Home > Perspective > O destinatie atractiva pentru vacante si pentru IPO-uri

O destinatie atractiva pentru vacante si pentru IPO-uri

iulie 25, 2012

Multi investitori din Occident pot numi cu usurinta cea mai mare oferta publica initiala din SUA de anul acesta, dar probabil ca acestia nu stiu faptul ca doua dintre primele trei IPO-uri la nivel global au fost facute intr-o tara mai degraba cunoscuta ca o destinatie de vacanta, decat ca o destinatie pentru investitii.

Tara de care vorbesc este Malaezia, unde a inceput sa se scrie o poveste interesanta pentru piata de oferte publice. Calendarul IPO de anul acesta a inclus doua companii care au primit angajamente puternice de investitii, fapt ce le-a propulsat in top trei cele mai mari oferte ale acestui an.

Cred ca aceasta popularitate a pietei de IPO din Malaezia este o marturie a lichiditatii interne, si i-a mentinut pe analistii nostri de la fata locului foarte ocupati. Desi participarea straina pe piata malaeziana a fost modesta, sunt de parere ca aceste oferte publice initiale, in mijlocul nesigurantei pietelor globale, au atras interesul investitorilor in aceasta tara, de multe ori trecuta cu vederea. Nivelul de participare al investitorilor, straini sau locali, este o functie a valorii percepute, a potentialului de crestere si a asteptarilor de profit versus alternative de investitii. Daca Malaezia se va ridica la nivelul reformelor economice promise, cred ca sunt sanse bune ca investitorii straini sa fie atrasi de companiile de acolo.

Bineinteles ca cererea pentru noi emisiuni variaza in functie de valoarea si atractivitatea fiecarei companii listate, dar potrivit rezultatelor si nivelului de subscriere ale celor mai recente tranzactii, se pare ca cererea este mai mult decat potrivita. In general, noile oferte publice au fost listate la evaluari premium mari in Malaezia, dincolo de ceea ce s-ar putea astepta in mod normal, daca ar fi fost listate in alta parte. In timp ce acest lucru este benefic pentru companie si pentru actionarii initiali, nivelurile exagerate ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru public, deoarece acestea pot fi nesustenabile pe termen lung. Noi, la Templeton, suntem investitori de jos in sus. In cele din urma, veniturile sunt cele care vor conduce modul in care evaluam o companie, o concluzie pe care o tragem de la caz la caz.

In vremuri de turbulenta economica precum cele din ultimele luni, Malaezia a iesit in evidenta pentru multi investitori ca fiind o destinatie atractiva pentru afaceri. Spre deosebire de multe tari care s-au dezvoltat in chinurile crizei datoriilor, Malaezia are excedente de cont curent, cu rezerve ajungand la peste 130 miliarde de dolari1. In timp ce datoria guvernului (publica) totala raportata la PIB a crescut in ultimul an la peste 50% – o tendinta care ne ingrijoreaza – datoria externa totala raportata la PIB (catre creditorii straini) reprezinta aproape 30%, rezonabila in opinia noastra. (Datoria externa a SUA raportata la PIB este mai mare de 90%, de exemplu2). Rata mare de economisire interna a Malaeziei este un avantaj, de aceea credem ca situatia economica a tarii este in ansamblu, buna. Ca in multe state anul acesta, se asteapta o usoara incetinire a cresterii, FMI prognozand o urcare a PIB de 4,4% fata de 5,1% in 2011, desi aceasta valoare ar depasi inca multe economii, in special pe cele din tarile dezvoltate. Desi nu fara provocari, in general, Malaezia a cules roadele prudentei financiare de la inceputul crizei economice din Asia, 1998, si exista motive sa credem faptul ca aceasta crestere ar putea sa continue si pe termen mai lung.

Pentru mine, potențialul de crestere al Malaeziei este evident. Are o populatie tanara, in crestere (varsta medie este de 26.8 ani1) si a fost un beneficiar important al ciclului de crestere al pretului materiilor prime din ultimii ani. Malaezia este un exportator net de petrol si gaze si este unul dintre primii trei producatori ai lumii de ulei de palmier si cauciuc. Cresterea sustinuta a preturilor materiilor prime agricole a ridicat nivelul veniturilor in comunitatile rurale, iar lichiditatile sistemului sau bancar raman ridicate. Aceste elemente picteaza o imagine plina de speranta pentru un potential puternic de crestere a consumului si pentru capacitatea de reinvestire atat a sectorului public, cat si a celui privat, in economia din Malaezia.

Diversitatea culturala

Malaezia este o tara frumoasa, cu peisaje contrastante. Paduri tropicale bogate, cascade, munti si plaje extraordinare care se opun infrastructurii moderne, oraselor si zgarie norilor. Caldura soarelui tropical malaezian se reflecta in caldura oamenilor. Imi place sa cred ca simbolul Kuala Lumpur, Turnurile gemene Petronas reprezinta aspiratiile poporului malaezian pentru a atinge obiective mai inalte si o calitate mai buna a vietii.

