Home > History, Perspective > Interesele de vecinatate ale Rusiei si Chinei

Interesele de vecinatate ale Rusiei si Chinei

noiembrie 15, 2012

Indiferent daca vecinii nostri sunt se afla langa noi, pe scaunul de avion sau se afla de cealalta parte a unei granite nationale, majoritatea ar fi de acord ca, desi nu ne vedem fata in fata, cooperarea pasnica este mai potrivita decat relatiile tensionate. China si Rusia impart 4.000 km de granita comuna, iar relatia lor de vecinatate a avut in mod cert suisuri si coborasuri. Dar imi este clar ca oportunitatile de cooperare intre cele doua natiuni au potentiale beneficii reciproce enorme, mai ales in ceea ce priveste comertul cu resursele naturale.

Am observat pentru prima data semnale semnificative ale interesului rus fata de pietele de capital din Asia, atunci cand oligarhul Oleg Deripaska si-a listat compania de aluminiu pe bursa din Hong Kong, in 2010. In 2011, el a semnat un memorandum de intelegere in valoare de 5 miliarde de dolari cu Banca de Import-Export a Chinei, pentru dezvoltarea resurselor din Siberia si Orientul Indepartat rus, inclusiv centrale energetice, mine de carbuni si alte proiecte.

Recunoscand problemele economice din Europa si ratele mai bune de crestere relativa ale Asiei in ultimii ani, liderii Rusiei si-au redirectionat atentia catre est si catre vastul teritoriu care se intinde pana la Oceanul Pacific. In 2011, Vladimir Putin, care era atunci prim-ministrul Rusiei, a semnat un memorandum economic de modernizare cu Hu Jintao, presedintele Chinei. Schimburile comerciale ale Rusiei cu China au sarit cu un procent de 40%, pana la 79 de miliarde dolari in 20111 si este asteptat ca acesta sa ajunga la o valuare anuala de 100 miliarde dolari in urmatorii 2-3 ani2.

La scurt timp dupa alegerea lui ca presedinte in martie 2012, Putin a creat un department gurvernamental dedicat aflat sub jurisdictia Ministerului pentru Dezvoltarea Orientului Indepartat (Minvostokrazvitiya), manifestandu-si astfel intentia de a imbunatati relatiile tarii cu Asia si de a dezvolta Orientul Indepartat rusesc. In aprilie 2012, guvernul rus a adoptat o lege pentru a forma o corporatie a Orientului Indepartat, partial scutita de jurisdictia federala, care raporteaza direct presedintelui. Acestei noi entitati i-au fost acordate puteri speciale pentru a demara afaceri noi si pentru a aloca resurse cu scopul de a dezvolta zona.

In plus, in timpul unei vizite de stat in 2012, Rusia si China au lansat fondul de investitii Rusia-China, in valoare de 4 miliarde dolari, cu scopul de a investi in afacerile chinezesti unde este implicata si Rusia, precum si in proiecte din Rusia. Unul dintre primele proiecte este o companie forestriera ruseasca care furnizeaza o parte importanta din importul de cherestea al Chinei. In plus, un centru spatial in valoare de 8 miliarde dolari este planificat pentru regiunea Amur, la 60 de mile de granita cu China. Acesta va inlocui zona de lansare din Kazakhstan, care este in special folosita acum de rusi si de americani pentru a calatori in Statia Spatiala Internationala. Proiectul Amur va include sapte placi de lansare, iar prima lansare a unei rachete este planuita pentru 2015.

Cai ferate si campuri petroliere

Acestea sunt doar cateva exemple; rusii au planuit numeroase proiecte mari legate de China si Orientul Indepartat. Cred ca extinderea liniilor de cai ferate rusesti catre China ar putea avea cel mai important impact benefic pe termen lung  rezultat din cooperarea intre cele doua tari. Rusii au semnat acorduri de joint venture cu organizatiile de cai ferate din China pentru a moderniza reteaua feroviara din Rusia care uneste Europa de China.

Mark Mobius in Siberia Orientala

Mark Mobius in Siberia Orientala

Campurile bogate de petrol si gaze rusesti ar fi de mare interes pentru chinezi, mai ales ca se asteapta ca cererea de energie sa creasca odata cu clasa de mijloc. Cu 5 trilioane de m3 in rezerve de gaz natural in Orientul Indepartat rusesc3, posibilitatile pentru China sunt enorme. Cu toate acestea, negocierile legate de pretul gazului sunt inca in desfasurare. China are deal-uri cu gaz peste tot in lume, dar posibilitatea aducerii gazului din Rusia este solutia cea mai buna – daca pretul este corect. In Siberia, structura Bazhenov are rezerve mari de petrol – mai mari decat roca petrolifera Bakken din Dakota de Nord si Montana, SUA. Rezervele Bazhenov acopera 2.3 milioane m2 (cat Golful Mexic si statul american Texas impreuna) si este de 80 de ori mai mare decat Bakken4, care are in prezent un randament mai mare de 500.000 barili / zi (bpd)5.

