Home > Perspective > Ratiunea si simtirea investitorilor globali

Ratiunea si simtirea investitorilor globali

mai 31, 2012

Pietele financiare mondiale sunt ca o plasa de paianjen: strans interconectate, puternice si flexibile, dar uneori fragile. Pietele financiare ale lumii au trecut prin schimbari rapide in ultimii zece ani. Economiile mari, emergente, cum sunt China si India, si-au marit aportul la PIB-ul mondial si au devenit adevarate puteri globale1, determinand si o schimbare in perceptia oamenilor despre economia lumii. Perceptia poate afecta realitatea pietelor, motiv pentru care am fost curios sa vad rezultatele studiului nostru din 2012 al Sentimentului Global al Investitorilor.

Studiul (GISS), care a inclus parerile a mai mult de 20.000 de participanti din 19 tari, a aratat ca, desi economiile emergente precum China, India, Coreea de Sud si Brazilia se confrunta in prezent cu o crestere economica mai lenta, individual, persoanele cred ca economiile emergente vor continua sa creasca. De fapt, aproximativ 50% dintre participanti se asteapta ca pietele emergente sa ofere cele mai puternice randamente in urmatorii cinci ani, fie ca e vorba de actiuni sau de instrumente cu venit fix2.

Raspunsurile grupului global la intrebarea referitoare la perspectivele propriei economii in urmatorii ani au fost amestecate. Nu este neaparat o surpriza. Oamenii din India si Brazilia raman in mod covarsitor optimisti in privinta viitorului economiilor lor. Dintre cei intervievati, 71% in India si 64% in Brazilia au raspuns ca simt ca perspectivele sunt promitatoare2.

Sunt, desigur, incurajat de asemenea cifre, dar nu sunt surprins, avand in vedere contextul povestii de crestere a pietelor emergente pe care am observat-o. Din 1986, cand Corporatia Financiara Internationala a deschis drumul promovarii dezvoltarii pietelor de capital in tari mai putin dezvoltate, multe tari emergente au progresat de la centre de productie low-cost la economii mai diverse, bazate pe crestere, cu o puternica baza de consumatori. Echipa mea de investitii si cu mine credem ca cererea locala va juca un rol cheie in continuarea acestei povesti a cresterii intr-o directie pozitiva, pe termen lung.

In privinta pietelor de frontiera, studiul nostru a aratat ca majoritatea investitorilor sunt mai putin increzatori in perspectivele pietei in urmatorii cinci ani. Cred ca raspunsurile la aceasta intrebare evidentiaza nevoia investitorilor de a-si extinde cunostintele in privinta acestei noi clase de active de investitii. Aduceti-va minte, pietele emergente de astazi sunt pietele de frontiera de ieri. Pe masura ce economiile de frontiera cresc mai repede si mai mult, e de asteptat ca pietele lor de capital sa devina, din mici si nelichide, cum sunt in prezent, unele mari si lichide.

Multe tari de frontiera sunt lidere in productia de petrol, gaze si metale pretioase si, de aceea, au un adevarat potential de a beneficia de pe urma importantei cereri globale pentru aceste resurse. In plus, pe masura ce pietele de frontiera se extind, daca investitiile in infrastructura vor creste asa cum cred eu ca vor creste, vad un potential pentru oportunitati valoroase in constructii, transporturi, servicii bancare si financiare.

Sunt increzator ca optimismul global cu privire la pietele emergente si de frontiera aratat de studiul nostru se va dovedi destul de puternic pentru a rezista inevitabilelor miscari pe termen scurt, inerente nu doar acestor piete, ci pietelor din intreaga lume. Desi panica investitorilor poate crea oportunitati investitorilor pe termen lung, cum sunt si eu, as vrea sa vad mai multi participanti care afiseaza acelasi optimism pe termen lung, in limita ratiunii, chiar si in fata unor obstacole pe termen scurt. Si, desigur, as vrea sa le reamintesc cititorilor ca s-ar putea sa le fie mai usor sa fie optimisti cand sunt increzatori ca au facut o investitie valoroasa bazata pe cercetare de jos in sus si cu un orizont pe termen lung.

Vreti sa vedeti ce au avut de spus respondentii studiului nostru? Studiul Franklin Templeton al Sentimentului Global al Investitorilor 2012.

–––––––––––––––––

1 FMI, World Economic Outlook, 24 ianuarie 2012

2 Studiul Franklin Templeton al Sentimentului Global al Investitorilor 2012

Categories: Perspective