Home > Perspective > Africa: Investind in leaganul civilizatiei: Partea I

Africa: Investind in leaganul civilizatiei: Partea I

mai 5, 2012

Africa e considerata de multa lume leaganul civilizatiei. Pornind de la istoria sa, cea de piatra de temelie a omenirii, Africa este, totodata, un continent care ofera vaste oportunitati de investiti pentru cei care au taria sa ramana pe termen lung.

Eu si echipa mea vedem Africa formata din doua parti: (1) Africa sub-sahariana, unde domina Africa de Sud si Nigeria si (2) pietele din Africa de Nord, unde domina Egiptul. Desigur, piata din Africa de Sud este mult mai mare si mai dezvoltata decat alte piete din Africa sub-sahariana.

Am analizat mai multe piete de pe continentul african. Unele dintre ele s-au dezvoltat destul de rapid, desi mai dureaza pana isi vor atinge pe deplin potentialul.

Anul trecut, in Africa de Nord a avut loc Primavara Araba. De la revolutie, piata tunisiana a iesit din vizorul multor investitori, dar, intr-o vizita recenta, am observat o revenire la normal, mai ales in ceea ce priveste stabilitatea politica.

In ciuda revolutiei, nu a existat o corectie a pietei tunisiene atat de mare cum s-ar fi asteptat unii.

In Maroc lipsesc, de asemenea, oportunitati la preturi considerate atractive de catre noi. Deoarece marocanilor nu li se permite sa scoata bani in afara tarii, acestia tind sa ii pastreze in banca sau investesc pe bursa locala. Cu toate acestea, eu si echipa mea urmarim cu interes piata de consum si sectorul bancar – cu expunerea sa pe Africa de Vest.

Si Egiptul este interesant pentru noi. Este una dintre cele mai mari economii din Africa, cu o populatie de 81 de milioane de locuitori1 si o economie foarte diversificata, in domeniul bancar, telecomunicatii, turism si comertul cu Orientul Mijlociu si Europa.

In mod semnificativ, in urma cu un an a cazut regimul Mubarak si, de atunci, Egiptul a fost oarecum in haos, cu mult capital iesind din tara si putin intrand inapoi. Ca urmare, rezervele valutare au scazut2. Identificam, totusi, cateva oportunitati de investitii si ne atrag atentia cateva companii care nu sunt prezente doar pe piata egipteana, ci au expunere regionala, in special in domeniul constructiilor, in domeniul bancar si in randul operatorilor de telecomunicatii. Cu toate acestea, lipseste vizibilitatea iar incertitudinea din peisajul politic va mentine apele tulburi in urmatorii doi-trei ani, dupa parerea noastra. Va fi interesant de urmarit ce politici economice va urmari viitoarea putere. Vom tine, bineinteles, sub observatie atenta evolutia tarii.

Voi continua sa monitorizez si dinamica Libiei si de abia astept sa fac o analiza a acestei piete.

Va rog sa reveniti curand, pentru ca voi continua explorarea peisajului investitional din Africa.

–––––––––––––––––

1Banca Mondiala, februarie 2012

2Banca Centrala a Egiptului & CIA World Factbook 2011, Rezervele valutare la 18,1 miliarde $ (decembrie 2011) vs. 35,72 miliarde $ (decembrie 2010, estimat)

 

Categories: Perspective