Agentia federala ruseasca pentru utilizarea solului, Rosnedra, a estimat ca formatiunea de sist Bazhenov ar putea aduce 182 de miliarde de barili in total – in cel mai rau caz. Ministerul Energiei din Rusia estimeaza ca, pana in 2020, Bazhenov ar putea produce pana la 2 milioane de barili pe zi, cu ajutorul tehnologiei de fracare, in care roca petrolifera este dizolvata in apa cu presiune si produse chimice pentru a elibera petrolul. Rusia si Arabia Saudita si-au disputat primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste productia de petrol in ultimii doi ani, cand Rusia producea 10 milioane de barili pe zi in 2010, in comparatie cu cele 9 milioane produse de Arabia Saudita6. Dezvoltarea campurilor petroliere din Bazhenov ar creste substantial totalul, iar China s-ar putea plasa pe locul intai.

Conflict si cooperare

Pentru a evidentia implicarea in zona asiatica, Rusia a succedat Statele Unite in rolul de Presedinte al APEC (Copperare Economica Asia-Pacific), organizatie din care fac parte 21 de tari cu iesire la Pacific. Cel de-al 24-lea summit APEC a avut loc anul acesta in Vladivostok, langa granita Rusiei cu China si Coreea de Nord, portul mama pentru flota pacifica ruseasca si cel mai mare port rusesc la Pacific. Orasul a beneficiat de un impuls economic datorita investitiei de 1 miliard dolari intr-un program de infrastructura pe 5 ani, care include hoteluri, drumuri si alte proiecte derulate cu scopul de a imbunatati imaginea orasului pentru a impresiona delegatii APEC. La summit au fost anuntate si mai multe colaborari. De exemplu, presedintele Putin a laudat proiectul ruso-japonez de construire a unei fabrici de gaz natural lichefiat (GNL) in Vladivostok pentru a exporta gaz natural in Japonia. (In 2011, Japonia a consumat 83 milioane tone de GNL). Planul de la Vladivostock, in valoare de 7 miliarde dolari, va avea o capacitate de 10 milioane de tone pe an. Celalalt plan de GNL se afla pe insula Sakhalin, despre care se estimeaza ca va produce 10,6 milioane tone pe an.

Din perspectiva geografica, granita comuna dintre Rusia si China de-a lungul raului Amur este o fosta zona a conflictelor, dar si o zona in care se intrevad posibile cooperari. Partea ruseasca este sub-populata, dar se poate lauda cu teren arabil, cherestea si alte resurse, pe cand partea chineza este populata intens, dar are resurse limitate. In 1969, tensiunile la granita dintre cele doua tari erau pe cale sa se concretizeze intr-un razboi, dar astazi, atmosfera este diferita. Rapoartele arata ca majoritatea oficialitatilor din Siberia si Orientul Indepartat sunt de acord cu prezenta chinezilor in regiunile lor, mai ales ca sunt afectati de plecarea populatiei etnice rusesti din acele zone, iar forta de munca din China poate ajuta la cultivarea pamantului.

Bineinteles ca si cei mai prietenosi dintre vecini se mai pot contrazice din cand in cand, dar daca vecini precum China si Rusia se pot concentra pe proiecte care le pot aduce beneficii economice reciproce, cred ca este o abordare pe care o putem adopta chiar in “curtea” noastra.


1. Sursa: Sergei Blagov, Fundatia Jamestown, “Russia Seeks Increased Trade with China”, martie 2012.

2. Sursa: Renmin Ribao, Vladimir Putin eng.kremlin.ru/transcripts/3955

3. Sursa: US. Administratia de informatii energetic, SUA, Septembrie 2012.

4. Sursa: Forbes, “Faceti cunostinta cu sistul de opt ori mai mare decat Bakken”, iunie 2012.

5. Sursa: Departamentul de resurse minerale, Dakota de Nord, 2012.

6. Sursa: Administratia de informatii energetic, SUA, ianuarie 2011.

Categories: History, Perspective