Home > Perspective > Africa: Investind in leaganul civilizatiei: Partea II

Africa: Investind in leaganul civilizatiei: Partea II

mai 9, 2012

Africa e binecunoscuta pentru bogatiile sale naturale, care includ petrol si gaze, o varietate de metale si minerale si imense terenuri agricole. Aceste bogatii au atras investitorii globali, in special din piete emergente cum ar fi China, India si Brazilia.

Multi dintre acesti investitori cautau materie prima pentru propria lor dezvoltare economica si piete pentru industriile lor. In schimb, multe tari africane au primit infrastructura vitala, cum sunt legaturile de transport, centralele electrice, scolile si spitalele – care aduc in joc o alta mare resursa a Africii: imensa si tanara sa populatie.

Mark Mobius in Africa

Mai mare de un miliard si cu o varsta medie de doar 20 de ani1, populatia Africii si-a vazut perspectivele si productivitatea transformate de educatie, mobilitate si accesul la resursele de capital.

Efectele acestui cerc virtuos sunt evidente. Intre 2001 si 2010, sase dintre economiile cu cea mai mare crestere erau in Africa2. In urmatorii cinci ani, Fondul Monetar International prognozeaza o crestere a produsului intern brut de peste 5% pentru intreaga Africa sub-sahariana3.

Din motivele mentionate mai sus, imi place ceea ce vad in privinta consumatorilor si a materiilor prime de pe acest continent.

In privinta infrastructurii, oportunitatile pentru investitori sunt rare deoarece cele mai multe proiecte de infrastructura sunt sub auspiciile statului si nu au fost privatizate. Totusi, in randul companiilor care furnizeaza echipamente grele si materiale, cum ar fi cimentul, ar fi posibile oportunitati de investitii.

Industria bancara a continentului este de o importanta deosebita, nu doar datorita cresterii microfinantarii, ci si datorita faptului ca bancile cresc si trec la servicii bancare de consum.

In Nigeria, reformele bancare au declansat un val de consolidare, creand multe banci bine conduse si finantate. In alte parti, privatizarea si listarea companiilor de stat ar putea transforma lichditatea burselor si expune afacerile insele unor practici mai moderne de management.

Africa de Sud este una dintre favoritele obisnuite ale multor investitori de pe continentul african. Este o piata mare, complexa, si unele dintre provocarile investitionale referitoare la lichiditate si la transparenta nu sunt la fel de mari aici ca in alte piete africane.

Firmele pentru consumatori din Africa de Sud includ companii de produse de consum si companii de servicii de consum – cum ar fi bancile de consum si companiile de asigurari – precum si firme din domeniul telecomunicatiilor. In cautarea noastra de oportunitati de investitii, ma uit dupa companii care par sa se afle intr-o buna pozitie de piata si au un management bun, care respecta drepturile actionarilor.

In termeni de potential de crestere, cred ca Nigeria ofera una dintre cele mai atractive piete ale Africii, alaturi de Kenya si Ghana.

Cred ca Africa este o importanta destinatie de investitii, dar cand investesti aici – la fel ca in oricare alta parte, de fapt – trebuie sa te astepti la unele provocari.

Inflatia este o preocupare deosebita in anumite tari, mai ales in Nigeria. Dar in cea mai mare parte a Africii, inflatia este o cauza mai mica de ingrijorare si, in unele cazuri, este chiar in scadere.

Instabilitatea politica este un alt motiv de ingrijorare, si cu alegerile din Kenya amanate pana in martie 2013, multi se intreaba daca vor vedea o repetare a urmarilor violente ale alegerilor prezidentiale din 2007. Nu sunt foarte ingrijorat, pentru ca, din ce am vazut si auzit, politicienii din Kenya sunt foarte constienti de imensul pejudiciu pe care il aduce violenta tuturor partilor implicate si recunosc ca aceasta este impotriva vointei populatiei locale si a celei de pe continent de a vedea o crestere a nivelului de trai. Acesta e un motiv puternic pentru a se abtine de la violenta.

Ceea ce am vrea sa vedem in Africa este mai multa lichiditate. Bursele ar putea face acest lucru usurand pe cat de mult posibil listarile companiilor care se califica pentru acest lucru.

Cel mai important, credem ca guvernele trebuie sa continue sa privatizeze companii de stat si sa faciliteze listarile. Imbunatatirile pe care am putea sa le vedem la aceste companii includ o crestere a profilului si un acces mai facil la finantare. Raportarile publice sunt, de asemenea, benefice companiilor, pentru ca le incurajeaza sa adere la standarde mai inalte de administrare a afacerilor.

Desi o sa continui sa tin seama de aceste provocari, cred ca perspectivele pe termen lung ale Africii sunt pozitive. Cu resurse naturale din belsug, o populatie tanara si interes din ce in ce mai crescut din partea tarilor emergente bogate, va fi interesant de urmarit cum vor creste economiile din leaganul civilizatiei.

––––––––––––––––––––

1 Natiunile Unite 2010

2 The Economist

3 FMI

Categories: Perspective