Home > Perspective > Evolutia Rusiei

Evolutia Rusiei

august 29, 2012

Ar fi tentant sa afirmam ca “orice lucru vechi este iar nou” in Rusia, avand in vedere reintoarcerea lui Vladimir Putin la presedintie dupa o pauza de patru ani, o evolutie interesanta in dezvoltarea politica a tarii. Cred ca Rusia a evoluat mult din punct de vedere al unei destinatii de investitii in ultimele doua decenii si are un potential mare, desi mai este inca mult de lucru pentru a deschide pietele si pentru a insufla incredere investitorilor.

Rusia este cea mai mare tara din lume in ceea ce priveste dimensiunea (17 milioane km2)1, acopera noua fusuri orare si se mandreste cu o istorie bogata si indelungata, resurse naturale abundente si o populatie bine educata. Rata de alfabetizare este de aproape 100% si exista mai mult de 1.000 de institutii de invatamant secundar la care participa peste 8 milioane de studenti2. Rusia este recunoscuta prin clima aspra, iar economia sa a rezistat unor provocari la fel de dure de-a lungul istoriei sale. Voi lasa lectiile de istorie pentru cartile specializate, dar din punct de vedere economic, ultimele doua decenii au fost caracterizate de perioade de crestere economica si de criza care a determinat-o sa faca anumiti pasi inainte, urmati de tot atatia inapoi.

Desi este usor sa criticam pasii gresiti din politica, cred ca exista motive sa fim pozitivi in ceea ce priveste economia si finantele Rusiei. In primul trimestru al anului 2012, Rusia a fost singura natiune BRIC (economiile emergente din Brazilia, Rusia, India si China), care a avut parte de accelerarea cresterii PIB-ului din trimestrul anterior (pana la 4,9%, de la 4,8%)3. Rusia este, de asemenea, de invidiat pentru datoria sa mica; datoria fata de PIB a fost de 8,7%3 in 2011, iar creditul intern ca procent din PIB a fost de 45,9% 4. De asemenea, Rusia are rezerve valutare de 500 de miliarde de dolari si este un producator major la nivel global de multe materii prime, inclusiv energie si metale pretioase.

Economia Rusiei ar putea evolua catre un alt stadiu, mai ales pentru ca a devenit al 156-lea membru al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Vor avea loc probabil, anumite ajustari pe termen scurt (de exemplu, eliminarea tarifelor si a subventiilor ar putea afecta anumite industrii), dar acest lucru ar putea sustine pe termen lung expansiunea comertului, a investitiilor straine si cresterea economica. Conform estimarilor Bancii Mondiale, aderarea la OMC ar putea impulsiona PIB-ul Rusiei pana in 2020 cu mai mult de 11% decat valoarea pe care ar avea-o daca nu ar fi membra OMC, iar ca rezultat, populatia ar putea beneficia de salarii majorate si de un standard de viata mai buna.

Catusele petrolului pentru economia Rusiei

Energia este, bineinteles, foarte importanta pentru Rusia, reprezentand trei sferturi din totalul exporturilor sale. Rusia este cel mai mare producator de petrol, extragand 10 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezinta 12% din totalul mondial de petrol5. Rusia are, de asemenea, cea mai mare rezerva de gaze naturale si a doua cea mai mare rezerva de carbune. Astfel, companiile de energie reprezinta o parte foarte mare din piata. Destinatiile majore pentru export includ Uniunea Europeana (jumatate din exportul de petrol), China si Turcia. Desi Putin a insistat sa diversifice economia Rusiei si sa propuna bugete care se bazeaza mai putin pe veniturile din taxele pe petrol, viitorul Rusiei depinde inca in mare parte de pretul petrolului. Volatilitatea pretului petrolului contribuie astfel la volatilitatea bursei rusesti.

Preturile ridicate nu ajuta in mod necesar companiile de petrol, la fel cum nici preturile scazute nu le afecteaza in mod obligatoriu. Daca stabilesc preturi mari pentru petrol, companiile petroliere rusesti trebuie sa plateasca taxe mai mari. De aceea, organizatiile prefera preturi stabile sau in crestere usoara, in locul fluctuatiilor drastice, care sunt mai dificil de planificat sau la care este mai greu sa reactioneze. Ne place sa cautam oportunitati in afara sectorului energetic, incluzand companii care sunt angajate in exploatare, productie, rafinare si marketing.

Problemele din Europa (si perspectiva de crestere mai lenta in alta parte in acest an) a contribuit la scaderea pretului petrolului in aceasta primavara si vara, dar echipa noastra nu anticipeaza o scadere dramatica a preturilor la petrol. Multe companii individuale din Rusia au fost capabile sa prospere, indiferent de lipsuri, deoarece costul de productie pentru materii prime este atat de scazut incat fiecare companie poate continua sa faca profit. Noi credem ca cel mai rau scenariu legat de pretul petrolului ar putea fi deja inclus in evaluarile companiilor petroliere rusesti. Desigur, in cazul in care exista o depresie severa in Europa sau in Statele Unite, aceasta ar avea un impact negativ asupra pretului, nu doar pentru petrol, dar si pentru alte bunuri, dar nu credem ca e probabil sa se intample acest lucru in perioada urmatoare.

