Home > Guest Bloggers, Perspective > Investitii pe termen lung intr-o lume pe termen scurt

Investitii pe termen lung intr-o lume pe termen scurt

iunie 27, 2012

In aceasta era electronica, stirile si zvonurile pot cuprinde intreaga lume ca un incendiu, sporind volatilitatea pietei – avand in vedere ca pietele reactioneaza in timp real. Poate fi dificil pentru investitori sa vada padurea de copaci, pentru ca ei incearca sa se fereasca de pericolele imediate, facand cateodata pasi pripiti si gresiti. Provocarile investitiilor pe termen lung intr-o lume pe termen scurt au fost o tema-cheie in seria de conferinte profesionale la care a participat recent echipa mea de piete emergente. La ultima noastra oprire, la Londra, l-am invitat pe Tom Wu, Vicepresedinte si Senior Managing Director la Templeton Asset Management Ltd. si un veteran cu o experienta de peste doua decenii al echipe noastre de piete emergente, pentru a scrie despre perspectiva sa de investitii pe termen lung intr-o lume pe termen scurt. Cititi mai departe guest post-ul sau.

Tom Wu

Am devenit din ce in ce mai mult adeptii digitalului in viata noastra de zi cu zi. Retelele electronice ne conecteaza cu prieteni, familie si colegi si ne ofera o dieta constanta de stiri, 24 de ore pe zi. Cum titlurile stirilor circula in jurul globului in cateva secunde, acestea pot determina investitorii sa ia decizii bazate pe emotii iar pietele, sa ia intorsaturi dramatice. Cand pietele financiare par sa fie in criza, observam o tendinta a investitorilor de a iesi de pe pietele sau din activele pe care le percep ca “riscante” si de a intra pe ceea ce considera a fi “sigure”. Aceasta miscare “riscant” – “neriscant” are loc adesea inainte sa fie cunoscute toate faptele – e de multe ori un caz de “intai actioneaza, mai tarziu intreaba”.

Tom Wu

Din experienta mea, acesta este, de obicei, cel mai rau lucru care poate fi facut. Abordarea noastra este sa punem mai intai intrebari si dupa aceea sa actionam. Mark si restul echipei de la Templeton au invatat multe de la inteleptul Sir John Templeton, care credea ca mentinerea perspectivei investitionale pe termen lung este esentiala pentru succesul pe termen lung. Aceasta abordare a fost cu siguranta testata din nou si din nou in anii in care am acoperit si am investit in pietele emergente. Am vazut piete emergente care inregistrau si castiguri si pierderi de doua cifre intr-o singura luna!

Lectiile pe care le-am invatat in aceste perioade de volatilitate au fost sa avem o perspectiva cumpatata, pe termen lung, sa avem incredere in analiza noastra fundamentala, la fata locului, a companiilor individuale, si, mai presus de orice, sa nu reactionam la stiri pe termen scurt, de multe ori senzationaliste. Suntem, desigur, constienti de climatul macroeconomic, dar nu este principalul factor in procesul nostru decizional cand e vorba de o investitie anume. Mereu cautam companii unde gasim fluxuri puternice de numerar si un istoric de plata cash catre actionari, sub forma de dividende. Examinam si ne intalnim cu managementul si cu cei care controleaza fiecare companie, oricand e posibil acest lucru. Odata ce gasim ceea ce credem ca este un chilipir investitional, ramanem de obicei alaturi de el atat timp cat credem ca potentialul de viitoare crestere este inca puternic.

Pentru investitorul mediu, sincronizarea corecta cu piata este o problema dificila, daca nu chiar imposibila si cel mai bun sfat pe care il putem da investitorilor pentru a ajuta la temperarea fluctuatiilor pe termen scurt este sa se diversifice pe clase de active, atat intern cat si international, desi diversificarea nu poate garanta un profit sau proteja impotriva unei pierderi.

Deoarece un eveniment oarecare nu va afecta toate pietele la fel, in acelasi timp, credem ca este crucial sa investesti pe tot globul, marind expunerea pe economii unde perspectivele de crestere par atractive. Studiul Franklin Templeton al Sentimentului Global al Investitorilor din 2012 a aratat ca multi investitori sunt partinitori in privinta „tarii de origine”, preferand sa isi tina activele in pietele locale, dar diversitatea geografica inseamna sa iei in calcul extinderea dincolo de granitele tarii, oriunde ar fi acestea, si sa gandesti global.

Bineinteles, investitorii ar prefera rezultate pozitive in fiecare saptamana, in fiecare luna si in fiecare an, dar stim cu totii ca este imposibil. Daca ne concentram pe rezultate pe termen scurt, sunt sanse sa fim loviti dublu de volatilitatea pietei, iar rezultatele ar putea sa nu fie cele la care speram. Desi performantele anterioare nu sunt un indicator al rezultatelor viitoare, am asistat la o tendinta generala a pietelor in crestere sa dureze mai mult si sa creasca mai mult in termeni procentuali, in timp ce pietele in scadere sunt in general mai scurte si scad mai putin in termeni procentuali. Totusi, multi investitori retin mai degraba lovitura unei pierderi abrupte, neasteptate, decat cresterea lenta.

Punerea in practica: Thailanda si Zona euro

Experienta din 2011 a Thailandei cu dezastrele naturale este un exemplu de cum trebuie pusa in practica aceasta viziune pe termen lung. Inundatiile au devastat tara in acel an, si investitorii care se concentrau doar pe criza pe termen scurt se asteptau la o multime de probleme financiare. Totusi, bursa thailandeza a trecut cu bine peste evenimente, revenindu-si in primul trimestru din 2012, odata cu o crestere a cheltuielilor consumatorilor si a eforturilor de reconstructie ale guvernului si cu masuri de stimulare, cum ar fi cresterea salariului minim. Acestea au ajutat la consolidarea progresului economic realizat de la retragerea apelor. Fondul Monetar International prognozeaza acum o crestere a produsului intern brut al Thailandei de aproximativ 5,5% in 2012 si 7,5% in 20131, ceea ce pare destul de bine in comparatie cu unele piete dezvoltate.

Criza de astazi a datoriilor din Europa rezulta in povesti similare de catastrofa in presa , iar incertitudinea a taxat, fara dubiu, multe piete din intreaga lume. Cred ca, in cele din urma, criza din Zona euro ar trebui sa se echilibreze, pentru ca liderii ei par hotarati sa rezolve problema deficitelor fiscale si au impus disciplina tarilor care nu si-au indeplinit obligatiile. E adevarat ca multe dintre masurile de austeritate recomandate in unele tari ar putea sa nu fie implementate – fie din cauza lipsei vointei localnicilor, fie din cauza birocratiei – dar, dupa parerea noastra, liderii se indreapta in directia corecta prin recunoasterea faptului ca ceea ce este dureros pentru multa lume pe termen scurt poate sa conduca la rezultate pozitive pentru toata lumea.

Acesta este cu adevarat mesajul-cheie aici si acesta este motto-ul meu: lumea apartine optimistilor.

–––––––––––––––––

1 Sursa: Fondul Monetar International, Perspective economice mondiale, aprilie 2012. © Fondul Monetar International. Toate drepturile rezervate.