Home > Perspective > Abandonati panica, nu Zona euro

Abandonati panica, nu Zona euro

iunie 22, 2012

Cred cu adevarat ca merita sa fii un optimist in viata. Pentru un investitor pe termen lung, face practic parte din fisa postului. Poti privi temator o criza, ca pe o perioada de pierderi si pericol sau poti alege sa o vezi ca pe o perioada de oportunitati cu potential pentru schimbari pozitive. Criza din Zona euro a declansat un efect de unda pe pietele globale, si multi investitori isi exprima pesimismul in legatura cu sanatatea economica si cu sustenabilitatea regiunii. Eu? Eu sunt un optimist. Odata cu trecerea alegerilor din Grecia, raman inca multe intrebari fara raspuns. Dar, la urma urmei, cred ca Europa ar trebui sa devina mai puternica, indiferent daca Grecia alege sa renunte la moneda euro (ceea ce cred ca e improbabil).

Dupa parerea mea, autoritatile europene sunt pe calea cea buna, in ciuda blocajului politic intre tarile pro-austeritate (cum e Germania) si cele care se impotrivesc acesteia (cum e Grecia). Cel mai important aspect al acestei situatii este, in opinia mea, ca liderii europeni incearca tot posibilul pentru a alcatui un pact fiscal in vederea intaririi aliantei si a monedei lor. Acest lucru va lua timp si necesita rabdare dar, in cele din urma, cred ca va produce unele rezultate pozitive. Problemele care au condus la criza datoriilor trebuie sa fie abordate – si sunt in acest moment.

Se pare ca primele alegeri din Grecia, din luna mai, au avut ca rezultat un protest puternic al electoratului impotriva partidelor politice traditionale, cu victoria partidelor radicale de stanga si dreapta, multe dintre ele denuntand termenii rambursarii datoriilor catre Uniunea Europeana (UE) si programul de reforma fiscala. In al doilea scrutin, din 17 iunie, se pare ca furia s-a domolit si a fost acceptata o abordare mai logica; partidele moderate care erau favorabile acceptarii termenilor UE pentru reforme au castigat majoritatea.

Zona Euro

S-a dezbatut intens daca Grecia va pastra sau va renunta la moneda euro si inca nu avem un raspuns definitiv. Cred ca Grecia poate ramane si isi poate reforma economia pentru a o indrepta spre un viitor mai luminos numai daca liderii sai pun capat risipei guvernamentale si elimina barierele din calea cresterii afacerilor. In mod ironic, o reducere a cheltuielilor guvernamentale care duce la o reducere a birocratiei guvernamentale si a reglementarilor poate conduce la o mai mare crestere si prosperitate pentru Grecia. Totusi, daca, dintr-un motiv oarecare, UE forteaza Grecia sa renunte la moneda euro sau guvernul elen decide in cele din urma ca va renunta si isi va tipari propria moneda, cred ca poporul grec isi va pastra monedele euro, si, din acest motiv, nu va parasi in intregime sistemul monedei unice.

Cred ca Grecia nu este singura tara care poate sa invete cate ceva din lectiile acestei crize. Unele tari vest-europene si alte piete dezvoltate de pe intreg globul se lupta cu bilanturi supra-indatorate si cauta solutii. Intre timp, multe tari emergente sunt intr-o situatie mai buna decat unele dintre tarile dezvoltate, atat din punct de vedere al datoriei, cat si al cresterii. In Europa de Est, de exemplu, Polonia a fost singura tara membra UE care a evitat recesiunea in timpul crizei financiare din 2008-20091.

Desi Europa de Vest este mult mai mare decat cea de Est, cred ca Europa de Est are posibilul avantaj de a incepe de la o baza economica redusa si, de aceea, am putea vedea tendinte mai puternice de crestere si eforturi de a face reforme. Austeritatea necesara va fi, fara dubiu, dureroasa pentru unele tari europene, dar i-ar forta pe jucatorii mai slabi din regiune sa-si puna lucrurile in ordine. Atat tarile din vestul ,cat si cele din estul Europei au un mare potential de a coopera si de a obtine rezultate mai bune pentru toti. Vestul poate investi in Est iar Estul poate furniza Vestului bunuri ieftine, oportunitati de investitii si extinderea pietelor.

Criza poate crea chilipiruri

Europa trece prin tulburari economice, dar cred ca e important sa nu o abandonam ci, in schimb, sa ne gandim sa cautam posibile chilipiruri investitionale generate de criza. In acelasi timp, cred ca este important pentru toti investitorii sa se diversifice la nivel global. Bineinteles, sunt in special interesat de pietele emergente, avand in vedere ca pietele emergente reprezinta acum aproape o treime din capitalizarea bursiera mondiala. Avand in vedere prognozele bune de crestere din multe tari emergente, impreuna cu populatiile lor tinere si rapoartele mai bune ale datoriei in PIB decat ale multor piete dezvoltate, cred cu tarie ca aceste piete nu trebuie sa fie ignorate ca optiune de diversificare globala. Ingrijorarile si incertitudinile vor continua, probabil, sa provoace teama pe pietele globale, ceea ce s-ar putea revarsa si asupra pietelor emergente, dar, dupa cum am spus mai devreme, vad incertitudinea ca pe o oportunitate. Am putea chiar sa vedem unele brand-uri din pietele emergente cumparand active in Europa la preturi scazute si imbunatatindu-si prezenta globala.

Unii investitori par sa creada ca pietele emergente sunt prea “riscante” pentru gusturile lor, dar experienta din Zona euro e un bun exemplu al faptului ca nicio investitie nu e lipsita de risc. Un bancher european m-a intrebat recent despre guvernanta corporativa in pietele emergente, lasand sa se inteleaga ca el nu ar fi avut deloc o parere buna. Raspunsul meu a fost ca guvernanta corporativa slaba poate fi gasita nu doar in pietele emergente, ci si in Europa si SUA. Publicul a fost uimit. Am explicat ca, desi problemele pot fi specifice fiecarei piete, guvernanta corporativa poate fi buna sau rea oriunde in lume. De exemplu, exista companii americane unde fondatorii pot lua decizii de miliarde de dolari fara sa consulte consiliile de administratie. Guvernanta corporativa este un lucru la care trebuie sa fim mereu atenti in cautarea noastra de la companie la companie pentru oportunitati de investitii.

Acestea fiind spuse, nu sunt prea ingrijorat de viitorul pe termen lung al Europei, in ciuda incertitudinii de azi. Desigur, daca Europa si SUA intra in recesiune, acest lucru ar putea avea un efect de unda asupra tuturor pietelor. Nu cred ca este insa foarte probabil sa sa intample asa ceva. Un element-cheie pe care il urmaresc este valoarea monedelor. Din perspectiva mea, moneda euro s-a tinut relativ bine pe parcursul crizei; pana acum, nu a scazut dramatic si s-a tinut deasupra pretului sau initial din 19992. Acest lucru inseamna ca cineva are incredere in potentialul Zonei euro; la fel am si eu.

––––––––––––––

1 Sursa: CIA World Factbook, mai 2012.

2 Sursa: Banca Centrala Europeana. Pretul de inchidere al monedei euro pe 4 ianuarie 1999 a fost de $1,1789.

Categories: Perspective