Home > Perspective > Urmatoarea frontiera

Urmatoarea frontiera

iulie 3, 2012

Intr-un interviu recent, am fost intrebat daca sunt de parere ca devin un “om de frontiera” in cautarea mea dupa urmatoarea mare oportunitate de investitii. E adevarat ca multe dintre aventurile mele recente de investitii au avut loc pe pietele de frontiera – verii mai mici, mai putin dezvoltati, ai pietelor emergente. Consider ca pietele de frontiera au un potential imens pentru investitorii pe termen lung daca – si este un mare “daca” – poti avea rabdare si esti perseverent. Cu doar cateva decenii in urma, China si India erau considerate piete de frontiera, iar cand mi-am inceput cariera in investitii, Japonia era considerata o piata emergenta. Asa ca puteti vedea cum progresia economica si dezvoltarea pietelor merg adesea mana in mana.

Pietele de frontiera pot fi vazute ca un subgrup al pietelor emergente. Pietele de frontiera sunt, de obicei, mai putin lichide si au capitalizari de piata mai mici decat pietele emergente sau dezvoltate. Clasificarea unei tari ca “emergenta” sau “de frontiera” se bazeaza in general pe criterii ca dezvoltarea economica, marimea, lichiditatea si accesibilitatea la piata. Indicii MSCI Frontier Markets1 ofera un punct de reper la indemana investitorilor si au propriile criterii pentru a stabili clasificari, dar nu sunt ceva la care aderam cu strictete.

Pe masura ce nivelul veniturilor din tarile de frontiera creste, iar bursele de frontiera devin tot mai dezvoltate si mai usor accesibile investitorilor internationali, aceste piete pot face trecerea la statutul de piete emergente.

Se poate face greseala de a asocia pietele de frontiera cu natiunile sarace, dar, de fapt, acestea cuprind o paleta larga de dezvoltare economica, de la tari in care venitul anual al cetateanului mediu nu este suficient pentru a cumpara o masina la mana a doua, pana la unele dintre cele mai bogate tari din lume. Pietele de frontiera se intind de-a lungul globului, din Panama si Argentina in America Latina, pana in Bulgaria si Romania in Europa de Est, Arabia Saudita si Qatar in Orientul Mijlociu si Cambodgia si Vietnam in Asia, pentru a da cateva exemple. Africa este o zona care ma intereseaza in mod deosebit in acest moment. Toate tarile Africii, cu exceptia Africii de Sud, pot fi clasificate ca piete de frontiera. Africa este o regiune cu o crestere foarte rapida – intre 2001 si 2010, sase dintre primele zece tari cu cea mai mare crestere economica erau in Africa2. Asa ca suntem foarte incantati de perspectivele de crestere din aceste tari. (Vedeti seria de trei postari “Investind in leaganul civilizatiei” pentru mai multe despre Africa).

La fel ca in cazul tuturor investitiilor noastre, trebuie sa ne facem temele. Vizitam fiecare tara si fiecare companie in care investim. Examinam fundamentele specifice fiecarei tari si pentru fiecare companie examinam un istoric al declaratiilor de profit/pierderi, bilanturile contabile si alte materiale care ne pot sustine prognoza pe cinci ani. Este un proces intensiv. In special, cautam companii care par sa aiba perspective solide de crestere pe termen lung (sustinute de o populatie tanara si o clasa de mijloc in crestere) si o buna guvernanta corporativa. De asemenea, preferam o cultura a dividendelor.

Riscurile investitiilor

Pe cat de intensiv e procesul nostru, el nu poate garanta succesul si, bineinteles, nu elimina riscurile de investitie. Spre deosebire de pietele mai dezvoltate, riscurile din pietele de frontiera nu au fost studiate pe deplin. Aici intra in actiune echipa mea si cu mine. Riscul politic este adesea citat ca un motiv de ingrijorare in pietele noi si, dupa cum am mai scris in aceste pagini si mai inainte, un asemenea risc creeaza volatilitate, dar poate crea si oportunitati. De exemplu, cand e tensiune in Orientul Mijlociu, am observat ca investitorii de acolo se refugiaza in pietele considerate “adaposturi sigure” in regiune, cum sunt Emiratele Arabe Unite (considerate o piata de frontiera).

Coruptia este o problema care se regaseste in aproape toate pietele, dar poate fi amplificata in acele piete unde puterea si resursele sunt concentrate in mainile catorva oameni iar sanctiunile nu sunt aplicate in mod uniform. Vestea buna, din punctul meu de vedere, este ca, astazi, se vorbeste liber despre coruptie, ceea ce reprezinta un bun prim pas spre realizarea unui sistem mai corect si mai echitabil.

