Home > History > Myanmar: deschizand usa democratiei

Myanmar: deschizand usa democratiei

aprilie 26, 2012

Myanmar, numit Burma pe vremuri, are democratia la usa.

Decenii la rand, sub fostul regim militar al Myanmarului, Aung San Suu Kyi a condus lupta pentru democratie ca lider al Ligii Nationale pentru Democratie (LND). Laureata a premiului Nobel pentru pace, ea si-a mentinut popularitatea de-a lungul a doua decenii in care a fost fie in inchisoare, fie in arest la domiciliu. Acum libera, pe 1 aprilie 2012, ea a castigat detasat alegerile parlamentare partiale din Myanmar. Aung San Suu Kyi strange multimi care o aclama, iar sustinatorii ei o numesc “Amay Suu” sau “Mama Suu”. Sunt sperante mari ca va ajuta aceasta natiune tulburata sa intre intr-o noua era a democratiei si a libertatii personale.

Lumea privea in timp ce aceste evolutii aveau loc. In ochii Vestului democratic, reputatia Myanmarului s-a imbunatatit, impreuna cu reputatia gruparii ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est). Si eu sunt atent la Myanmar si sunt incurajat de ceea ce am vazut pana acum.

Aceste alegeri recente sunt o reprezentare semnificativa a progresului care ar putea aduce comunitatea internationala mai aproape de reducerea sau ridicarea sanctiunilor economice impuse Myanmar. Inainte de alegeri, am asistat la o imbunatatire a relatiilor Myanmarului cu restul lumii, semnalata prin vizita secretarului de stat American Hillary Clinton, un schimb de ambasadori cu SUA si o colaborare cu Fondul Monetar International  (FMI) in privinta reformelor monetare. Dupa alegeri, mai multe tari si-au exprimat interesul in posibilitatea unor relatii diplomatice depline si a altor legaturi cu Myanmar. Reducerea sanctiunilor economice ar trebui sa ajute la atragerea investitiilor straine, la intensificarea comertului si sa aduca mai multa bunastare pentru cetatenii din Myanmar.

Totusi, cred ca adevaratul test va veni in 2015, cand vor avea loc alegeri pentru majoritatea locurilor din Parlament. Abilitatea lui Suu Kyi de a exercita influenta asupra guvernului este o poveste in plina desfasurare si pare probabil ca aceasta sa joace un rol in aceste alegeri.

Pentru moment, democratia e inca la inceput in Myanmar. Recentele alegeri partiale au avut tot atat de multa legatura cu democratia cat au avut cu reformarea institutiilor tarii. Cred ca este nevoie de unele reforme institutionale cheie pentru a ajunge pe drumul spre modernizare. In prima zi de lucru de dupa alegeri, Myanmar a incercat sa isi reformeze sistemul financiar prin lansarea unui nou regim de schimb valutar. O noua bursa, o mai mare independenta a bancii centrale si introducerea unor vacante fiscale pentru investitorii straini sunt alte planuri de reforma recent anuntate de guvern.

Pentru ca Myanmar sa-si dezlantuie intregul potential, trebuie sa iasa de sub sanctiunile Vestului, sa atraga investitii straine directe si sa dezvolte infrastructura. Investitiile sunt esentiale in procesul de reforma, iar reformele de succes ar trebui, in general, sa imbunatateasca productivitatea economica si, in acest fel , sa ajute la oferirea mai multor bunuri si servicii pentru public. Din ce am vazut in Myanmar, acest proces de reforma institutionala se afla in faza incipienta si va mai dura.

