Home > Perspective > Economiile globale se maturizeaza

Economiile globale se maturizeaza

noiembrie 2, 2012

Pe masura ce crestem si inaintam in varsta, nevoile si obiceiurile noastre se schimba de cele mai multe ori. Acelasi lucru este valabil si pentru economii, care cresc si se schimba impreuna cu poporul lor. Statisticile pe termen scurt care influenteaza rata de crestere economica a unei tari, cum ar fi cheltuielile consumatorilor, exporturile si alte aspecte asemanatoare sunt bineinteles importante, dar exista de asemenea, schimbari pe termen lung care pot avea implicatii economice importante pentru viitor. Demografia in schimbare este una dintre ele. In calitate de investitor pe termen lung, trebuie sa analizez atat oportunitatile de astazi, dar si sa planific dezvoltarile de maine.

In multe parti din lume, numarul pensionarilor se extinde pe masura ce rata longevitatii se imbunatateste, iar populatia in varsta de munca se micsoreaza. In SUA si Europa, numerosii „baby boom”, generatia de dupa cel de-al doilea razboi mondial, au inceput sa ajunga la varsta pensionarii. Aceasta generatie reprezinta aproape o treime din populatia SUA si, in fiecare zi, circa 10.000 din acesti indivizi implinesc 65 de ani1. Acest lucru inseamna ca in viitor este posibil ca o povara si mai mare sa cada asupra unei forte de munca tinere,  mai reduse. In mod similar, in Uniunea Europeana, astazi, exista patru indivizi care lucreaza (cu varste intre 15 – 64 de ani) pentru fiecare persoana care nu lucreaza, cu varsta de peste 65 de ani. Pana in 2060, Biroul European de Statistica prevede ca acest raport va scadea la 2:12.

Tarile cu populatii mai mature au nevoie de mai multe servicii sociale, inclusiv ingrijirea sanatatii. Modelele cheltuielilor de consum se pot schimba de asemenea pentru a reflecta nevoile specifice ale grupului. Matematica demografica ne spune ca scaderea fortei de munca plus imbatranirea populatiei poate duce la o piedica in calea cresterii economice, dar unele economii au de-a face cu dinamica opusa. In timp ce unele natiuni se chinuiesc sa integreze populatia in varsta, altele se confrunta cu un val de forta de munca tanara, situatie ce ar putea rezulta in potentiale schimbari globale interesante pe termen lung in cresterea si dezvoltarea economica.

Imbatraneste si BRIC

Unul dintre motivele pentru care sunt entuziasmat de pietele emergente este populatia lor, in general, mai tanara, si cu rate de crestere aferente mai mari in comparatie cu cele mai dezvoltate piete. Cu toate acestea, nu toate pietele emergente sunt imune la tendinta de imbatranire a populatiei. Conform estimarilor Organizatiei Natiunilor Unite, numarul de persoane cu varsta de 65 ani sau mai in varsta, in Brazilia, Rusia, India si China (statele “BRIC” ) poate creste cu 46% , la 295 milioane, pana in 2020 si pana la 412 milioane in 2030, in timp ce categoria indivizilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani este asteptata sa scada2.

Tendintele in fertilitate si mortalitate sunt principalele locomotive ale modelelor demografice. In China, politica oficiala a copilului unic, creata in 1979, a influentat populatia apta de munca, avand implicatii interesante. ONU a estimat ca, pana in 2015, numarul de persoane cu varsta de 65 ani sau mai in varsta va creste cu 78%, la 195 milioane in China3. Pe masura ce populatia imbatraneste, provocarea din trecut a Chinei care se referea la un numar foarte mare de lucratori, s-ar putea transforma intr-o altă problema – deficitul.

In acelasi timp, structura familiei in China se schimba. Astazi, o familie poate fi formata din mai multe generatii care stau in aceeasi casa, cupluri casatorite cu „venit dublu fara copii” (VDFC) sau, in numar tot mai mare, tineri care locuiesc singuri. Un exemplu de ceea ce poate insemna aceasta schimbare pentru peisajul economic este faptul ca o crestere a tinerilor singuri si a celor care apartin de VDFC creeaza o cerere de locuinte mai mare, si necesita, in general, mai multa asistenta privata sau din partea guvernului decat familiile. Din perspectiva mea pe termen lung, acest lucru inseamna ca ar trebui sa examinam posibilele oportunitati din sectoarele care includ asistenta medicala, locuinte si bunuri de consum, care ar putea sprijini si beneficia de aceasta dinamica.

