Home > Perspective > Un numar de echilibristica

Un numar de echilibristica

aprilie 11, 2012

In investitii, ca si in viata, exista un yin si un yang. Numarul de echilibristica intre inflatie si crestere, cu care se confrunta de multe ori economiile, este probabil mult mai pronuntat in lumea pietelor emergente: stimuleaza cresterea prea mult si ar putea izbucni inflatia, ataca inflatia prea puternic si cresterea ar putea ingheta. Flacara inflatiei pare sa se mai fi stins in unele piete emergente (cel putin pentru moment), si unele banci centrale, inclusiv cele din China, Brazilia, Indonezia, Rusia si Thailanda, au luat masuri in ultimele luni pentru a stimula cresterea. Cred ca fundamentele economice ale multor piete emergente sustin aceste actiuni – atat timp cat ele nu inclina balanta prea mult. Inflatia este, cu siguranta, o mare provocare, si cred ca va fi probabil un aspect foarte important in viitor.

Nicio tara nu este imuna la inflatie iar pietele emergente nu constitutie o exceptie. In economiile emergente, o mare parte a populatiei se afla in categoria de jos a veniturilor, asa ca o crestere a preturilor la mancare sau combustibil este, in mod special, importanta. In 2010 si in prima parte a lui 2011, multe piete emergente au demarat politici de control al inflatiei. Totusi, masurile de restrangere – cum ar fi cresterea ratelor dobanzilor si cresterea nivelului minim de rezerve ale bancilor – pot fi insotite de un cost potential, existand posibilitatea sa declanseze aprecierea monedei si incetinirea cresterii. Am vazut cate un pic din amandoua in unele economii emergente.

Dupa parerea mea, actiunile de restrangere din ultimii doi ani au condus la supraevaluarea unor monede de pe pietele emergente, pe baza raportului pret-paritate. Acest lucru reprezinta o dilema pentru factorii de decizie politica, avand in vedere ca o moneda puternica poate face exporturile unei tari mai putin competitive pe piata internationala. Din nou, este vorba de un echilibru delicat. Pentru a combate aprecierea monedei ca urmare a fluxurilor din exterior, unele tari au introdus diferite mijloace de control al capitalului. De exemplu, Brazilia a majorat taxele pe investitii straine in titluri cu venit fix, iar China isi controleaza activ moneda.

Vedem semne ca, in unele dintre aceste economii emergente, si cresterea incetineste. Guvernul chinez a redus prognoza oficiala a PIB-ului la 7,5% pentru 2012, de la 9,2% in 20111. In decembrie si, din nou, in februarie anul acesta, Banca Populara Chineza a redus limita minima de numerar pentru bancile mari, pentru a stimula cresterea.

Reversul medaliei este ca, in ultimele luni, statisticile au aratat ca inflatia s-a mai micsorat in unele dintre aceste economii emergente. De exemplu, in Rusia, indicele preturilor de consum a scazut in februarie la 3,7% pe an, de la 4,2% in ianuarie 2012, 6,1% in decembrie 2011 si 9,6% in mai 20112. In Coreea de Sud, presiunile inflationiste s-au redus la cel mai mic nivel din ultimul an in februarie, la 3,1%3. Indicele preturilor de consum din China a ajuns la 3,2% in februarie, de la 4,5% in ianuarie1, marcand cel mai scazut nivel anual din ultimele 20 de luni.

In acest moment, cred ca mai exista spatiu de miscare pentru mai multa stimulare in China si in alte economii emergente, avand in vedere ca acestea par pregatite sa absoarba schimbarile, fara potentiale rezultate negative dramatice. Discutiile alarmiste despre incetinirea Chinei sunt omniprezente dar, dupa cum am spus de mai multe ori, nu cred ca aceasta tara se va confrunta cu o aterizare dura; si merita sa repet acest lucru.

