Home > History > Progres si lupte pentru putere in Romania

Progres si lupte pentru putere in Romania

septembrie 19, 2012

Invecinandu-se cu Marea Neagra in sud-estul Europei, Romania le ofera vizitatorilor o multitudine de peisaje spectaculoase si dramatice, comasate intr-o zona relativ restransa, care cuprinde orase moderne si sate medievale, peisaje montane fascinante, campii largi si plaje de nisip. Romania poate fi considerata astazi si una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitii din Europa emergenta, dar mediul sau politic a fost caracterizat de o serie de lupte pentru putere la fel de dramatice precum peisajele sale. Cele mai recente turbulente politice din Romania sunt un exemplu despre cum politica si luptele pentru putere pot impiedica progresul economic, dar acum, dupa ce o parte din nesiguranta politica a fost inlaturata, consider ca Romania isi poate continua drumul intr-un mod productiv.

In aceasta vara, prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au fost prinsi intr-o lupta pentru autoritate care a condus la deprecierea monedei locale (leul) la nivele record fata de euro. De asemenea, aceasta situatie a impiedicat eforturile tarii de a se imprumuta si a subminat increderea investitorilor. In iulie, Parlamentul, condus de coalitia domnului Ponta, Uniunea Social Liberala (USL), l-a suspendat din functie pe Traian Basescu si a incercat sa obtina demiterea sa in baza unor acuzatii de comportament neconstitutional.

Mark Mobius in Romania

Referendumul pentru demitere a fost invalidat la sfarsitul lui august de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, deschizand drumul intoarcerii lui Basescu in functia de presedinte, dar aceste frictiuni au creat derapaje economice, exacerbate si de impactul negativ al crizei din zona euro. Totusi, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca Romania sa intre in recesiune in acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de crestere in 2012 a PIB-ul Romaniei este estimata la aproximativ 1% si se asteapta imbunatatirea ei la 3% in 20131.

Reactia publica impotriva masurilor de austeritate nu este, cu siguranta, unica Romaniei, iar alegerile parlamentare programate pentru decembrie 2012 ar putea adauga inca un strat de incertitudine si volatilitate. Totusi, dezbaterile publice despre reforma si schimbare in Romania nu sunt ceva nou pentru noi. Acest tip de dezbateri are loc peste tot in lume, in aproape fiecare tara. Vestea buna e ca Romania se indreapta spre schimbari in bine si reforma de ceva timp incoace si, privind inainte, cred ca perspectivele pe termen lung ale economiei sunt bune.

Argumentele mele? Romania a luat deja multe “medicamente amare” recomandate de FMI si, drept rezultat, pare bine pozitionata pentru a avea parte de o crestere accelerata in urmatorii ani. Bineinteles, anul 2012 a fost greu din cauza problemelor din zona euro si a disputelor politice, dar odata ce aceste probleme trec, cred ca economia Romaniei ar putea foarte bine sa devina unul dintre liderii cresterii din Europa. Multe alte tari din UE inca trebuie sa aplice dificilele masuri de austeritate pe care Romania deja le-a implementat. Desi a fost fortata sa cheltuiasca o parte din rezervele sale, Romania a reusit sa-si reduca bugetul si sa-si plateasca datoriile, o situatie care a fost recunoscuta anul acesta si de unele agentii de rating, in contrast cu multe tari din UE care au avut parte de retrogradari in 2012.

Tot pe lista lucrurilor pozitive, resursele naturale ale Romaniei ii ofera un avantaj global. Multi cunosc vastele bogatii petroliere ale Rusiei, dar Romania a fost, de fapt, prima tara din Europa care a produs petrol la scara larga, cu o productie de titei inregistrata oficial in statisticile internationale. Credem ca se vor mai face descoperiri de gaze naturale si petrol, asa ca aceasta este un alt domeniu de care suntem interesati ca investitori.

Multi cititori poate nu stiu ca in 2010, Franklin Templeton a deschis un birou in Bucuresti pentru a incepe administrarea unui mandat de 4.28 miliarde de dolari2 din partea guvernului roman, Fondul Proprietatea. Listat pe Bursa de Valori Bucuresti, mandatul unic al Fondului Proprietatea este acela de a compensa cetatenii romani ale caror proprietati si bunuri au fost confiscate de catre fostul regim comunist al tarii. In calitate de manager de portofoliu, facem eforturi pentru reformare corporativa, standarde mai bune de guvernanta corporativa, transparenta mai ridicata si profitabilitate imbunatatita in tara. Am lucrat indeaproape cu guvernul roman pentru a institui reforme, care, la randul lor, ar trebui sa contribuie la stimularea cresterii economice si a profitabilitatii pentru companiile cotate la bursa.

Credem ca piata de capital din Romania are foarte mult spatiu pentru dezvoltare si am dori sa vedem mai multe companii de stat aduse pe piata de guvern. Acest lucru este esential pentru ca, asa cum vad eu lucrurile, cel mai mare blocaj pentru investitori in Romania este profitabilitatea acestor companii. Este important sa fie instituita schimbarea, conduceri noi si noi modalitati de lucru, astfel incat aceste companii sa devina atractive nu numai pentru investitorii locali, ci si pentru investitorii internationali.

Un important pas inainte a fost facut odata cu adoptarea, in decembrie 2011, a unei ordonante privind guvernanta corporativa pentru companiile de stat, cruciala in procesul de crestere a transparentei, eficientei si a rentabilitatii. Cu toate acestea, punerea in aplicare a ordonantei este destul de lenta si putin dezamagitoare din punctul nostru de vedere. Ca administrator al Fondului Proprietatea, speram ca guvernul roman va accelera acest proces si se va ocupa de neconformitatile cu principiile de guvernanta corporativa, pentru a restructura cu succes companiile de stat.

Din punct de vedere al investitiilor, in prezent, suntem optimisti cu privire la potentialul companiilor care au legatura cu infrastructura, cum ar fi cele care distribuie sau genereaza energie electrica sau cele care construiesc poduri, drumuri, cai ferate etc.

Politica si schimbarile pot, desigur, intrerupe sau intarzia eforturile de reforma, dar eu si echipa mea credem ca, pe termen lung, democratia si piata de capital din Romania, ar trebui sa devina mai puternice.

––––––––––––-

1 Sursa: FMI, august 2012.

2 Sursa: Fondul Proprietatea, 31 august 2010, raportare VAN bazata pe standardele autoritatii locale de reglementare, CNVM.

 

 

Categories: History