Intr-o vizita recenta in Nigeria, am discutat cu un important oficial guvernamental care, in loc sa incerce sa ascunda istoria coruptiei din tara sub covor, a vorbit candid despre modul in care incearca sa o elimine. Cred ca multi lideri din pietele de frontiera devin constienti de faptul ca fenomenul coruptiei trebuie strivit pentru a prospera pe scara mondiala si lucreaza la implementarea unor politici cu scopul de a asigura controlul si de a apara statul de drept. Este de asemenea important de reamintit ca, desi titlurile ziarelor pot arunca o lumina negativa asupra unei tari, luate individual, companiile pot fi foarte atractive din perspectiva investitionala, crescandu-si afacerea pe piata locala (si chiar internationala). De exemplu, am observat utilizarea pe scara larga a telefoanelor mobile in Africa, nu doar pentru comunicarea de baza, ci si pentru servicii cum ar fi transferul de bani, acolo unde nu sunt sucursale bancare care sa deserveasca populatia. Consumatorii castiga teren si adopta noi produse si servicii.

Un alt risc asociat adesea cu pietele de frontiera este lichiditatea, care poate fi o sabie cu doua taisuri. O baza scazuta de investitii intr-o piata subdezvoltata poate face dificila cumpararea sau vanzarea unei actiuni la cerere si la un pret de piata corect. Cu toate acestea, lipsa de lichiditate poate fi chiar un avantaj, pentru ca putem alege actiuni pe care le gasim atractive, dar de care nimeni altcineva nu e interesat, la preturi de chilipir. Adesea poate lua mult timp sa construiesti o pozitie pe o anumita actiune (uneori chiar mai multe luni), dar daca, in cele din urma, piata recunoaste valoarea acestor companii, este, desigur, de dorit sa detii blocuri de actiuni apreciate.

Uneori credem ca ar putea exista riscuri care sunt prea mari pentru a ni le asuma. Cele mai mari griji ale noastre includ controalele de capital si exproprierea bunurilor. Trebuie sa putem sa ne scoatem banii daca avem nevoie sa facem acest lucru. Pana acum, acest lucru nu a fost o mare problema in majoritatea tarilor in care investim, dar e intotdeauna ceva de care suntem constienti.

Crestere si diversificare

Din punctul meu de vedere, cel mai convingator motiv pentru a investi in pietele de frontiera este potentialul lor de crestere pe termen lung. Cand se compara ratele de crestere ale multor natiuni dezvoltate cu cele ale pietelor de frontiera, se observa o mare discrepanta. De exemplu, cresterea PIB-ului Statelor Unite a fost in 2011 sub 2%, in timp ce o tara pe care tocmai am mentionat-o, Nigeria, a avut o crestere a PIB-ului de 6,9%3. Cresterea intr-o economie ar trebui sa conduca la cresterea castigurilor corporative.

Pentru un investitor, pietele de frontiera ofera, de asemenea, potential de diversificare, avand in vedere ca am descoperit ca, de multe ori, corelatia intre performantele acestor piete si cele ale pietelor dezvoltate este mica.

Exista o conceptie gresita conform careia soarta tuturor pietelor de frontiera este extrem de dependenta de preturile materiilor prime. Desi este adevarat ca multe dintre ele sunt bogate in resurse naturale si au un nivel sanatos de exporturi, altele depind pentru crestere mai mult de consumul domestic, in timp ce Nigeria e mai mult dependenta de exporturile petroliere.

Sursele de crestere pot evolua intr-un mod pozitiv. De exemplu, pentru a ajuta la diversificarea economiei sale, Nigeria cauta sa inceapa rafinarea petrolului, pentru a produce mai multe bunuri cu valoare adaugata pentru export. Isi dezvolta, de asemenea, mai multe industrii locale pentru a hrani, imbraca si adaposti o populatie in crestere.

Cu tot potentialul lor de crestere si diversificare, este important sa fii pregatit pentru cateva dureri de cap inevitabile si provocari neasteptate pe pietele de frontiera. Totusi, veniturile in crestere, standardele de viata mai ridicate si imbunatatirile la nivelul infrastructurii si comertului au, toate, potentialul de a aduce investitorului rabdator oportunitati de investitii incitante in domenii cum sunt constructiile, transporturile, serviciile bancare si financiare si telecomunicatiile.

Este inca mult de munca in aceste piete, dar este interesant sa poti asista personal la inovarea si cresterea care au loc la frontiera.

–––––––––

1 Indicele MSCI Frontier Markets ofera o reprezentare extinsa a oportunitatilor de investitii in actiuni din 31 de tari, luand in considerare si cerintele investitionale din fiecare piata. Nu se poate investi direct in indice.

2 Sursa: FMI, 2012

3 Sursa: CIA World FactBook, iunie 2012

Categories: Perspective