Home > Perspective > Reforma in India: o opera in lucru

Reforma in India: o opera in lucru

mai 24, 2012

Comunitatea internationala de afaceri a luat foc (si pe buna dreptate) cand guvernul indian a incercat sa rezolve posibila evaziune fiscala din trecut prin masuri fiscale retroactive. Multi investitori au inceput sa-si exprime dezaprobarea retragandu-si dolarii si, sub presiune, Ministerul Indian al Finantelor a decis sa amane cu un an introducerea “regulii generale anti-sustragere” (GAAR). Cred ca este un pas in directia cea buna, desi dezbaterea a fost doar amanata si nu rezolvata complet. Si avem inca in fata taxe retroactive pe castigurile de capital.

Problema evaziunii fiscale ridica un alt subiect spinos: coruptia. Coruptia poate intina perspectivele de investitii si eroda increderea investitorilor iar nicio tara – dezvoltata sau emergenta – nu este complet imuna. Vestea buna e ca in era de azi a tehnologiei informatiei, este mai greu sa ascunzi practicile corupte sub pres. Retelele sociale au pus mai multa presiune pe politicieni sa rezolve aceste probleme, pentru ca cetatenii vad si informeaza lumea. India s-a gasit recent in pozitia inconfortabila de a avea atentia media indreptata asupra unora dintre problemele pe care le are cu coruptia, iar lumea priveste in timp ce tara cauta solutii pentru a le rezolva.

Activism si schimbare

Cred ca este nevoie de o serie de reforme in India, dar sunt optimist ca tara va gasi un mod de a trece prin aceste dificultati. Dupa parerea mea, India are in avantajul sau mult potential, atat pentru populatie, cat si pentru investitorii pe termen lung. Este important sa retinem acesti factori si sa nu fim influentati prea mult de unele dintre titulurile socante din presa. Si sunt inca de parere ca toate tarile BRIC au in acest moment o mai buna perspectiva economica decat multe dintre economiile dezvoltate, care sunt inca trase in jos de cresterea lenta si de datorii.

Pe parcursul ultimului an, protestele puternice din India au impins coruptia pe primele locuri in agenda politicienilor. Consider activismul ca primul pas in rezolvarea acestor probleme si cred ca actiunile activistilor anti-coruptie au avut un efect important in angrenarea sprijinului popular si in implicarea autoritatilor. Este un lucru bun, dupa parerea mea. Totusi, o mana de oameni sustinuti de puterea media electronice si sociale, pot influenta sistemul pana la un punct. Inevitabil, statul are mai multa putere de a schimba ceva decat au indivizii, asa ca aceste proteste trebuie sa aiba ecou in actiuni la nivelul statului.

Intr-un recent scandal de coruptie, India a pierdut venituri de pana la 211 miliarde USD, vanzand bazine carbonifere prea ieftin, potrivit unui proiect de raport al auditorului statului, care a ajuns in presa1. Totusi, trebuie subliniat ca multe tari trec prin asemenea perioade in care bunurile nationale sunt gresit intrebuintate sau gresit alocate unor persoane apropiate de cei de la putere. In acest sens, India nu este un exemplu izolat.

Intr-o nota mai optimista, dupa ce multitudinea de cazuri de coruptie a fost expusa, astazi pare mult mai greu ca cineva sa se dedea la acte coruptie flagranta, cum au fost in ultimul deceniu. Ma indoiesc ca actuala generatie de politicieni si birocrati va reforma in intregime sistemul, dar se intrevad consecinte grave pentru urmatoarea generatie de politicieni, care s-ar putea sa fie mult mai prudenti in afacerile lor si, sper, nu la fel de corupti sau flexibili.

Ce ne asteapta

Un lucru pozitiv din iscarea acestor scandaluri este ca ele pot oferi un impuls pentru schimbare. Puterea presei, Legea Dreptului la Informare2 si folosirea din ce in ce mai mult a tehnologiei informatiei in furnizarea serviciilor publice si private ar trebui sa ajute la reducerea coruptiei in tranzactiile publice si private din India. Am speranta ca India va putea in cele din urma sa lase in urma aceste scandaluri foarte vizibile.

