Home > Perspective > Durerile de crestere ale Chinei

Durerile de crestere ale Chinei

august 1, 2012

Multi sunt de parere ca motorul economiei mondiale este China si isi fac griji ca, daca aceasta incetineste, am putea fi condamnati la o recesiune sau chiar la o depresie economica. Cu toate acestea, eu nu cred ca e timpul sa apasam butonul de panica. Da, cresterea economica a Chinei decelereaza de la cele doua cifre din ultimii ani; numerosi analisti prezic o posibila rata de crestere a PIB de 7 – 8% in 2012. Cu toate acestea, cred ca este important sa subliniem faptul ca o asemenea crestere ar reprezenta in continuare un ritm impresionant, si aduceti-va aminte ca Republica Populara China nu este singura locomotiva a economiei mondiale.

Incetinirea ritmului de crestere este o parte naturala a evolutiei unei economii emergente, in special a uneia atat de mare precum China, a doua economie ca marime din lume. Multe dintre economiile mondiale se confrunta cu tendinte de crestere lenta in acest an, iar China se afla, de asemenea, in proces de schimbari structurale, care de multe ori au ca efect secundar anumite piedici in procesul de crestere. China se indreapta catre un model economic orientat pe consum si pe reducerea controlului asupra economiei, lucruri care necesita anumite ajustari. O veste buna pentru China in ceea ce priveste aceste eforturi sustinute intern este ca noile imprumuturi din prima jumatate a acestui an au impins investiile in instrumente cu venit fix cu 20% mai sus decat nivelurile din in aceeasi perioada a anului 20111.

Incetinirea cresterii Chinei a generat, bineinteles, un oarecare sentiment de teama pe piata,  iar piata sa de capital a inregistrat cateva esecuri in acest an. Preocuparea sporita cu privire la decelerarea recenta a tarii nu este surprinzatoare, dar trebuie sa ne amintim ca exista multe piete emergente si piete de frontiera cu o crestere economica rapida, care au functionat precum locomotivele, contribuind la cresterea economica mondiala. Economia globală nu este o afacere cu un singur motor. Conform previziunilor FMI, este de asteptat ca Africa sa fie continentul cu cea mai rapida crestere, in medie, in urmatorii cinci ani. Si, in cazul in care India este capabila sa se angajeze in reforme semnificative, pot vedea potential acolo pentru rate de crestere care ar putea replica ceea ce China a experimentat cu 5-10 ani in urma.

Instrumentele politice ale Chinei

Daca luam in considerare faptul ca Republica Populara Chineza este piesa de siguranta din cresterea economica mondiala, atunci trebuie sa ne gandim, de asemenea, care sunt masurile potentiale pe care le pot adopta chinezii pentru a preveni o incetinire – si cred ca au multe astfel de instrumente in privinta politicilor.

De exemplu, in ultimele luni, guvernul chinez a eliminat limitarile pentru creditarea bancara si pe cele referitoare la proiectele guvernamentale locale, a redus ratele dobanzilor pentru imprumuturi si depozite cu 25 puncte de baza in luna iunie si le-a taiat din nou in iulie la 6% pentru imprumuturi pe un an si la 3% pentru depozite. Au existat miscari de crestere a finantarii pentru intreprinderile mici si mijlocii si, pentru prima data, guvernul a incurajat emiterea de obligatiuni corporative cu randament ridicat la Bursa de Valori din Shanghai. Acesta este un pas important, deoarece reflecta dorinta guvernului de a permite mai multa flexibilitate ratei dobanzii. Industria valorilor mobiliare din China a fost extinsa prin noi listari, optiuni , contracte futures pe argint si, eventual, in viitor, chiar pe petrol.

Guvernul a lansat, de asemenea, o serie de subventii pentru achizitionarea de automobile si aparatura eficienta energetic si a accelerat proiecte de infrastructura si permisele pentru locuinte la pret redus.