Cred ca, in timp, ar trebui sa existe mari oportunitati de potentiale investitii. Perioada in care vor aparea acestea va depinde de mai multi factori, inclusiv de cat de repede poate fi normalizat cursul monetar. Moneda Myanmarului, Kyat, e acum inscrisa intr-un sistem de flotare controlata, ceea ce inseamna ca valoarea monedei este mai mult determinata de piata decat sa fie fixata. Pe 2 aprilie, banca centrala din Myanmar a setat un curs de referinta de 818 Kyat pentru dolarul American1. Inainte de flotare, Kyat-ul avea un curs oficial de schimb, precum si un curs la negru (cursul folosit cand cineva schimba Kyat). Cursul oficial de schimb era foarte diferit de cursul real de schimb iar diferentele dintre cele doua puteau fi semnificative uneori. Noul sistem ar trebuie sa fie incurajant pentru investitorii straini.

In ciuda progreselor recente, coruptia ramane una dintre problemele persistente din Myanmar. Tara se inscrie in categoria “Cel mai rau” in privinta perceptiei nivelului de coruptie din sectorul public2. Tarii ii lipseste, de asemenea, o structura legala adecvata, ceva de care am tinut si vom continua sa tinem cont in analiza noastra.

Istoria Myanmarului este, cu siguranta, tulbure, si probabil ca cea mai mare necunoscuta este armata sa. In 1988, protestele non-violente pro-democratie au fost reprimate brutal de armata, care a lasat in urma mii de morti. LND a castigat peste 82% dintre locurile de parlamentar dupa alegerile din 1990, dar junta militara nu a luat in seama rezultatele si a continuat sa mentina un control strans asupra populatiei.

Cum intelege armata recentele alegeri partiale ramane o zona gri, care ar trebui sa devina mai clara in timpul si dupa alegerile generale din 2015, cand recentele progrese democratice ar putea sa fie sustinute sau reprimate.

Luand in considerare aceste riscuri, cred ca Myanmar are un mare potential. Este bogata in resurse naturale, inclusiv lemn, staniu, cupru, plumb, carbune, gaze naturale si hidroenergie3. Localizarea sa in Asia de Sud-Est, intre Bangladesh si Thailanda, este potrivita pentru comertul cu aceste tari. Este asteptata cresterea reala a PIB-ului, FMI previzionand 5,5% in 2011-2012 si 6% in 2012-20134. Sustinuta de cresterea creditarii si de o incredere sporita a mediului de afaceri, cred ca aceasta crestere ar trebui sa fie determinata de exporturile de materii prime si de investitii mai mari4.

Asa cum am spus intotdeauna, odata cu oportunitatile vin si riscurile. Myanmar nu este o exceptie. In acest moment, e multa euforie si entuziasm in privinta posibilitatilor sale, dar investitorii ar trebui sa evite sa se lase prinsi de emotii. Este important sa realizam ca dezvoltarea pietelor de capital (obligatiuni si actiuni) ia timp. Trebuie precautie in privinta supra-specularii, care tinde sa fie mai puternica in fazele timpurii ale dezvoltarii. Investitorii incearca adesea sa se grabeasca la inceput si pot impinge preturile actiunilor prea sus, ceea ce, in schimb, poate face evaluarile prea costisitoare.

Unul dintre motivele pentru care petrec circa 250 de zile pe an calatorind este pentru a vedea la fata locului oportunitatile individuale de investitii. Astept cu nerabdare sa vad la fata locului schimbarile si potentialele oportunitati din Myanmar.

Myanmar pare sa se afle pe punctul schimbarilor politice si economice. Ma astept ca modernizarea sa inlature multe dintre obstacolele din calea cresterii tarii, imbunatatind climatul investitional si liberalizand comertul, investitiile straine directe si sectorul financiar.

Astept cu nerabdare sa urmaresc progresul Myanmarului pe masura ce isi deschide usa democratiei.

––––––––––––––––

1Sursa: Bloomberg, “Myanmar seteaza cursul de referinta, adoptand flotarea controlata”, 2 aprilie 2012

2Transparency International, Indexul de perceptie a coruptiei 2011

3CIA World Factbook, 19 martie 2012

4FMI, Misiunea in Myanmar, 25 ianuarie 2012

 

Categories: History