Home > Perspective > Se opreste cresterea tarilor BRIC?

Se opreste cresterea tarilor BRIC?

septembrie 26, 2012

Un model global de incetinire a cresterii economice din prima jumatate a anului 2012 a afectat statele BRIC – Brazilia, Rusia, India si China. Totusi, nu cred ca economiile BRIC s-au lovit de un zid. In timp ce unii participanti pe piata au asteptat nerabdatori guvernele sa adopte anumite masuri stimulatoare, altii s-au intrebat daca ar putea sa existe ceva mai fundamental – si mai putin aflat sub controlul guvernului. O teorie posibila ar fi conceptul „capcanei veniturilor medii”. Premisa este ca tarile emergente pot sustine cu greu rate mari de crestere per capita dincolo de un anumit punct, din moment ce beneficiile tehnologiei, ale costurilor scazute cu forta de munca si ale castigurilor usoare din productivitate se termina inainte ca acumularea capitalului tehnologic sa permita tranzitia catre un model economic bazat pe salarii si productivitate mai mari. Echipa noastra nu este convinsa ca acest argument se aplica economiilor BRIC – sau pietelor emergente ca intreg.

China

Suntem de parere ca o parte din decelerarea ratei de crestere a Chinei a fost aproape inevitabila, avand in vedere ca dimensiunea fortei de munca a tarii atinge noi maxime, iar transferul de la munca in agricultura la cea industriala a incetinit. In acest context, previziunile de aproximativ 7% crestere anuala (fata de 10% castiguri medii anuale din ultimii ani), ne par in intregime rationale. In „Raportul de lucru al guvernului” discutat in cadrul Congresului popular national din luna martie, premierul chinez Wen Jiabao a preconizat o rata de crestere de 7.5% pentru 2012, fapt care s-ar putea dovedi a fi conservator.

Politica guvernamentala a trecut de la cresterea dirijata de stat, bazata pe exporturi si pe munca intensiva, la un model economic care pune accentul pe consumul intern, puterea tehnologica si expertiza antreprenoriala.  Atat cererea, cat si oferta ar putea da tonul acestei tranzitii: o investitie substantiala in invatamantul superior a extins baza de forta de munca educata, iar cererea este in crestere in randul clasei de mijloc chineze, care se afla intr-o evolutie continua din punct de vedere al dimensiunii si al veniturilor. Indatorarea consumatorilor, incluzand datoriile ipotecare, este scazuta in China si, in afara zonelor imobiliare de lux din marile orase, nu vedem o saturare a pietei imobiliare care sa exercite presiune asupra preturilor. Avand in vedere circumstantele de mai sus, credem ca tara ar trebui sa se poata alatura Coreei de Sud, Taiwan, Hong Kong si Japoniei in incercarea de a scapa de “capcana veniturilor medii.”

Conducerea Chinei se va schimba in curand si va fi interesant sa vedem cum va continua aceasta schimbarile structurale incepute si cum va mentine statutul Chinei de lider al cresterii globale.

India

Spre deosebire de China, ravasitul guvern al Indiei s-a chinuit sa implementeze investitii si proiecte de infrastructura necesare, in timp ce o serie de initiative populiste, impotriva afacerilor, au erodat in ultimele luni increderea investitorilor. A existat, de asemenea, ingrijorarea ca masurile de sustinere a consumului impiedicau investitiile din mediul privat si conduceau la deficite de  plati. In aceasta vara, cateva agentii internationale de rating au amenintat cu retrogadarea datoriei indiene pana aproape de statutul de junk. Dar dintr-o data, liderii indieni au venit cu stiri bune.

La jumatatea lunii septembrie, guvernul a anuntat reforme radicale, inclusiv planuri de a renunta la participatia sa in cadrul a cinci companii, o indepartare de subventii, si deschiderea fata de investitiile straine directe in comerutl cu energie, mass-media, reatil si industria de aviatie.

Banca Centrala a Indiei a continuat acest proces, prin diminuarea raportului de rezerva monetare de la 4.75%, la 4.5%, desi a mentinut stabila rata dobanzii de referinta. Chiar daca, in mod cert, ar mai putea fi realizate mai multe reforme, cred ca actiunile guvernului indian si ale bancii centrale reprezinta pasi importanti catre restaurarea increderii investitorilor si ar putea constitui baza pentru o crestere mai mare in viitor.