Economie si investitie pentru viitor

Stim ca acum, multe tari emergente au niveluri reduse de datorii si niveluri mai mari de economii decat tarile dezvoltate. Multe persoane din tarile emergente nu au rate inalte de participare in scheme de pensii formalizate sau in planuri de pensionare si ar putea fi mai putine retele de siguranta sociala, de aceea ratele economiilor personale pot fi mai crescute decat in tarile dezvoltate. De exemplu, ratele de economii domestice  in China si India sunt de 5 pana la 8 ori mai mari decat in SUA4.

Acest lucru are atat avantaje, cat si dezavantaje din punct de vedere economic. Atunci cand ratele economiilor personale sunt mari, poate insemna ca rata de consum este mai mica. Cu toate acestea, acele economii depozitate la banca pot fi imprumutate pentru investitii de capital in fabrici, utilaje si infrastructura. De asemenea, bilanturile in astfel de situatii sunt adesea mai puternice, mai putin accentuate la nivel national si cel de consumator. Pe masura ce populatia imbatraneste, guvernele se confrunta cu provocarea de a aloca resurse publice limitate celor care nu au economisit suficient, in timp ce isi consolideaza fondurile pe baza unui numar din ce in ce mai redus de muncitori care sustin baza de impozitare.

Pietele emergente inregistreaza varste medii mai scazute decat majoritatea statelor dezvoltate si, desi acesta nu este singurul factor care trebuie luat in considerare, cred ca este ceva de care trebuie sa tinem cont atunci cand cautam oportunitati de investitii globale. Din statele BRIC, India are astazi cea mai tanara populatie, cu varsta medie de 26.2 ani5. Acesta este unul dintre motivele pentru care cred ca India are potential bun de crestere pe termen lung. Clasa muncitoare tanara, aflata in expansiune poate contribui la prosperarea economiei, cu mai mult venit discretionar de cheltuit pe masura ce standardele de viata cresc.

Comparati aceste cifre cu Germania, de exemplu, unde varsta medie este de 44,9 ani6. Eurostat preconizeaza ca varsta medie in Europa va creste la 47,6, pana in 2060, iar cei cu varsta de 65 de ani sau mai mult vor reprezenta 29,5% din populatie, de la 17,4% in 2010. In acelasi timp, longevitatea este in crestere, iar numarul celor care au 80 de ani sau peste se asteapta sa se tripleze in perioada mentionata mai sus7.

Pietele de frontiera = Populatie tanara in general

Din punctul de vedere al investitiilor, pietele de frontiera, care sunt un subgrup al pietelor emergente, imi par si mai interesante daca luam in considerare factorii demografici. Cred ca populatia tanara din numeroase piete de frontiera si ratele de crestere puternica – in general mai mari decat cele ale pietelor emergente sau dezvoltate – contribuie la atragerea investitiilor. In mod particular, Africa afiseaza una dintre cele mai rapide rate de cresteri din lume si unele dintre cele mai tinere populatii, de aceea sunt foarte entuziasmat de acest continent. Am vazut cu ochii mei acest potential.

In economiile dezvoltate, emergente si de frontiera, cred ca va fi absolut necesar pentru factorii politici sa imbunatateasca productivitatea in fata acestor tendinte, inclusiv sa intreprinda eforturi pentru a extinde aria locurilor de munca inalt calificate. In opinia mea, si asa cum a fost evidentiat recent in lumea dezvoltata, supraindatorarea la nivel de economie sau individual nu a fost calea catre prosperitate pe termen lung. Se pare ca pe unele dintre cele mai puternice plase sociale din trecut anumite tari nu se mai pot baza, astfel ca indivizii s-ar putea sa fie nevoiti sa isi asume o responsabilitate fiscala mai mare pentru propriul plan de pensii. (Apropo, nu e niciodata prea devreme sa incepeti.)

–––––––––––––-

1. Sursa: © Centrul de cercetare Pew, Proiect Tendinte demografice si sociale. “Membrii generatiei Baby Boom implinesc 65 de ani” Decembrie 2010. Pewresearch.org/pubs/1834/baby-boomers-old-age-downbeat-pessimism.

2. Sursa: Biroul European de Statistica, Eurobarometru, „Imbatranire activa”, ianuarie 2012.

3. Barry Mirkin si Mary Beth Weinberger, Divizarea populatiei, Secretariat ONU, „Demografia populatiei invarsta”, 1998.

4. Sursa: Biblioteca OECD, „Rata economiilor domestice – Previziuni, 2006 – 2013; © 2009 Fondul Monetare International, toate drepturile rezervate.

5. Sursa: CIA World FactBook, iunie 2012.

6. Sursa: CIA World FactBook, iunie 2012.

7. Sursa: Eurostat. „Structura si imbatranirea populatie”, octombrie 2011.

Categories: Perspective