Home > Perspective > Tiparul aterizarii Chinei

Tiparul aterizarii Chinei

mai 1, 2012

Desi este considerata inca o economie emergenta, fara dubiu, China are o mare influenta asupra pietelor globale. Analistii si economistii par sa astepte cu rasuflarea taiata orice frantura de informatie care confirma sau infirma faptul ca tara – vazuta de multi ca un motor al cresterii globale – va continua sa faca zgomot sau daca a inceput sa se balbaie. Am zis de multe ori ca perspectiva mea pe termen lung in privinta Chinei ramane pozitiva, dar e adevarat ca anul acesta am avut dovezi ale incetinirii unora dintre zonele economiei chineze, cum ar fi prelucrarea, imobiliarele si exporturile. Asa ca intrebarea din mintea tuturor este: va avea China o aterizare usoara sau grea?

Parerea mea este aceasta: China ar putea sa nu aterizeze deloc. Cum putem vorbi de o aterizare grea sau chiar de una usoara cand se asteapta o crestere a Chinei de 7,5% in 20121? O aterizare grea este vazuta de obicei ca o alunecare rapida spre recesiune. Nu vad acest lucru intamplandu-se aici. O aterizare usoara ar fi un declin al cresterii pana la 2% sau 3%, ceea ce, din nou, nu se intampla. Unii economisti au folosit termenii de aterizare usoara sau grea fara a-i defini. Banca Mondiala pare sa defineasca o incetinire graduala a cresterii ca o “aterizare usoara”2, dar un declin al cresterii de la 8% la 7%, sau de la 10% la 8% nu suna deloc a “aterizare”.

Pana la urma, trebuie sa ne uitam la fapte si nu sa speculam asupra a ceea ce nu este evident in cifre.

In primul trimestru al acestui an, cresterea Chinei a fost de 8,1%, in scadere de la 8,9% in primul trimestru al lui 20113. Productia industriala a crescut cu circa 11,9%, rata anuala, iar vanzarile cu amanuntul au crescut cu o rata de 15% in primul trimestru din 20123. Veniturile totale per capita sunt de asemenea intr-o tendinta crescatoare. In zonele urbane, veniturile totale per capita in primul trimestru din 2012 au fost, in medie, de 10%, iar in zonele rurale, de 13%3.

Cresterea investitiilor in active imobilizate a fost si mai rapida, de 21% in primul trimestru al anului in curs3. Mai exact, investitiile in industria prelucratoare au crescut cu 25% in aceeasi perioada3. In sectorul imobiliar, cresterea de la an la an a ajuns la 24% in primul trimestru, cu precadere puternica in sectoarele de birouri si de proprietati comerciale4. Investitiile in proprietati rezidentiale au crescut cu 19% in aceeasi perioada4.

Unele dintre aceste numere recente reprezinta, intr-adevar, o incetinire fata de anul trecut, dar nu sunt tocmai de neglijat.

Suspectez ca la baza discutiilor pesimiste despre soarta economica a Chinei ar putea fi unii economisti care au fost mai inainte prea optimisti si care sunt dezamagiti de datele recente, tragand din aceasta cauza un semnal de alarma. Echipa mea de investitii si cu mine nu ne uitam numai la datele macroeconomice disponibile, ci, ca investitori de jos in sus, simtim ca este la fel de important sa examinam si fundamentele specifice companiilor. Perspectiva noastra pe termen lung pentru China ramane pozitiva, in ciuda zgomotelor recente.

Principalele noastre teme de investitii au fost in general axate pe consumatori si materii prime. Avem convingerea ca vor fi tot mai influenti consumatorii chinezi iar politica macroeconomica a Chinei trece din ce in ce mai mult de la un model bazat pe export la unul alimentat de cererea domestica. Ne asteptam, de asemenea, ca si cererea de materii prime hard si soft sa ramana puternica, pe masura ce China si multe alte piete emergente se industrializeaza, castiga bogatie si isi maresc cheltuielile pentru infrastructura, ceea ce tinde sa incline balanta intre cerere si oferta in favoarea producatorilor.

–––––––––––––––

1 China.org.cn, China reduce cresterea PIB la 7,5%, 5 martie 2012

2 Banca Mondiala, China Quarterly Update, aprilie 2012

3 Biroul National de Statistica al Chinei, 13 aprilie 2012

4 Biroul National de Statistica al Chinei, Constructii si vanzari imobiliare la nivel national, 16 aprilie 2012

Categories: Perspective