Pe termen lung, credem ca exista o posibilitate mai mare de crestere a inflatiei materiilor prime, deoarece bancile centrale din intreaga lume au fost angajate in politici monetare de stimulare a cresterii economice si de asigurare a lichiditatii. Acest lucru poate ajuta foarte mult piata ruseasca, atat timp cat inflatia nu va scapa de sub control.

Bursa de Valori din Rusia si climatul investitional

La inceputul anilor 1990, piata bursiera a Rusiei era primitiva. Tranzactionarea incepea in jurul orei trei dupa-amiaza, atunci cand o masina parca in fata cladirii bursei transportand gramezi de bani. Brokerii stateau la mese lungi asteptand muncitorii si cetatenii obisnuiti care au primit tichete – ce puteau fi schimbate cu actiuni la companiile rusesti recent privatizate – pentru a le vinde pe bursa. In jurul orei sase seara, masina se intorcea pentru a colecta tichetele pe care brokerii le-au cumparat ieftin.

In calitate de investitori in Rusia, ne-am confruntat cu un mediu extrem de instabil si ni s-a spus adesea “Aveti incredere in noi!”, fara prea multe dovezi pentru a merge mai departe. Majoritatea actiunilor rusesti au fost atat de slab tranzactionate incat am fost nevoiti sa asteptam zile, sau chiar saptamani, pentru a realiza o tranzactie. Cat de mult s-au schimbat lucrurile! Fuziunea recenta intre Bursa de valori Moscova (MICEX) si Sistemul de Tranzactionare al Rusiei (RTS) ofera tranzactionari intr-o gama completa de actiuni, optiuni si produse futures – pe o platforma electronica, zi si noapte. MICEX-RTS a raportat in 2011 un volum anual de tranzactionare mai mare de 10 trilioane de dolari.

In prima jumatate a acestui an, piata din Rusia a avut de suferit de pe urma sentimentului negativ al investitorilor. O mare parte din capitalul provenit din Vest a iesit din tara, iar investitorii locali si-au pierdut, de asemenea, increderea. Problema este ca exista o mare incertitudine cu privire la ceea ce inseamna pentru piata un nou mandat prezidential al lui Putin. Unii cred ca guvernul lui Putin descurajeaza dezvoltarea sectorului privat, iar economia se va muta si mai mult catre o economie controlata de stat. Pe de alta parte sunt cei care spun ca investitiile straine sunt incurajate prin diverse mecanisme guvernamentale. Juriul nu s-a pronuntat inca.

In calitate de investitori in valoare, acest lucru a insemnat ca am putut cumpara actiuni la preturi foarte mici. In opinia noastra, Rusia pare a fi una dintre cele mai atractive piete din Europa emergenta din punct de vedere al evaluarii, cu un raport de piata mediu de pret / profit (P/E) de aproximativ 5 in prima jumatate a anului6. Pentru a atrage mai mult capital strain si pentru a insufla incredere, MICEX-RTS a anuntat planuri de reforma care ar putea avea un impact asupra listarilor noi, inclusiv raportari in limba engleza ale rapoartelor trimestriale si eforturi pentru a trece spre un proces mai traditional de compensare a tranzactiilor.

Din punct de vedere al investitiilor, cautam oportunitati nu doar in sectorul energetic, dar si in alte zone, inclusiv cea a bunurilor de consum, in servicii si transport maritim. Transportul maritim de marfuri este o zona care, dupa parerea noastra, ar trebui sa creasca, ajutata fiind si de sporirea cererii de consum, o imbunatatire potentiala a economiei globale si de dezvoltarea potentialului de tranzit intre Europa si Asia al tarii. Cresterea eforturilor de privatizare ale Rusiei in aceasta zona si in altele ar trebui sa stimuleze investitiile viitoare. Eforturile Rusiei de a construi un centru high-tech in afara Moscovei (un fel de „Silicon Valley” din SUA) este o alta initiativa interesanta, care merita urmarita.

Indiferent ce rezerva viitorul, Rusia si poporul rus si-au dovedit rezistenta de nenumarate ori. Astept cu nerabdare noua etapa din evolutia economica a Rusiei.


1. Sursa: Departamentul de stat al SUA, martie 2012.

2. Sursa: Departamentul de stat al SUA, estimare 2008.

3. Sursa: CIA World FactBook, 2011.

4. Sursa: Banca Mondiala,“Credit intern pentru sector privat – % din PIB,” 2011.

5. Sursa: Administratia Informatiilor din Energie SUA.

6. Sursa: Bloomberg L.P.

Categories: Perspective