Home > Perspective > Renminbi pe scena internationala

Renminbi pe scena internationala

octombrie 24, 2012

Timp de peste un deceniu, moneda Chinei, renminbi, a fost intr-o continua apreciere, dar anumite slabiciuni au generat in acest an noi discutii despre justetea valorii monedei chineze in comparatie cu monedele globale. In calitate de investitori la nivel global, ne confruntam in mod constant cu schimbari valutare. Acesta este un factor important atunci cand analizam investitiile noastre potentiale, deoarece fluctuatiile monetare afecteaza operatiunile si castigurile companiilor. Desigur ca aceste fluctuatii ale monedei au ca rezultat atat castigatori, cat si perdanti. Companiile care se bazeaza pe export pot prospera cu monede nationale mai slabe, in timp ce industriile orientate catre interior sunt mai predispuse sa suporte consecintele. Una dintre cele mai mari puteri exportatoare la nivel mondial, China, a mentinut controale stricte asupra monedei sale nationale cu scopul de a-si spori investitiile si pozitia comerciala, dar aceste controale incep sa slabeasca.

Nume si locuri

Dinamica monedelor poate genera confuzii, mai ales pentru ca exista deja numeroase confuzii legate de diferenta numelor monedelor chinezesti, RMB, CNY si CNH. Pentru a clarifica denumirile, Republica Populara Chineza si-a denumit in mod oficial moneda, “renminbi”, in 1949. “Yuan” este numele unei unitati a renminbi, iar in functie de piata pe care activeaza, locala sau internationala, este denumita intr-unul din urmatoarele moduri: CNY se refera la renminbi din China (de aici provine si “Y-ul”), in timp ce CNH se refera la renminbi utilizat in afara Chinei, in principal in Hong Kong (de aici provine “H-ul”). Datorita separatiei intre piata continentala si cea insulara in ceea ce priveste renminbi, CNY si CNH pot fi de multe ori supusi de catre diferiti factori de cerere si oferta.

Este de asemenea important sa mentionam ca in timp ce numele renminbi inseamna “moneda poporului”, numele scurt pentru RMB sau yuan in China este “kuai” (care inseamna, literal, “bucata”). Pronuntat pe un ton diferit (tonurile in limba chineza sunt foarte importante deoarece sensul se poate schimba foarte mult in functie de ton) “kuai” poate insemna, de asemenea, “rapid”. Se pare ca acum presiunea asupra convertibilitatii monedei renminbi este din ce in mai mare, desi banca centrala chineza (Banca Populara Chineza sau “BPC”) a sugerat ca prefera sa incetineasca procesele pentru a asigura o tranzitie mai de durata. China este a doua cea mai mare economie din lume, iar daca destinul ei este sa ajunga cea mai mare economie din lume – si cred ca se poate intampla – va trebui sa imbine statutul de cea mai mare economie din lume cu o pozitie in topul celor mai bune monede.

Cu scopul de a diminua dependenta fata de dolarul american si pentru a reusi sa intre in cosul valutar al Fondului Monetar International, guvernul chinez a afirmat ca ar dori sa faca RMB pe deplin convertibila pe scena internationala pana in 2015 (plan despre care unii spun ca este putin cam ambitios, mai ales avand in vedere mediul global actual) si a crescut utilizarea RMB in comertul si investitiile internationale.

Hong Kong a fost prima locatie din afara Chinei continentale cu o piata interbancara pentru RMB, prin urmare, cunoscuta sub numele de “Centrul offshore RMB”. Bancile de acolo au fost incurajate sa ofere servicii limitate si produse denominate in yuan, incluzand asa-numitele obligatiuni “dim sum”, care pot fi considerate un pas inainte catre o convertabilitate mai extinsa a monedei. Tranzactionarea offshore a RMB este, de asemenea, sanctionata si reglementata in Macao. La sfarsitul lunii august, PBOC a anuntat ca va fi infiintata si o banca de compensatii in Taiwan. Crearea unor noi centre de offshore a reprezentat politica cheie asupra careia chinezii s-au concentrat de ceva timp si exista speculatii potrivit carora Londra, Dubai si Singapore ar putea fi, de asemenea, destinatii posibile pentru pietele RMB de offshore.

Evaluarea monedei

Cercetarile noastre indica faptul ca RMB este subevaluat in raport cu dolarul american in acest moment, dar nu cu mult. Si, in ultima luna, a existat o revenire. Nu uitati ca Republica Populara Chineza a avut multi ani de crestere economica cu doua cifre in ultimele trei decenii, in timp ce partenerii sai comerciali au avut o crestere mai lenta. Pe parcursul ultimilor 18 ani, RMB s-a apreciat cu aproximativ 30%, dar acest lucru pare sa nu fie suficient pentru comunitatea globala avand in vedere faptul ca Republica Populara Chineza are acum cea mai mare rezerva de valuta (mai mult de 3 trilioane dolari americani[1]) si continua sa acumuleze surplusuri de cont curent, precum si investitii straine record.

China pare ingrijorata de consecintele aprecierii monedei, dar probabil, o pagina poate fi citita din cartea despre evolutia monedei nationale a Japoniei. Cand locuiam in Japonia acum 35 de ani, puteam schimba 360 de yeni pentru 1 dolar american. Moneda a devenit flotanta in 1973, iar decenii mai tarziu, rata de schimb este acum aproximativ de 78 de yeni pentru un dolar. Exportatorii din Japonia s-au ingrijorat de faptul ca o moneda consolidata ar duce la o competitivitate a exporturilor dezastruoasa, dar nu s-a intamplat acest lucru. Ceea ce s-a intamplat insa a fost faptul ca firmele japoneze si-au imbunatatit tehnologia si calitatea, exact ceea ce chinezii fac acum. Cu toate acestea, pentru a deveni cu adevarat o moneda de rezerva la nivel mondial (si pentru a evita, poate, unii dintre pasii economici gresiti facuti ulterior de Japonia), China are in continuare nevoie de schimbari fundamentale si structurale, inclusiv de deschiderea pietelor sale financiare.

Desi cred ca Republica Populara Chineza ar putea deveni cea mai mare economie din lume intr-o zi, nu cred ca este posibil sa depaseasca dolarul american ca moneda de rezerva globala in viitorul apropiat din cauza restrictiilor actuale privind schimbul de RMB. Vad acest lucru ca pe o posibilitate pe termen lung sustinuta de o moneda liber flotanta; cresterea pe piata internationala pare mai plauzibila pentru viitorul apropiat. In prezent, PBOC fixeaza o rata de referinta pentru moneda si limiteaza castigurile sau pierderile la un procentaj zilnic specific de la nivelul de referinta al ratei. Diminuarea reglementarilor asupra monedelor ar putea provoca o scadere favorabila a rezervelor sale record de rate de schimb, dar in opinia mea, aceasta este doar inca o alta tranzitie cheie intr-o economie care trece prin mai multe schimbari structurale in drumul spre indeplinirea obiectivului sau de a avea un viitor puternic in calitate de lider mondial.1.  Sursa: Administratia de Stat pentru Schimb Valutar, Banca Poporului, China.

Categories: Perspective