Turnurile Petronas din Malaezia

Succesele economice tangibile ale Malaeziei sunt foarte bine documentate, asa ca nu voi intra in prea multe detalii pe aceasta tema. Vreau in schimb, sa vorbesc despre ceea ce cred ca este unul dintre principalele sale puncte forte – diversitatea poporului. Datorita istoriei sale unice in tarile ASEAN (Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei), Malaezia are o populatie diversa din punct de vedere etnic, multiculturala, fiecare comunitate pastrandu-si in mare masura cultura si limba. Acest factor uneste oamenii din Malaezia atat cu comunitatea ASEAN, cat si cu marile economii emergente din China si India, precum si tarile islamice din Orientul Mijlociu. Populatia musulmana numeroasa din Malaezia a facut din acest stat un hub pentru investitiile conforme cu Shariah, care indeplinesc principii islamice specifice. In plus, fiind o fosta colonie britanica, limba engleza este vorbita fluent in multe parti ale tarii, un avantaj suplimentar in sistemul de comunicare global.

Malaezia este situata strategic de-a lungul unei rute maritime-cheie pentru comertul international, astfel incat, in ​​multe feluri, aceasta este un candidat natural pentru a deveni un hub pentru comertul si finantele internationale. Cred ca, mai departe, cazul Malaeziei poate fi stimulat de imbunatatirea guvernarii – asigurarea statului de drept, promovarea transparentei, reducerea coruptiei si implicarea in politici consistente.

Programul de transformare economica

Desigur, drumul spre atingerea statutului de natiune dezvoltata, poate fi presarat cu obstacole, iar dependenta prea mare de resursele naturale finite poate fi considerata un astfel de obstacol pentru Malaezia. Cu toate acestea, tara este constienta de pericol si se ocupa de eliminarea blocajelor economice. In septembrie 2010, guvernul a lansat programul de transformare economica (ETP), care poate fi un punct de pornire pentru multe dintre diversele investitii si initiative de reforma intreprinse in tara.

Incurajez pe oricine este interesat sa investeasca in Malaezia sa viziteze site-ul ETP al guvernului, pentru a vedea toate initiativele si progresele inregistrate pana in prezent. Cred ca programul de transformare economica este ambitios si optimist, exact asa cum ar trebui sa fie, pentru a inspira lucruri marete. (Pentru Malaezia, unul dintre obiectivele ETP este acela de a obtine statutul unei tari cu “venit mare” al unei piete dezvoltate pana in 2020.) Pentru a progresa si mai mult, cred ca Malaezia are, de asemenea, nevoie de investitii simultane in educatie, comunicare si infrastructura. Dar, chiar daca numai o parte din obiectivele ETP vor fi indeplinite, Malaezia ar putea inregistra o evolutie si mai mare. In opinia mea, reusitele initiale ale ETP pot fi catalizatorii necesari pentru a inregistra si mai multe succese economice si poate, de a crea un cerc virtuos.

Factorul imprevizibil al alegerilor

Alegerile generale de anul acesta din Malaezia sunt asteptate inainte de sfarsitul anului, si reprezinta un factor imprevizibil pentru viitor. Alegerile si schimbarile de putere creeaza incertitudine ori de cate ori apar, iar investitorii sunt in general refractari la incertitudine. Interesant este faptul ca exact aceste alegeri din Malaezia sunt percepute  ca un test pentru actualul guvern centrat pe reformare, putand stabili directia Malaeziei pentru urmatorii cinci ani. La ultimele alegeri din 2008, pentru prima oara din 1969, Barisan Nasional, coalitia aflata la guvernare, nu a inregistrat o majoritate de doua treimi in Parlament. Aceasta performanta slaba a fortat schimbarea in cadrul sistemului, care pana acum s-a dovedit a fi benefica pentru evolutia Malaeziei.

Eu cred ca se intrevad semne de o maturitate politica si mai bine conturata, alaturi de o indepartare graduala, dar evidenta a politicilor radicale anterioare. Centrul atentiei s-a mutat in schimb, catre probleme universale, cum ar fi progresul economic, justitia sociala si economica, statul de drept, transparenta si coruptia. Indiferent ce partid va castiga alegerile viitoare, rezultatul cel mai probabil, asa cum il vad eu, este ca schimbarea sa conduca tara cat mai departe de practicile vechi, nereusite. Sunt un optimist prudent care crede ca totul va fi pentru mai bine, deoarece oamenii si-au exprimat deja dorinta pentru o viata mai buna. Acum ca nu mai este vazuta doar ca o destinatie de vacanta, cred ca Malaezia si investitorii de acolo pot astepta cu interes vremurile bune care vor veni.

––––––––––––––––––––

1 Sursa: Copyright © 2012 Fondul Monetar International. Toate drepturile rezervate.

2 Sursa: Banca Mondiala, 2011.

3 Sursa: Central Intelligence Agency CIA WorldFactbook, estimare 2011.

Categories: Perspective