Home > History > Vor eclipsa luptele din Africa de Sud potentialul tarii?

Vor eclipsa luptele din Africa de Sud potentialul tarii?

octombrie 10, 2012

Africa este un continent pe care multi investitori il evita, dar din perspectiva mea de investitor pe termen lung, cred ca este o greseala. Africa de Sud s-a confruntat cu anumite probleme in ultima perioada, dar cred ca acestea pot fi depasite, iar un viitor mai bun se intrevede pentru poporul sau. Aceasta tara este cea mai mare economie din Africa, fiind singurul stat de pe acest continent unde cred ca nu este aplicabila eticheta de piata de “frontiera”. Unii specialisti au adaugat “S” la finalul acronimului “BRIC” pentru a include Africa de Sud in grupul pietelor economice emergente din care fac parte Brazilia, Rusia, India si China. Altii includ Africa de Sud intr-un grup mai nou format, alcatuit din piete emergente mai tinere si diverse cum ar fi Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt si Turcia (“CIVETS”). Indiferent de eticheta folosita, multi investitori au recunoscut puterea si potentialul Africii de Sud in lumea pietelor emergente.

L-am invitat pe Johan Meyer, Senior Vice President si director general pentru Africa de Sud, sa ne impartaseasca opiniile sale cu privire la provocarile si oportunitatile cu care se confrunta Africa de Sud astazi.

Johan Meyer

De-a lungul istoriei sale, Africa de Sud s-a confruntat cu anumite provocari economice si sociale unice si care au creat disensiuni. Dar este, de asemenea, o tara care a demonstratat ca poate sa se reinventeze din punct de vedere politic si economic. In timp ce anumite probleme economice si sociale semnificative inca persista astazi, cred ca Africa de Sud si poporul sud-african par sa fie pozitionati bine pentru o prosperitate sporita pe termen lung.

Materiile prime, in special metalele si mineralele, sunt foarte importante pentru economia Africii de Sud. Aceasta este unul dintre liderii mondiali in minerit si in procesarea miniera, cu aproximativ trei sferturi din productia de platina a lumii si un procent semnificativ din altele, cum ar fi paladiu, aur, mangan si diamante1. Grevele din industria miniera a Africii de Sud au tinut paginile ziarelor in ultima perioada, inclusiv evenimentele de la una dintre cele mai mari companii miniere de platina din lume care au scos intr-adevar la lumina conditiile dure pe care acesti mineri le indura. Am inceput sa observam progrese facute in sensul rezolvarii disputelor, inclusiv cresteri salariale, care, speram, vor sfarsi protestele violente. Totusi, de acum inainte, asteptam investitorii sa se concentreze mai in detaliu pe relatiile de munca, avand in vedere in mod special raspandirea grevelor catre alte industrii si potentialul impact pe care acestea il pot avea asupra activitatii economice din intreaga tara.

Desi grevele nu au avut un impact marcant asupra pietei de capital ca intreg, credem ca va fi important sa realizam in viitor o balanta potrivita intre performanta corporativa, compensatia managementului si salarii. Cu cat aceste greve continua mai mult, cu atat impactul asupra performantei corporative va fi mai pronuntat, producand efecte puternice care pot fi resimtite in veniturile statului (venituri fiscale) si in puterea de cumparare a consumatorilor. De aceea este necesar sa se gaseasca o solutie pentru aceasta problema cat mai repede.

Impactul fluctuatiilor pretului materiilor prime

Cei familiarizati cu filozofia noastra investitionala stiu ca atunci cand ne evaluam investitiile, luam in considerare intotdeauna viziunea pe termen lung. Monitorizam indeaproape evaluarile si perspectivele de crestere, iar in cazul in care observam orice dislocare in raport cu asteptarile noastre pe termen lung in ceea ce priveste relativitatea pretului, e probabil sa luam in considerare consolidarea pozitiilor noastre.

In general, preferam companiile care au un avantaj vizibil in ceea ce priveste costurile deoarece credem ca acestea tind sa fie companiile care pot face fata perioadelor dificile si pot inflori in vremurile bune. O parte din industria miniera sud-africana care nu este favorita noastra acum este extractia aurului, deoarece suntem inca ingrijorati de cresterea costurilor muncii echipamentului minier si ale utilitatilor precum electricitatea si apa, mai ales daca luam in considerare minele de mari adancimi din tara.

