Home > Perspective > Viva Reforma en México

Viva Reforma en México

august 9, 2012

Alegerile vin si trec, dar adevaratul test pentru un candidat ar putea fi punerea in aplicare a promisiunilor facute in timpul campaniei electorale. Enrique Peña Nieto si Partidul Revolutionar Institutional (PRI) au iesit victoriosi in alegerile prezidentiale din Mexic din 1 iulie, promitand reforma si sfarsitul vechilor modalitati de operare „nedemocratice”. Bursa mexicana a reactionat pozitiv la rezultatele initiale ale alegerilor; indicele mexican al preturilor de consum (Indice de Precios y Cotizaciones) a atins un nou maxim in iunie, si a imbunatatit acest rezultat in luna iulie1. Desi rezultatele finale ale alegerilor sunt inca disputate, eu sunt incurajat de progresul economic din Mexic si optimist in ceea ce priveste potentialul acestei tari – daca presupunem ca Mexic nu regreseaza catre o politica si politici contra-productive.

Timpul va spune daca „noul” PRI si-a schimbat, intr-adevar, modalitatile de operare, insa alegerile (si urmarile acestora) au dovedit ca poporul mexican este insetat de schimbare. Presupunand ca victoria lui Nieto va trece cu bine de provocarile post-alegeri, atunci cand va prelua mandatul in decembrie, acesta va avea nevoie de sustinerea aliatilor din ambele camere ale Congresului mexican pentru a pune in practica planurile ambitioase de pe agenda. Nieto a promis o serie de reforme structurale in domeniul muncii, fiscal, de afaceri si al asigurarilor sociale, proiectate cu scopul de a impulsiona economia Mexicului.

In opinia mea, reformele esentiale de care Mexicul are nevoie pentru a-si imbunatati competitivitatea la nivel mondial si pentru a-si consolida economia sunt reformele propuse in munca, fiscalitate si energie. Reformele fiscale vizeaza cresterea veniturilor guvernamentale pentru imbunatatirea infrastructurii din Mexic, facilitarea investitiilor, oferirea serviciilor de calitate si stimularea cresterii economice. Planul pentru a atinge acest obiectiv este de a reduce impozitele si de a extinde baza contribuabililor. Mexic are un sector informal (o parte din economie in general nemonitorizata sau sustinuta) de mari dimensiuni, care de multe ori nu plateste impozite. Obiectivele pentru reforma fortei de munca includ cresterea productivitatii prin imbunatatirea conditiilor de munca, promovarea meritocratiei in cadrul corporatiilor, promovarea egalitatii intre angajati si introducerea de limitari privind grevele.

Petrolul din belsug este unul dintre cele mai importante bunuri ale Mexicului, dar industria ar putea beneficia de eficienta de productie imbunatatita si de noi eforturi de explorare pentru a opri un declin al productiei. Scopul „politicii-marca” a lui Nieto este sa permita accesul investitiilor private la petrolul si produsele petrochimice controlate de stat. Cred ca un plan care permite companiilor private sa detina actiuni in campurile petroliere prin intermediul unor joint venture s-ar putea concretiza intr-un compromis pentru planuri de privatizare mai ambitioase, pregatindu-i astfel lui Nieto drumul pentru atacarea monopolurilor si duopolurilor din alte industrii mexicane.

SUA, sabia cu doua taisuri

Legaturile stranse ale Mexicului cu vecinii sai de la nord pot fi o sabie cu doua taisuri. Mexic exporta 80% din toate produsele sale in SUA si este, totodata, si cel mai mare furnizor de petrol al lor, de aceea economia mexicana beneficiaza de pe urma cresterii cererii in Statele Unite. Pe de alta parte, cand Statele Unite inregistreaza regrese economice, Mexic tinde sa fie, de asemenea, afectat. Criza pietelor financiare din SUA din 2008 – 2009 a avut un efect de unda asupra economiei mexicane, PIB-ul reducandu-se cu mai mult de 6% in 2009, cea mai mare contractie din ultimele decade2.

Cu toate acestea, Mexicul a fost capabil sa transforme rapid lucrurile, luand medicamente fiscale care au inclus reduceri de cheltuieli guvernamentale. Potrivit FMI, cresterea PIB-ului din Mexic a fost de 5,6% in 2010 si de 3,9% in 2011. In acest an, multe tari se lupta pentru a mentine dinamica economica, dar in cadrul raportului semestrial, FMI a ridicat prognoza de crestere a PIB-ului pentru 2012 la 3,9% 3. Rata de crestere din Mexic pare sa depaseasca SUA in acest an si tara se poate mandri, de asemenea, cu o rata a somajului redusa. Rezervele valutare ale Mexicului au crescut la un nivel record, de peste 150 de miliarde de dolari in acest an4, iar raportul datoriei publice in PIB s-a situat la 37,5% in 2011, mai jos decat in alte tari din America Latina (inclusiv Brazilia)5. In opinia mea, economia Mexicului pare sa fie intr-o forma destul de buna pentru a face fata provocarilor globale curente.

Riscuri si potential

Mexic este vazuta de unele persoane ca o tara inferioara in America Latina. Exista o multime de “daca”, dar cred ca ar putea fi posibil ca Mexic sa intreaca intr-o zi Brazilia, pentru locul celei mai mari economii din America Latina. Imbunatatirea securitatii, implementarea cu succes a reformelor mentionate mai sus, si, desigur, performantele economiei SUA, toate  joaca un rol important. Chiar acum am putea spune ca Mexicul este intr-o forma mai buna decat Brazilia din cateva motive: Mexic are mai putine datorii, guvernul joaca un rol mai mic in economie (in privinta procentajului in PIB), inflatia pare a fi mentinuta mai mult sub control, desi este un lucru la care merita intotdeauna sa fim atenti.

