Home > Perspective > Pregatirea pompei de lichiditate

Pregatirea pompei de lichiditate

octombrie 4, 2012

Economia globala este de multe ori ca o linie de piese de domino. Daca o piesa cade, atunci celelalte o vor urma in mod automat. Anul acesta, o crestere redusa a economiei si poverile grele ale datoriilor din multe tari dezvoltate au avut un efect de domino asupra economiilor emergente, iar numerosi investitori si-au pierdut increderea in ambele. Ca raspuns, bancile centrale au luat masuri pentru impulsionarea cresterii economice si pentru pregatirea pompei de lichiditate. Pe termen scurt, aceste actiuni din pietele dezvoltate pot avea un efect de “contaminare” asupra economiilor emergente, dar, pe termen lung, ar putea avea un rezultat negativ – inflatia.

In septembrie, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un program „nelimitat” de cumparare de obligatiuni (cunoscut oficial sub numele de Tranzactii Monetare Directe) care sa ajute la sustinerea euro, in mijlocul crizei datoriilor.

Europa trece printr-o schimbare istorica despre care echipa noastra crede ca ar putea avea un impact pozitiv in viitor asupra evolutiei economiei globale. Rolul guvernului din multe tari europene sufera o transformare fundamentala. Oamenii incep sa puna la indoiala rolul dominant pe care multe guverne europene l-au jucat, mai ales in cazul cheltuielilor asigurari sociale.

Multi lideri europeni au realizat ca nu pot continua sa cheltuiasca in acelasi ritm ca in trecut, inregistrand deficite. De asemenea, s-a constatat ca barierele si restrictiile guvernamentale puse in calea intreprinderilor private sunt, de multe ori, prea puternice. Astfel, cred ca pe masura ce aceasta dezbatere continua, vor aparea alte reforme peste cele din prezent.

Cred ca privatizarea intreprinderilor de stat este o zona care ar putea conduce la cresterea economiei si la o Europa mai prospera pe termen lung. Cu toate acestea, lucrurile nu se vor schimba peste noapte si exista anumite grupuri de interese care doresc sa isi protejeze pozitiile. Dar, dupa parerea mea, tendinta este clara; ar trebui sa existe reforme care sa conduca la o Europa mai unita si mai puternica din punct de vedere politic si economic.

In timp ce Europa se confrunta cu aceste dezbateri, SUA pare ca pune in asteptare toate eforturile legate de reducerea datoriilor, pana dupa alegerile generale din noiembrie. Intre timp, pentru a stimula economia si pentru a restabili increderea, Federal Reserve (“Fed”) a anuntat ca va cumpara obligatiuni ipotecare in valoare de 40 miliarde dolari pe luna pe piata libera, a treia runda a programului de relaxare cantitativa (“QE3”).

Prelungirea relaxarii Fed

Fie ca se numeste “QE3″, “QE4″ sau oricum altcumva, mi se pare ca Fed va continua, probabil, sa pompeze bani in piata, pana cand se va observa o imbunatatire semnificativa a ratei somajului din SUA, care atingea 8,1% in luna august. Dupa cum vad eu lucrurile, am putea numi la fel de bine perioada pana cand  rata somajului se va imbunatati, “QE Orice”. Si, in opinia mea, nu vad ca aceasta imbunatatire sa se produca fara unele schimbari si reforme, inclusiv a structurii fiscale din SUA. Ca un efect de domino, acest lucru ar putea, la randul sau, insemna ca Fed, impreuna cu Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si alte banci centrale care doresc sa isi stimuleze economiile, continua pregatirea pompei de lichiditate.

Cred ca acest lucru poate fi pozitiv pentru investitorii de pe pietele emergente, cel putin pe termen scurt. Impreuna cu multe piete dezvoltate, numeroase economii emergente au fost supuse unei incetiniri a cresterii in acest an, iar investitorii au fost reticenti in a plasa activele in ceea ce ei percep ca fiind piete “riscante”, indiferent daca este un punct de vedere corect sau gresit. Evenimentele de pe pietele dezvoltate din ultimii ani au dovedit ca nicio piata nu este lipsita de riscuri.

Cu toate acestea, cred ca miliardele de dolari care inunda sistemul financiar nu vor intra toate in ceea ce multi investitori percep a fi active “sigure” de refugiu, cum ar fi titlurile de stat SUA si alte obligatiuni de stat. Exista multi bani in sistem in acest moment si astept mai multe fluxuri institutionale spre actiuni in general. Unele dintre aceste fluxuri ar putea ajunge in pietele emergente si de frontiera, in special daca economia globala si increderea in Europa cresc.

Inflatie de oportunitate inegala

Avand in vedere aceasta inundatie cu bani, cred ca cea mai mare amenintare de care trebuie sa fim constienti pe termen lung este inflatia. Acest lucru este adevarat in cazul pietelor dezvoltate si emergente deopotriva, desi pietele emergente au tendinta de a avea parte de un impact negativ mai mare. In general, un procent mai mare al populatiei se incadreaza in categoria veniturilor mici, astfel incat cresterile de preturi la produsele alimentare de baza si combustibil pot fi mai greu de absorbit. O modalitate de diminuare a efectelor inflatiei este cresterea productivitatii, iar pentru a realiza acest lucru, cred ca multe economii trebuie sa reduca rolul guvernului. De ce? Pentru ca atunci cand guvernele conduc intreprinderi, productivitatea este adesea redusa.

Deci, ca urmare a acestui nivel ridicat de relaxare monetara si posibilei amenintari a inflatiei, datoria mea ca investitor este sa caut companii individuale in tari care au potential sa supravietuiasca si chiar sa prospere in fata acestor provocari. Un lucru pe care l-am invatat este ca, in orice ciclu economic, exista intotdeauna posibile oportunitati pe undeva.

Categories: Perspective