Home > Perspective > Africa: Investind in leaganul civilizatiei: Partea III: Oportunitatile de aur ale Ghanei

Africa: Investind in leaganul civilizatiei: Partea III: Oportunitatile de aur ale Ghanei

mai 16, 2012

Anul acesta ar putea fi unul interesant pentru Ghana, tara de pe coasta de vest a Africii. Inainte de sfarsitul anului sunt programate alegeri prezidentiale si parlamentare, iar rezultatele acestora vor avea aproape sigur un impact asupra viitorului tarii. Presedintele John Atta Mills a declarat presei ca va “lua toate masurile constitutionale necesare pentru a asigura desfasurarea unor alegeri libere, corecte si transparente”. Sper sa reuseasca in eforturile sale, pentru ca, dupa o vizita recenta in Ghana, pentru a explora oportunitati de investitii, am fost impresionat de cresterea de 14% a economiei in 20111 (mai rapida decat a Chinei!) si as fi bucuros sa vad mai multe dovezi  ale acestui avant pozitiv.

Ghana creste

Ghana are resurse naturale din plin, inclusiv lemn, petrol, argint si mangan, dar probabil ca cele mai importante sunt cele de cacao si aur, doua materii prime pretuite, pentru care Ghana este un producator-cheie. Mina de aur considerata, in general, cea mai importanta din tara este listata pe mai multe burse ale lumii. In lumea vestica, ciocolata este omniprezenta, de la praf de cacao instant la trufe artizanale. In India, aurul straluceste aproape peste tot, iar sezonul nuntilor este complet decorat cu acesta. Piata globala de consumatori pentru aceste marfuri este sigura. Oricat de importanta ar fi cacaua pentru exporturile Ghanei, tara creste si orez, manioc, arahide, porumb si banane2 in cantitati semnificative, asa ca bunurile sale agricole sunt destul de bine diversificate.

Cum se fac afacerile in Ghana

Mark Mobius in Ghana

Bursa Ghanei beneficiaza de apropierea de Nigeria si Coasta de Fildes, ceea ce inlesneste cooperarea intre burse si ajuta la imbunatatirea lichiditatii. Bursa nu e noua; a fost fondata acum 21 de ani. Din cate am observat, are aproximativ 20-30 de brokeri care tranzactioneaza actiuni si obligatiuni printr-un sistem electronic de decontare si compensare care le permite sa tranzactioneze din birou si de acasa.

Bineinteles, nu tot ce straluceste este facut din aur, iar Ghana are propriile ei probleme. In sectorul bancar, rata creditelor neperformante este destul de mare, desi se preconizeaza ca aceasta va scadea intr-un mediu macroeconomic mai stabil3. Este insa cu siguranta ceva la care suntem atenti.

Din cate inteleg, nu multi ghanezi au conturi bancare, asa ca sunt de parere ca exista perspective bune de crestere pentru sectorul bancar.

La Banca Centrala a tarii am intalnit un grup de manageri dornici sa promoveze Ghana ca o destinatie de investitii. Ei pun accentul pe incercarile de a stapani inflatia si de a crea un mediu stabil de afaceri. Rezervele valutare sunt in crestere si s-au dublat din 2008, la 5,6 miliarde de dolari la 31 decembrie 2011, in timp ce inflatia a scazut la nivelurile actuale cu o singura cifra4. Se pare ca guvernul a promovat o politica fiscala austera si o disciplina bugetara care, combinate cu preturile la cacao, au avut un impact pozitiv asupra economiei.

Relatia cu China

Relatia Ghanei cu China este deosebit de interesanta. Cele doua tari au avut legaturi stranse inca din anii ‘60, cand presedintele de atunci, Kwame Nkrumah, a facut lobby pentru reintegrarea Republicii Populare Chineze in cadrul Natiunilor Unite. Exista destule dovezi ale relatiei lor actuale. In 1992, a fost infiintat un joint-venture care includea guvernul chinez, guvernul ghanez si investitori privati din Ghana si Hong Kong, in scopul exploatarii aurului. De asemenea, desi creditul Ghanei a fost limitat in ultimii ani, guvernul chinez a continuat sa ofere imprumuturi. De fapt, China a oferit recent Ghanei trei miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructura. Toate aceste legaturi ar putea explica de ce, din 2007, toate universitatile si colegiile din Ghana ofera cursuri de limba chineza.

Aurul negru

Avand in vedere cererea tot mai mare de energie si preturile mari pentru importul de petrol, probabil ca cea mai buna veste pentru Ghana a fost descoperirea in largul marii a unor cantitati comerciale de petrol.

In 1983, guvernul a creat o corporatie care sa promoveze explorarea si productia. In 2007, aceasta corporatie a descoperit un camp petrolifer despre care crede ca va crea conditiile necesare pentru a atinge tinta Ghanei de a produce 200.000 de barili de petrol pana anul acesta.

Tara are, de asemenea, si gaze naturale, care pot fi folosite pentru a alimenta turbinele pentru productia de electricitate – ceva de care Ghana are mare nevoie. GNPC foloseste gazele offshore pentru generarea electricitatii prin turbine cu gaze, electricitate care intra mai apoi in reteaua nationala si regionala.

Una peste alta, Ghana pare sa fie o tara pe care eu si echipa mea de investitii vom continua sa o urmarim cu atentie, in cautarea noastra continua de companii subevaluate si chilipiruri din pietele de frontiera.

––––––––––––

1 FMI, “Misiunea in Ghana”, martie 2012

2 CIA, The World Factbook, 13 aprilie 2012

3 Sondaj bancar in Ghana, PwC, iunie 2012

4 CIA, The World Factbook, 13 aprilie 2012

Categories: Perspective