Aceste schimbari sunt doar cateva dintre numeroasele instrumente de care guvernul dispune pentru a stimula economia, desi rezultatele ar putea sa nu fie la fel de imediate precum alte tipuri de actiuni stimulative din trecut, cum ar fi cresterea masiva a cheltuielilor guvernamentale in infrastructura.

China are, de asemenea, avantajul de a detine cele mai mari rezerve valutare din lume (peste 3 trilioane de dolari), dar controleaza si cele mai importante banci si organizatii industriale din tara. Cu uriasele sale rezerve valutare, China a reusit sa afle ce se intampla in Africa, America Latina, si in alte tari, dar, si mai important, a putut sa cumpere unele active valoroase care i-ar putea fi de mare folos in viitor. Recent, am aflat ca o companie chineza are o tranzactie in curs de desfasurare care ar putea ajuta la imbunatatirea rezervelor de petrol si de gaze naturale printr-o achizitie mare de energie din Canada. China a investit masiv in afara granitelor, in special in resurse naturale, pentru a ajuta la satisfacerea cererii sale tot mai mari.

Posibile amenintari

China a reusit sa-si creasca lichiditatea si sa stimuleze economia, deoarece, pentru moment cel putin, inflatia este pe un trend descendent, ajungand la o rata anuala de 2,2% in luna iunie2. Cu toate acestea, salariile sunt in crestere, iar tara se confrunta cu o posibila amenintare a cresterii preturilor la alimente, in cazul in care verile uscate din SUA vor duce la scaderea productiei agricole in mod substantial. Statele Unite furnizeaza o treime din comertul global de soia, porumb si grau, iar China este cel mai mare importator de soia din lume, de aceea impactul poate fi foarte mare. Tarile in curs de dezvoltare sunt in mod special vulnerabile la inflatia preturilor alimentelor, din cauza ca o parte importanta din veniturile consumatorilor este folosita pentru mancare, mai mult decat in economiile dezvoltate. Pretul petrolului reprezinta un alt factor asupra caruia credem ca trebuie sa ne indreptam atentia; daca preturile cresc din nou, impactul asupra inflatiei ar putea fi semnificativ.

Ce altceva m-ar putea ingrijora? Fiind un investitor pe termen lung, am tendinta sa iau in considerare imaginea de ansamblu, dincolo de statisticile pe termen scurt. Guvernul Chinei opereaza cu o serie de planuri cincinale pentru a transforma economia și nu stiu exact cum toate aspectele legate de cel mai recent plan, pana in 2015 (al doisprezecelea cincinal) vor fi puse in aplicare, si daca va avea succes. China trebuie sa aiba un program flexibil, astfel incat sa nu faca greseli in procesul de implementare. Puteti face propriile voastre cercetari asupra planului si puteti trage propriile concluzii, dar printre obiective se numara transformarea mentionata anterior, intr-un model economic bazat pe consum, cresteri de salarii, reforma fiscala si anumite initiative „verzi”3.

Potentialul de valoare in China

Pentru genul nostru de investitori, regresele pietei datorate fricii pot fi vazute ca posibile oportunitati pentru a identifica anumite chilipiruri, iar raportul pret / profit din China este acum in general atractiv pentru noi.  Consumatorii si materiile prime sunt domenii interes deosebit, pentru ca noi credem ca o tranzitie catre o economie bazata pe consum ar trebui sa sprijine aceste sectoare. Am toate motivele sa cred ca aceasta tranzitie va avea succes totusi, in opinia mea, China ar putea functiona in continuare ca o locomotiva.

Puteti sa cititi mai multe despre schimbarile structurale din China intr-o postare recenta a colegului meu, Dr. Michael Hasenstab, Co-Director al International Bond Department din cadrul Franklin Templeton Fixed Income Group®: “Armageddon nu, consecinte, da”, pe care il puteti gasi aici.

 


1. Sursa: Biroul National de Statistica al Republicii Populare Chineze. Stats.gov.cn.

2. Sursa: Biroul National de Statistica al Republicii Populare Chineze. Stats.gov.cn.

3. Sursa: Republica Populara Chineza, gov.cn.

Categories: Perspective