Home > History, Perspective > China sustine vanzarile auto

China sustine vanzarile auto

iulie 10, 2012

Imaginea pe care o au multi calatori din Vest despre strazile oraselor chineze este una plina de biciclete si fara masini, dar China nu mai pedaleaza spre viitor – se afla in scaunul soferului pe masura ce automobilele inlocuiesc mijloacele de transport fara motor. Vanzarile de masini au explodat in China, reflectand cresterea clasei de mijloc. In 2009, vanzarile de automobile din China (in functie de volum) le-au depasit pe cele din Statele Unite, iar in 2011, China era prima in productia mondiala de automobile, cu 18,4 milioane de unitati1. Cererea consumatorilor continua sa alimenteze vanzarile marcilor locale si straine din China. In mai 2012, vanzarile de autovehicule din China au depasit 1,6 milioane de unitati, crescand cu 16% de la un an la altul, in comparatie cu cele doar 1,3 milioane de unitati vandute in SUA2. Desi cresterea, in ansamblu, a scazut in China anul acesta, vanzarile masive de bunuri durabile, cum sunt automobilele, ofera dovada faptului ca ai sai consumatori raman o puternica forta economica globala.

Perspectiva istorica

Radacinile industriei auto din China preceda anii ’50, dar reformele de piata din China de la sfarsitul anilor 70, din anii 80 si 90 asociate cu presedintele Partidului Comunist Deng Xiaoping au dezlantuit o puternica cerere pentru masini3. Productia de autoturisme a fost destul de anemica in acele decenii, dar intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului in 2001, impreuna cu reformele interne, au ajutat la accelerarea pietei auto chineze in ultimul deceniu.

Cand am vizitat China pentru prima data, acum 20 de ani, puteam sa merg cu bicicleta prin toate orasele, alaturi de milioane de alti oameni. Pe masura ce consumatorii au inceput sa treaca in spatele volanului, folosirea bicicletelor a scazut. Unele orase mari (cum este Beijingul) au devenit atat de sugrumate de trafic incat guvernul a trebuit sa impuna cote de autorizare pentru noile inmatriculari. Chiar si cu oferta de noi automobile limitata pe strazile oraselor, nu vad niciun semn de incetinire a cererii pentru masini, atat in orase, cat si in zonele rurale. Aceasta crestere ar putea avea implicatii pentru pretul pe termen lung al petrolului si, de asemenea, al altor combustibili necesari pentru a alimenta toate aceste vehicule.

Bicicletele in China

China: % gospodarii rurale - biciclete

In prezent, companiile straine inca domina piata auto din China. Marcile europene si americane sunt in frunte, urmate de producatorii japonezi si coreeni. Atractivitatea pietei chineze si dorinta de a limita costurile de schimb valutar au condus la infiintarea de fabrici locale de automobile in China. Limita pusa pe detinerea de proprietati de catre straini a impiedicat producatorii straini sa infiinteze fabrici pe care sa le detina integral, asa ca acestia au mers pe calea unor joint-venture cu companii de stat sau antreprenori chinezi. Companiile straine de automobile au format parteneriate cu mai multe companii locale, iar aceste joint-venture – si atunci, si acum – produc o combinatie de marci locale si marci globale sub licenta.

In piata bunurilor de lux, marile companii europene si americane continua sa domine deocamdata si investesc puternic in China in facilitati de productie de ultima generatie. Masinile ultra-luxoase sunt inca importate, iar China devine din ce in ce mai mult o piata importanta pentru aceste vehicule, dupa cum au dovedit marcile vestice de lux, care au aratat cresteri dramatice de vanzari in China in ultimii ani. Un producator european de automobile a raportat ca aproximativ 25% din profiturile sale globale vin acum din China, iar in ultimele luni, a vandut mai multe masini in China decat in SUA.

Productia auto in China: Calitate, calitate si… calitate!

Intr-o vizita recenta la fabrica din China a unei companii europene de automobile, am fost impresionat de trei lucruri in privinta productiei. In primul rand: curatenia. In al doilea rand: accentul pe controlul calitatii. Se pare ca se dedica tot atat de mult timp controlului calitatii cat se dedica productiei in sine. In al treilea rand: usurinta cu care muncitorii de pe linia de asamblare isi indeplineau sarcinile. Planificarea atenta a productiei era evidenta; fiecare pas al productiei era conceput pentru a face munca angajatului mai usoara. Am observat multe instrumente robotice si piese usor accesibile. Gradul de automatizare era impresionant si accentul era pus pe calitate, calitate si mai multa calitate!

Marcile locale chineze castiga, insa, cota de piata si am cercetat cu atentie in jur de o duzina de astfel de marci. Cel mai mare producator de SUV-uri din China, de exemplu, este o marca locala care mai si exporta in peste 60 de tari. Am reusit sa vizitez una dintre fabricile din China ale companiei, unde aceasta isi extindea productia intr-un ritm rapid.

Productia de vehicule electrice si hibride este in crestere in China, iar una dintre cele mai interesante companii auto locale pe care le-am vizitat se implica in productia vehiculelor electrice. Cand am vizitat fabrica, mi s-a oferit oportunitatea sa conduc una dintre masinile lor. Am fost socat de acceleratie; masina a zburat la o usoara apasare pe pedala. Si, fiind electrica, nu era zgomot de motor, fapt cu care dureaza un pic pana te obisnuiesti.

Exista dovezi ca guvernul chinez ar vrea ca marcile locale sa aiba o cota de piata mai mare. In 2012, guvernul a publicat o lista de vehicule aprobate pentru achizitionarea de catre organizatiile guvernamentale, lista care continea numai producatori locali4. Si, potrivit rapoartelor presei de stat, guvernul chinez ia in considerare reluarea subventiilor pentru cumparatorii de masini mai mici din zonele rurale, ceea ce ar putea ajuta mai mult vanzarile domestice.

In ultimul timp, am vazut chiar si unii producatori chinezi care cumpara marci straine si ma astept ca aceasta tendinta sa continue, pe masura ce slabiciunile Zonei euro pot scoate la iveala unele chilipiruri pentru companiile asiatice de automobile iesite la vanatoare de achizitii. Expansiunea marcilor chinezesti de masini in pietele straine nu a lasat inca o mare urma, dar vad un potential pentru China sa devina un jucator-cheie pe piata masinilor mici, accesibile.

Raportat la dimensiunea populatiei, detinerea de masini in China este inca in faza incipienta si mai are mult loc sa creasca. Avand in vedere ca ponderea Chinei in pietele auto globale este asteptata sa creasca in urmatoarele decenii, cu siguranta ca acum este un moment captivant pentru industria auto din China.

 

Toate investitiile implica riscuri. Riscurile speciale sunt asociate cu investitiile straine, inclusiv fluctuatiile valutare, instabilitatea politica si evenimentele politice. Investitiile in pietele in curs de dezvoltare implica riscuri accentuate privitoare la aceiasi factori, in afara celor asociati cu dimenisunea mai mica lichiditatea mai redusa ale acestor piete. Acestea si alte consideratii despre risc sunt discutate in prospectele fondurilor.

 

–––––––––––––––––-

1 Sursa: Organisation Internationale des Constructeurs d’Automobiles, martie 2012.

2 Surse: Bloomberg; Asociatia Nationala a Dealerilor de Automobile, mai 2012; Ward’s Auto.

3 Sursa: Banca Federala de Rezerve a Australiei, “Emergenta sectorului auto din China”, martie 2011.

4 Sursa: China Car Times, 27 februarie 2012, Ministerul Informatiilor si Tehnologiei

Categories: History, Perspective