Rata inflatiei din Mexic a atins un maxim al ultimelor 18 luni in iunie, ajungand la 4,3% (masurata prin indicele preturilor de consum)6, fapt care reprezinta un oarecare motiv de ingrijorare si cred ca, in parte, este cauza pentru care Banca Nationala a Mexicului a mentinut neschimbata rata dobanzii la creditare, la nivelul de 4.5 % in luna iulie. In cadrul sedintei, banca centrala a raportat faptul ca, in timp ce riscul pe termen scurt al inflatiei a accelerat, inflatia anuala de baza ramane stabila, in conformitate cu asteptarile bancii. Mexic importa aproximativ 20-30% din consumul de porumb, astfel incat aceasta vara fierbinte si uscata din Statele Unite, care are un impact negativ asupra culturii de porumb, reprezinta un posibil risc. Sentimentele consumatorilor sunt foarte sensibile la cresterea pretului la tortilla, o marca nationala. Nu m-ar surprinde daca guvernul ar interveni si cred ca e posibil sa vedem o usoara revizuire in sus a estimarilor in privinta inflatiei. In acest moment, porumbul nu este singurul factor care sporeste riscul. Preturile la oua si carne de pui au crescut in mod semnificativ din cauza unui virus care a afectat unele ferme din Mexic. Virusul nu afecteaza si oamenii.

Productie si comert

Mexic se afla intr-un proces de schimbari importante. Am vazut eu insumi cum aceasta tara a evoluat de la o economie bazata pe “maquila”, care livreaza produse cu valoare adaugata scazuta, catre un producator foarte avansat din punct de vedere tehnologic. Producatorii mari care cauta forta de munca ieftina si bine calificata initiaza operatiuni in Mexic, inclusiv in zone la care nu ne-am astepta, precum aviatia si domeniul auto. Am vizitat recent un parc industrial in Queretaro care inglobeaza furnizori si R&D, dar exista si alte centre similare in partea de nord a tarii.

Proximitatea geografica a Mexicului fata de SUA permite multor companii americane sa fabrice bunuri aici mai ieftin decat in China, beneficiind de eficienta logistica. In timp ce producatorii din SUA au externalizat productia in Mexic de ceva vreme, cresterea salariilor in China ar putea favoriza transformarea Mexicului intr-o alternativa la forta de munca ieftina.

In timp ce majoritatea exporturilor din Mexic ajung in SUA, mai mult de 90% din comertul mexican este in conformitate cu acordurile de liber schimb care cuprind peste 50 de tari incluzand Canada, Guatemala, Honduras, El Salvador, zona euro si Japonia2. Mexicul a fost de asemenea invitat sa se alature “Parteneriatului de Comert Transpacific”, un nou parteneriat comercial ambitios al statelor din jurul Oceanului Pacific, care ar putea ajuta la diversificarea bazei mexicane de export.

In ultimii ani, violenta, mediatizata indelung, a afectat imaginea Mexicului, iar cresterea economica a palit in fata altor tari din America Latina. Ramane de vazut cum vor reusi Nieto si PRI sa faca fata unei mosteniri dominata de coruptie si faradelegi, sa insufle incredere poporului sau sa schimbe imaginea Mexicului in ochii intregii lumi. Cu toate acestea, ajutat de o campanie de relații publice agresiva7, turismul s-a mentinut la un nivel destul de inalt, in ciuda publicitatii negative din presa; Consiliul de Turism al Mexicului estimeaza ca in acest an numarul de vizitatori internationali pare sa depaseasca recordul de anul trecut, de 22,67 milioane. In timp ce majoritatea vizitatorilor Mexicului provin din SUA, numarul tot mai mare al turistilor de pe pietele emergente recunosc frumusetea plajelor din Mexic si bogatiile sale culturale.

Investind in Mexic

Investitorii recunosc acum Mexicul ca fiind o destinatie atractiva pentru investitii. Din punctul de vedere al unui investitor, echipei mele ii place sectorul energetic, pentru ca ar putea beneficia de eforturile de reforma. Desi petrolul este subiectul unor fluctuatii de pret pe termen scurt, se asteapta ca, global, consumul sa creasca pe termen lung, avand in vedere ca vanzarea automobilelor in tarile emergente precum India si China este estimata sa ramana pe o traiectorie ascendenta si, bineinteles, pentru utilizarea sa in industrie. Ne place de asemenea, povestea consumatorului. Bunurile de consum, sistemul bancar si telecomunicatiile reprezinta arii de interes si credem ca intensificarea privatizarilor si a investitiilor straine ar trebui sa creasca atractivitatea acestora. Criza din zona euro a oferit multor piete emergente posibilitatea de a achizitiona branduri europene la preturi atractive, iar companiile mexicane se numara printre ele.

Fara o majoritate in Congres, Nieto ar trebui sa treaca peste diverse obstacole pentru a isi indeplini promisiunile facute in timpul campaniei, dar sunt increzator pentru ca, indiferent daca se va face doar un progres limitat, viitorul Mexicului are cu siguranta potential.

 


1. Performanta trecuta nu garanteaza rezultate viitoare. Un index nu poate fi administrat, de aceea nu se poate investi direct intr-un index.

2. Sursa: CIA World Factbook, iulie 2012.

3. Sursa: FMI, “World Economic Outlook Update,” iulie 2012.

4. Sursa: Banca Mexicului, iunie 2012.

5. Sursa: CIA World Factbook, iulie 2012.

6. Sursa: Banca Mexicului, iulie 2012.

7. Sursa: Ministerul mexican de turism, PRNewswire, februarie 2012.

Categories: Perspective