In ciuda obstacolelor intampinate, economia Indiei s-a dovedit in ultimii ani a fi potrivita pentru generarea cresterii fara investitii foarte mari si cu o rata mai buna de crestere a cheltuielilor de capital decat China. Spre deosebire de China, forta de munca a Indiei este asteptata sa creasca foarte mult in urmatorii 10 ani, iar rezerva de forta de munca in randul populatiei rurale este mare. In opinia noastra, impedimentele cresterii continue ar trebui sa poata fi depsite, daca exista vointa politica – ceea ce ne face sa credem in potentialul de crestere al economiei.

Rusia

Rusia, precum China, poate inregistra o scadere a populatiei din campul muncii. Cu toate acestea, clasa de mijloc a Rusiei poate creste, pe masura ce veniturile din exporturile de materii prime s-ar filtra prin economie. Afacerile care furnizeaza bunuri consum si servicii acestei piete infloritoare par sa aiba potentialul de a avea de castigat. Structurile financiare ale Rusiei sunt slab dezvoltate, nivelurile datoriei de consum sunt in general scazute, iar cresterea recenta a PIB a fost puternica1. O dependenta mare fata de industria de petrol si gaze naturale ar putea reprezenta un factor de risc, deoarece petrolul reprezinta produsul cel mai exportat al Rusiei si o parte importanta din veniturile bugetului federal. Totusi, credem ca o prabusire a pretului petrolului este putin probabila, cel putin pe termen scurt sau mediu. Mai mult, guvernul a anuntat de curand reforme economice ambitioase care vizeaza solutionarea dependentei tarii fata de exporturile de materie prima. Intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului ar putea reprezenta un catalizator similar al cresterii, asa cum a fost pentru China dupa 2001. (Puteti citi mai multe dintre parerile mele despre Rusia in postul meu recent: „Evolutia Rusiei”).

Brazilia

Dintre cele patru economii BRIC, credem ca Brazilia le da, poate, investitorilor cele mai multe motive de ingrijorare. Cresterea PIB-ului din ultimii ani a fost sub cea a Indiei sau a Chinei2 si o traditie a interventionismului si populismului in guvernare a lasat tara cu taxe neobisnuit de mari, un salariu minim relativ mare comparativ cu alte tari similare si cu problematice drepturi sociale si pensii ale angajatilor din sectorul public. Politicile nationaliste in anumite industrii cheie, in special in energie, au avut tendinta de a incetini si de a complica programele de investitii. Tara ar putea fi si mai vulnerabila decat celelalte tari BRIC, din cauza fluctuatiilor de preturi si de cerere pentru materii prime, un sector care i-a finantat cresterea recenta. Totusi, nu credem ca vom vedea un recul al materiilor prime pe termen scurt care sa conduca la slabiciuni pe termen lung, avand in vedere ca, in alte economii emergente, cresterea pare sa continue sustinerea cererii. Mai mult, guvernul a inceput sa rezolve unele dintre dificultati, notabile fiind masurile de a reduce costurile cu pensiile angajatilor la stat, si sunt semne unui apetit reinnoit pentru privatizari. Intre timp, credem ca ar putea avansa consumul domestic, sustinut de o populatie in campul muncii tanara si dinamica, care ar alimenta o diversificare graduala a economiei.

Dincolo de BRIC – CIVETS

Tarile BRIC nu reprezinta, cu siguranta, totalitatea pietelor emergente. In spatele lor se afla o armata de noi economii gata sa le urmeze exemplul. „CIVETS” este un nou acronim in cercurile pietelor emergente, descriind Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia si Africa de Sud, toate avand diverse combinatii de forta de munca tanara si ieftina si resurse naturale din abundenta, car pot genera o crestere economica rapida. Credem ca multe alte tari din Africa, locul unde se afla cateva dintre economiile cu cea mai rapida crestere, au potential.

Cred ca aceste economii CIVETS ar putea compensa o incetinire a cresterii care poate aparea in pietele emergente in ansamblu, pe masura ce tarile BRIC se maturizeaza. Si, oferind resurse si noi piete, ele ar putea ajuta la reducerea impactului incetinirii cresterii si cererii din tarile dezvoltate asupra altor economii emergente .

Din aceste motive, credem ca tarile BRIC nu se lovesc de un zid, dar daca pietele emergente in general vor continua sa obtina o crestere economica puternica in urmatorii ani, tarile BRIC vor avea de trecut cateva obstacole.


1. Bloomberg, august 2012. “Russia’s Economy Expanded 4% in Second Quarter, Slowest in Year.”

2. Sursa: Banca Mondiala. Cresterea PIB (anual %) 2009-2011.

 

Categories: Perspective