Pentru a realiza acest lucru, cred ca exista unele zone unde India trebuie sa faca progrese pe baza pasilor mici realizati pana acum:

1)      Drepturile de proprietate si licentele. Este esentiala definirea clara a drepturilor de proprietate si de licentiere – in privinta licentelor de telecomunicatii sau a drepturilor miniere. Odata ce titlul este clar si vandabil, cred ca vor scadea si oportunitatile pentru fapte de coruptie.

2)      Crearea de excedente. Una dintre cauzele de la baza coruptiei este lipsa generala de excedente in economie. Crearea de excedente si deschiderea economiei ar putea sprijini o eventuala reducere a coruptiei.

3)      Claritatea legii. Cu mai multa claritate, instantele de judecata si cetatenii pot intelege mai bine ce e corect sau incorect. Unele dintre deciziile recente ale tribunalelor indiene par sa arate ca sistemul judiciar al Indiei sustine lupta impotriva coruptiei si considera capitale interesele cetatenilor si ale tarii.

4)      Carta Cetatenilor. Aceasta face parte din proiectul legislativ Jan Lokpal sau proiectul Avocatului Cetatenilor, o propunere legislativa anti-coruptie elaborata de societatea civila. Carta Cetatenilor ar trebui sa le dea cetatenilor dreptul de a beneficia de serviciul respectiv intr-un anumit interval de timp, fara a fi supusi unor perioade infinite de asteptare.

5)      Independenta politiei si a serviciilor de investigatii. Acesta este un alt element al Legii Lokpal, scris cu intentia aparenta de a permite unui corp separat de ombudsmani, numit Lokpal, de a fi complet independent de guvern si in afara sferei de influenta ministeriale in investigatiile sale.

Cred ca, desi mai e loc pentru imbunatatiri semnificative, India a luat masuri care arata ca incepe sa se indrepte pe calea cea dreapta, in special in sectorul public. Una dintre masurile sociale planuite de guvern este introducerea unui numar unic de identitate (numit Aadhaar) pentru toti indienii in urmatorii 4-5 ani, intr-un efort de a preveni scurgerile de fonduri.

Multe companii de stat din India cunosc, de asemenea, o deschidere, dupa dezvoltarea “pactelor de integritate”. Patruzeci si patru de companii de stat au adoptat si implementat pacte de integritate impreuna cu Transparency International India3. Dintre companiile de stat participante, 95% cred ca pactele de integritate le-au ajutat in a-si face procesele de achizitii mai transparente4.

Desi este usor sa te descurajeze scandalul, am ales sa continui sa caut oportunitati de investitii pe termen lung in India. Cred ca vastele resurse naturale ale Indiei si actualele tendinte pozitive (chiar daca inegale) de crestere a clasei de mijloc, de crestere a PIB si foamea locala de bunuri de consum prezinta oportunitati pentru cine cerceteaza cu atentie. Abordarea noastra este, si a fost intotdeauna, evaluare de jos in sus a companiilor individuale. Investitiile in India nu sunt o exceptie.

––––––––––––––

1 Sursa: Financial Times, “Confidence Shaken in Indian Government”, 22 martie 2012.

2 Legea Dreptului la Informare din 2005 este o lege a Parlamentului Indian care spune ca orice cetatean poate solicita informatii din partea unei autoritati publice, care trebuie sa raspunda in 30 de zile, Legea Dreptului la Informare 2005.

3 Transparency International India este filiala acreditata din India a Transparency International, o organizatie internationala a societatii civile cu sediul la Berlin, care a transformat lupta impotriva coruptiei intr-o miscare globala.

4 Transparency International India, Raport “Pactul de Integritate”, 17 ianuarie 2012.

Categories: Perspective