor asupra economiei. Adesea, oamenii locului iti pot oferi o perspectiva asupra unei companii – sau a unei tari – pe care nu o vei gasi intr-o brosura lucioasa.

Importanta guvernantei corporative

Guvernanta corporativa este un subiect foarte, foarte important pentru noi, pentru ca dorim sa ne asiguram ca sunt respectate interesele actionarilor. Deci, unul dintre primele lucruri pe care le cautam este o cultura puternica si o conduita etica; nu vom investi in cazul in care percepem o incalcare a deontologiei sau semne de coruptie. Efectuam o analiza a structurilor de proprietate, istoricul echipei de management, istoria guvernantei corporative a companiei si angajamentul sau de a crea valoare pentru actionari. Cautam manageri care isi cunosc foarte bine afacerea si care au experienta intr-un anumit domeniu. Acestia ar trebui sa fie in mod corespunzator motivati prin stimulente, cum ar fi optiunile de actiuni ale societatii pe care le administreaza. Ne concentram si pe capacitatea conducerii de a face fata unui mediu de afaceri intr-o continua schimbare.
Am vazut astfel de exemple in timpul perioadelor de criza ale pietei. De exemplu, la sfarsitul anilor 1990 investeam in Thailanda, cand piata a suferit o lovitura grea si increderea investitorilor a scazut enorm. Am putut vedea cat de importanta este puterea de management a unei companii si ce masuri au fost luate pentru a supravietui crizei – sau nu fost luate. Astfel, ni s-a oferit oportunitatea de a investi in ceea ce am considerat societati comerciale cu perspective bune, dar care au fost subevaluate de piata.
Desigur, exista intotdeauna riscuri si nu toate companiile pot supravietui perioadelor de criza. Facem tot posibilul sa evaluam daca riscurile asumate de o companie sunt rationale si daca au potentialul de a fi recompensate in mod corespunzator, aceeasi abordare a managementului riscurilor pe care o avem la Franklin Templeton. Procesele de verificare nu sunt perfecte. Dar, odata cu experienta, incercam sa nu repetam aceleasi greseli de doua ori.
Un ultim aspect care este important de mentionat aici sunt dividendele, despre care noi credem ca sunt de obicei un semn al bunei guvernante corporative. Dividendele sunt un aspect important atunci cand evaluam o investitie.

Determinarea valorii

A investi cu succes nu implica doar alegerea titlurilor potrivite, ci si gasirea valorilor pe care altii poate nu o recunosc. Credem ca cel mai bun mod de a determina daca o actiune are valoare se poate reduce doar la crestere. In perioadele nefaste ale pietei, multe actiuni pot fi ieftine, dar daca nu exista nici un potential viitor de crestere, acele actiuni pot fi considerate o capcana a valorii. Daca o companie este ieftina si in crestere (si previziunile noastre referitoare la venituri arata bine), atunci acesta poate fi un caz bun de investitie.

Cand piata actuala nu recunoaste acest potential si suntem capabili sa cumparam actiuni la un discount fata de cat credem ca va valora dupa cinci ani, atunci vedem valoare. In timpul unei recesiuni severe a pietei, trebuie sa fii dispus sa intri pe piata si apoi sa astepti. Criza globala a pietei din 2008-2009 este un bun exemplu in acest sens. Rabdarea si dorinta de a te impotrivi mentalitatii multimii sunt lucruri foarte dificile pentru majoritatea investitorilor, dar noi credem ca sunt importante pentru un investitor pe termen lung.

Lichiditatea

O problema despre care sunt intrebat adesea este lichiditatea, deosebit de importanta atunci cand se investeste in pietele de frontiera, nivelul mai putin dezvoltat al pietelor emergente. Veti descoperi ca, in pietele de frontiera, lichiditatea este foarte scazuta in unele cazuri si trebuie asteptat o perioada lunga de timp pentru a cumpara actiunile si pentru a construi treptat o pozitie.
Dezavantajul este ca, atunci cand vei dori sa iesi, este posibil sa nu fii capabil sa faci acest lucru. Avantajul este ca daca o companie este buna si alti cumparatori si-o doresc, de multe ori sunt dispusi sa-ti plateasca o prima. Deci, problema lichiditatii este o sabie cu doua taisuri, ca sa spun asa. Aceasta poate fi benefica in unele cazuri, iar in altele nu.

Importanta intelegerii oamenilor

Evident, lumea este un loc mare, cu o mare varietate de tari, culturi, limbi si industrii. Dar, indiferent de locul unde locuiesc, oamenii sunt inca oameni, nu atat de diferiti cum ne-am putea astepta. Credem ca a castiga o perspectiva asupra sperantelor si dorintelor oamenilor care traiesc si muncesc in orasele unde investim este intr-adevar secretul investitiilor la nivel mondial. Prin examinarea nu doar a statisticilor, dar si a motivatiei managementului si a proprietarilor companiilor, ne putem alatura ulterior lor in incercarea de a-si atinge obiectivele. E adevarat in China, e adevarat in India, e adevarat in Thailanda si este adevarat in Turcia – sau oriunde altundeva pe harta.

Categories: Perspective