In viziunea mea pe termen lung, China inca are destul de mult potential in favoarea sa. Sistemul bancar chinez pare sa fie intr-o forma buna, iar investitiile in infrastructura sunt in plina expansiune. Rezervele valutare ale tarii insumau, la sfarsitul lui 2011, 3,2 trilioane USD1, cele mai mari din lume. Probabil ca cea mai mare resursa a Chinei  este insa populatia de 1,3 miliarde4, ale carei venituri si standarde de viata sunt in crestere. Trecerea la o cultura orientata spre consum este in plina desfasurare si pare sa continue pe termen lung. Daca va ganditi ca cetatenii chinezi vor renunta la noile lor masini si se vor intoarce la biciclete, va pot spune: probabil gresiti!

Sunt la fel de optimist in privinta perspectivelor pe termen lung ale multor alte economii emergente. In timp ce unele economii dezvoltate sunt inca afectate de ingrijorari cu privire la nivelul datoriilor suverane, multe economii in curs de dezvoltare sunt caracterizate de rate mari de crestere, un raport mic al datoriei in PIB si de rezerve valutare ridicate. O mare parte din cresterea pietelor emergente se datoreaza consumului domestic, ceea ce pare sa fie legat de veniturile tot mai mari si de expansiunea unei populatii tinere, apte de munca.

Bineinteles, exista intotdeauna riscuri. Problemele geopolitice sunt un factor pentru pietele emergente (la fel cum sunt peste tot) si ar putea contribui la inflatie. Petrolul – un domeniu de interes special pentru mine – este, probabil, cel mai vulnerabil la aceste riscuri. Dezastrele naturale pot, de asemenea, avea un impact dramatic asupra culturilor agricole si pot declansa inflatia, ceea ce ar putea conduce la tulburari locale. In ultimii ani am observat acest impact al secetei si incendiilor in Europa de Est, si al inundatiilor in Asia de Sud-Est. Pentru a supravietui si a prospera, companiile trebuie sa fie pregatite sa absoarba impactul oricarei majorari a preturilor la materiile prime.

Cred ca esential este sa ne amintim ca inflatia, la fel ca un foc, trebuie sa fie observata cu atentie. Sunt de parere ca inflatia va exista atat timp cat guvernele nu au restrictii in crearea de bani noi. Deci, chiar cu progresele pe care le-am vazut pe frontul inflatiei, cred ca este un lucru la care trebuie sa ramanem atenti anul acesta. In timp ce unele tari emergente isi pot muta atentia de pe lupta impotriva inflatiei pe stimularea cresterii, altele inca se lupta cu inflatia. Este un permanent numar de echilibristica intre provocari si oportunitati.

Ca investitor, un mod de a combate fortele inflatiei si incetinirea cresterii intr-o tara fata de alta este sa diversifici – atat activele cat si tarile. Din fericire pentru investitorii care cauta sa diversifice, cred ca exista multe oportunitati potentiale din care se poate alege. Investitorii trebuie doar sa stie unde sa se uite dupa oportunitati convingatoare. Este treaba noastra sa facem munca de cercetare pentru a le gasi. Este important de retinut, totusi, ca diversificarea nu poate garanta un profit sau proteja impotriva unei pierderi.

In privinta abordarii noastre de investitii, desi nu exista o cale sigura catre succes, vom continua sa facem ceea ce am facut intotdeauna: sa investim cu un orizont pe termen lung in companii pe care le consideram subevaluate, fundamental solide si in crestere si despre care credem ca pot trece peste perioade grele. Chiar daca e greu sa obtii echilibrul perfect, sunt optimist in privinta viitorului.

Vreti mai mult? Cititi recenta colaborare a Dr. Mobius cu Dr. Michael Hasenstab, Co-Director al International Bond Department in cadrul Franklin Templeton Fixed Income Group.

Accesul se poate face la acest link: “Emerging Markets, Yesterday, Today and Tomorrow” (articolul este in limba engleza).

––––––––––-

1 Sursa: Republica Populara Chineza, Biroul National de Statistica.

2 Sursa: Serviciul Statisticilor de Stat al Federatiei Ruse.

3 Sursa: Banca Coreei.

4 Sursa: CIA World Factbook, ianuarie 2012.

Categories: Perspective