Home > Perspective > Prapastia fiscala: punctul de vedere al pietelor emergente

Prapastia fiscala: punctul de vedere al pietelor emergente

noiembrie 22, 2012

Acum ca alegerile prezidentiale din SUA s-au incheiat si presedintele Barack Obama a fost reales pentru al doilea mandat de patru ani, putem sa facem ceea ce facem intodeauna dupa alegeri sau schimbari de regim majore, adica sa examinam potentialele implicatii ale schimbarii politicilor asupra investitiilor noastre. Echipa noastra a observat doi factori importanti pe care investitorii globali ar trebui sa ii aiba in vedere: sanatatea viitoare a economiei Statelor Unite si pozitia presedintelui Obama in ceea ce priveste politica externa fata de tari cheie, precum China.

Vor cadea Statele Unite in prapastia economica?

Cea mai importanta problema in economia Statelor Unite este in prezent iminenta „prapastiei fiscale”, o combinatie covarsitoare de crestere a taxelor cu reduceri de cheltuieli guvernamentale, pe care un guvern aflat atunci in impas le-a fundamentat in 2011 ca un ultim efort de a reduce deficitul de 1 trilion dolari americani al tarii. In cazul in care Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, nu ajunge la un acord cu presedintele si Senatul condus de democrati asupra unui alt plan, aceasta prapastie financiara -  urmarea negativa a ceea ce este denumit formal „Budget Control Act” 2011 – va produce efecte in ianuarie 2013.

Unii economisti sunt de parere ca daca reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor care sunt stipulate in Act intra in vigoare, acest lucru va duce la recesiune in SUA si la cresterea ratei somajului cu 1-2 puncte si reducerea cheltuielilor. Oficiul pentru buget al Congresului Statelor Unite estimeaza o lovitura de 4% din PIB-ul SUA (crestere negativa) in anii fiscali 2012 – 2013. Cred ca o astfel de turnura a evenimentelor ar putea crea un dezastru economic, deoarece o recesiune a celei mai mari economii din lume va influenta fara dubiu economia globala, in mod special industriile exportatoare ale Asiei. Daca Statele Unite cad in prapastie, pot trage in jos mai multe state.

Putem spera la tot ce e mai bun, dar putem de asemenea sa planificam pentru ce e mai rau.

Vestile bune pentru investitorii pe pietele emergente? Dependenta de exporturi catre SUA a scazut in mare parte in Asia si in tarile emergente din ultimele decenii. Cifrele absolute in dolari pentru totalitatea exporturilor a crescut, dar tarile cu piete emergente si-au diversificat baza de exporturi pentru a include si tari din afara SUA si a Europei, care a suferit la randul ei o criza a datoriilor.

Astazi, China este cea mai mare destinatie pentru exporturi din Japonia, Corea, Filipine, Vietnam, Thailanda, Malaezia, Singapore si Indonezia. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca SUA este cea mai mare economie din lume, cu un PIB de aproximativ 16 trilioane dolari americani, urmata de China, cu 8 trilioane de dolari si Japonia, cu 6 trilioane de dolari. Economia Chinei este atat de mare, incat exporturile sale catre SUA reprezinta doar 5% din PIB-ul sau, insa comertul cu SUA este, evident, important, deoarece China este al doilea partener comercial al Statelor Unite. Cei mai multi oameni, probabil, privesc China ca un exportator, dar aceasta importa, de asemenea, mai multe bunuri din SUA, in valoare totala de aproximativ 100 de miliarde de dolari, in 20111. Concluzia este ca, din punct de vedere al investitiilor, ar putea exista implicatii negative pentru companiile asiatice care exporta in SUA si Europa, dar credem ca unele dintre cele mai puternice probabil vor supravietui.

Politica monetara

Indiferent de rezultatul politicii fiscale, in ceea ce priveste politica monetara, cred ca Rezerva Federala isi va continua expansiunea monetara „QE”, cu obiectivul de a preveni o incetinire si mai severa a economiei americane, si, mai important, reducerea ratei somajului. Aceasta pozitie este importanta pentru intreaga lume – in special pentru  pietele de capital – deoarece cresterea lichiditatii conduce in general la preturi mai ridicate pe bursa. Desi este posibil ca acest lucru sa conduca la inflatii crescute, companiile bune ar trebui prin urmare sa isi ajusteze preturile. Expansiunea banilor in SUA forteaza alte tari sa adopte aceleasi actiuni de politici monetare pentru a evita ca dolarul american sa devina prea slab comparativ cu propriile monede nationale, periclitandu-le astfel afacerile de export. Prin urmare, vedem o expansiune rapida a masei monetare nu doar in SUA, ci si in Europa, Japonia, China si alte tari asemanatoare. Vom urmari implicatiile acestor actiuni in anul urmator.

Politica externa

In ceea ce priveste politica externa, politicile presedintelui Obama au fost orientate catre ideea de „a conduce din umbra”, cu o cooperare mai mare cu aliatii si o atitudine deschisa fata de dialogul cu asa-zisii inamici.

Presedintele a spus ca numai puterea in sine nu poate proteja SUA si ca este nevoie sa se bazeze pe aliante: „…puterea deriva din folosirea sa prudenta” si este necesar sa folosim „umilinta” si „cumpatare”. Se pare ca el cauta sa vada schimbari in rolul economic global al Americii intr-o era in care parteneriatele sunt mai importante, iar negocierile sunt mai eficiente decat amenintarile si exercitarea puterii militare.

In general, cred ca aceasta atitudine si orientarea politica vor fi, probabil, pozitive pentru investitiile in Asia, deoarece confruntarea cu China pare mai putin probabila, iar disputele insulelor dintre Japonia si China sunt susceptibile de a fi manevrate cu prudenta de catre presedinte, in ciuda aliantei militare intre Japonia si SUA.

Avem inca o multime de intrebari fara raspuns, iar eu sunt realist cu privire la riscuri, in special in ceea ce priveste capacitatea Statelor Unite de a rezolva problemele datoriilor cat mai curand. Cu toate acestea, eu sunt inca optimist despre perspectivele de investitii de capital in pietele emergente si in Asia, in anul urmator, fie ca SUA cade in prapastia fiscala sau nu.

Senior Vice President si CIO al Franklin Templeton Fixed Income Group©, Christopher Molumphy, ne prezinta mai multe informatii despre prapastia fiscala. Citeste perspectiva lui pe blogul nostru „Beyond Bulls & Bears”.

–––––––––––

1. Sursa: Oficiul Reprezentantilor Cometului SUA, 2011.

Categories: Perspective