Avand in vedere dependenta economiei fata de exporturile de materie prima (sectorul minier a reprezentat 8.6%  din PIB in 20101), daca economia globala se imbunatateste, preturile mai ridicate ale materiei prime ar putea  reprezenta un impuls pentru economia Africii de Sud. Desi exista preocuparea conform careia inflatia la nivel mondial s-ar putea accelera din cauza politicilor monetare lejere si a masurilor stimulatoare pe care bancile centrale le practica (mai ales in pietele dezvoltate), pentru moment presiunile inflationiste par sa fie tinute sub control in Africa de Sud, prin compensarea preturilor ridicate la mancare si combustibil cu  rezistenta randului Africii de Sud in raport cu dolarul american sau cu alte monede. Daca recenta slabire a randului va fi sustinuta, inflatia pe bunurile importate va incepe sa creasca.

Banca centrala a Africii de Sud a coborat recent rata de referinta la un minim record de 5%, reflectand ingrijorarea cu privire la potentialul impact al incetinirii cresterii globale asupra economiei Africii de Sud. Credem ca acest lucru are potential sa se transforme in crestere sustinuta a cheltuielilor de consum, de aceea oportunitatile investitionale din sectorul produselor de consum sunt in continuare pe placul nostru. Dupa masuratorile facute de noi, evaluarile anumitor companii din acest sector par sa fie mai degraba prea mari, asa ca in anumite cazuri asteptam un punct de intrare mai atractiv. De regula, toate deciziile noastre de investitie se bazeaza pe evaluari relative, perspective de crestere si riscuri.

Riscuri economice

Fara indoiala, educatia aflata in proces de deteriorare si nivelul crescut al ratei de somaj sunt cele mai importante probleme cu care se confrunta aceasta tara astazi. Rata somajului s-a mentinut cu incapatanare la peste 24% in al doilea semestru al 20122. Acest fapt conduce la alte provocari precum o crestere a ratei criminalitatii si o povara mai mare asupra contribuabililor pentru a acoperi cheltuielile bugetare. Guvernul, corporatiile si populatia ar trebui sa inceapa sa lucreze impreuna intr-un mod mai strans daca vor sa aiba sanse la rezolvarea acestei probleme enorme.

Dupa cum am spus mai sus, rata taxelor pe care trebuie sa le plateasca corporatiile si persoanelor fizice este destul de ridicata, mai ales daca o comparam cu alte tari in curs de dezvoltare din. Daca aceste rate ar scadea sau daca ar exista mai multe concesii care sa stimuleze crearea de locuri de munca, cred ca aceste lucruri ar avea un impact pozitiv asupra investitorilor. O flexibilitate mai mare a pietei muncii ar putea de asemenea sa incurajeze companiile sa angajeze mai multi oameni. Astfel baza taxelor ar fi largita, diminuand sprijinul pe subventiile de la stat si cresterea puterii de cumparare.

In ciuda acestor provocari, sistemul financiar al Africii de Sud este considerat foarte dezvoltat, relativ lichid si se poate lauda cu locul 18 pe care il ocupa in topul celor mai mari burse de valori din lume3. Multe companii listate in aici ofera oportunitatea de a accesa potentialul de crestere al continentului, iar PIB-ul Africii de Sud a mentinut o evolutie pozitiva anul acesta. FMI previzioneaza o crestere de 2.6% in 2012, care va continua si in 20134. Guvernanta corporativa din Africa de Sud este foarte apreciata de numeroase persoane din comunitatea globala de investitii. De aceea, cred ca este justificat sa cautam posibile oportunitati in potentialul de crestere pe termen lung al Africii de Sud, dar si de-a lungul acestui continent vast si aflat in curs de dezvoltare.

––––––––

1. Sursa: Studiu geologic SUA, 2010.

2. Sursa: Statistici Africa de Sud.

3. Sursa: CIA World Factbook, 2012.

4. Sursa: Drept de autor ©  Fondul Monetar International. Toate drepturile rezervate, 1 August 2012.

Categories: History