Home > Perspective > Provocari reale in Brazilia

Provocari reale in Brazilia

iunie 7, 2012

Brazilia, B-ul dintre pietele emergente cunoscute sub numele de BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) a intrat in ceea ce destul de corect poate fi descris ca o dura perioada de crestere lenta. De la ultima mea actualizare privind Brazilia, tara a trecut prin dificultati economice din ce in ce mai mari, care ameninta pozitia sa competitiva.

In 2011, cresterea Braziliei a scazut la 2,7%, dupa ce ajunsese la 7,5% in 20101. Criza din Zona Euro si impactul asupra competitivitatii industriei braziliene a unei monede, realul, tot mai puternice sunt partial de vina pentru aceasta incetinire a cresterii. O moneda puternica, lipsa resurselor umane in zonele high-tech si refuzul de a permite importuri de materiale strategice ar putea, laolalta, pune Brazilia in pericol de a-si pierde avantajul competitiv.

In pofida cresterii din ce in ce mai incete, Brazilia a trecut printr-un boom al exporturilor, ajutata de cererea Chinei de materie prima braziliana si de politicile monetare expansionste din Statele Unite si alte natiuni dezvoltate. Desi combinatia ideala de preturi tot mai mari la nivel global si de cerere tot mai mare a ajutat exporturile de materie prima din Brazilia, exporturile de bunuri finite au fost lovite de realul puternic si de costuri cu forta de munca ce fac mai dificila competitia cu alte economii de piata emergente.

Vestea buna e ca politicienii brazilieni sunt atenti la aceste provocari si par sa indrepte economia in directia corecta.

Pentru a stimula economia, in aprilie, banca centrala a Braziliei a redus rata dobanzii-cheie pe termen scurt, Selic, cu 75 de puncte de baza, la 9%. Din august 2011, rata Selic a fost redusa cu 350 de puncte de baza.

Pe langa masurile de relaxare, banca centrala si-a intensificat interventia pe piata valutara, pentru a ajuta realul sa scada, si a inasprit controlul afluxului de capital. Guvernul Braziliei a luat, de asemenea, o serie de masuri pentru sustinerea exporturilor de bunuri finite. Acestea includ introducerea unui numar de facilitati fiscale, inclusiv eliminarea impozitului de 20% pe salarii pentru producatorii-exportatori care necesita multa forta de munca, asa cum sunt cei din industria pieselor auto, a textilelor, materialelor plastice si a incaltamintei. Finantarea bancii de dezvoltare a guvernului brazilian, BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social), a fost intarita, pentru a permite mai multe credite la rate sub pretul pietei sau la scadenta preferentiala. BNDES este principala sursa de finantare pe termen lung din Brazilia si a oferit companiilor exportatoare finantare de export preferentiala.

Pentru a ajuta la inlocuirea pierderii de taxe prin aceste masuri in favoarea productiei, guvernul a initiat un nou impozit pe vanzari pentru alte sectoare specifice. Importatorii vor fi taxati la o rata mai mare decat producatorii locali. In general, veniturile Braziliei din impozite, ca procentaj in PIB, sunt relativ mari si in crestere. Cred ca aceasta rata ridicata, cuplata cu un sistem complex de taxe, trage in jos productivitatea. Pentru a spori productivitatea, cred ca Brazilia va trebui sa limiteze cresterea costului muncii, sa imbunatateasca infrastructura si educatia, sa reduca birocratia si sa creasca flexibilitatea pietei muncii.

In plus, cred ca este nevoie ca guvernul sa reduca cheltuielile si sa se concentreze mai mult pe investitii. In mod ideal, ar trebui sa se concentreze pe reforme si concesiuni pentru a intensifica investitiile atat de necesare din tara. Desi reducerea taxelor este binevenita, ar trebui facuta in mod liniar si nu doar pentru anumite industrii. In cele din urma, cred ca interventia directa a guvernului asupra economiei a facut mai mult rau decat bine economiei, sub forma incertitudinii regulilor si a volatilitatii cursului de schimb.

Pe latura pozitiva, cred ca guvernul a inteles ca nu poate realiza toate investitiile de unul singur si a spart un tabu al partidului presedintei Dilma Rousseff, prin privatizarea aeroporturilor. In acelasi timp, au fost realizate reforme pentru a reduce povara generosului sistem de pensii al functionarilor publici. Desi introducerea sistemului de pensii se aplica functionarilor publici noi, cred ca este o initiativa pozitiva.

In ciuda acestor dificultati, echipei mele si mie continua sa ne placa potentialul investitional pe termen lung al Braziliei. Este, de departe, tara cu cea mai mare populatie din America de Sud, ceea ce inseamna ca veniturile si standardele de viata in crestere ale unei populatii tinere, in campul muncii, au potentialul de a impinge consumul domestic. In special, ne plac sectoarele energetic, financiar si al materiilor prime. Daca aceste tendinte vor continua, cresterea lenta a Braziliei s-ar putea transforma intr-un puseu de crestere in viitor.

–––––––––––––––––

1 CIA – The World Factbook, 3 mai 2012

Categories: Perspective