Home > Guest Bloggers > Singapore – Poarta spre Asia de Sud-Est

Singapore – Poarta spre Asia de Sud-Est

martie 31, 2012

Singapore este un loc special pentru mine. Acest oras mic, cu putine resurse naturale, a reusit sa depaseasca multe obstacole pentru a atinge un grad ridicat de succes economic. Anul acesta este special, pentru ca marcheaza a 20-a aniversare a deschiderii biroului din Singapore al Franklin Templeton. Pentru a sarbatori acest eveniment, am ales Singapore pentru a gazdui prima dintre conferintele semestriale de anul acesta dedicate analistilor din pietele emergente.

L-am rugat pe Dennis Lim, Co-CEO al Templeton Asset Management, Ltd. si unul dintre pionierii care au deschis biroul din Singapore impreuna cu mine in urma cu 20 de ani, sa fie guest blogger si sa-si impartaseasca experienta si analiza schimbarilor si provocarilor din Singapore si Asia de Sud-Est.

Dennis Lim

Mark Mobius si Dennis Lim

Mark Mobius si Dennis Lim

Conferintele noastre pentru analisti sunt evenimente foarte energice, iar cea de acum nu a facut exceptie. Am avut mai bine de 50 de analisti din birourile noastre de pe intreg globul adunati intr-o singura sala de conferinte, schimband opinii despre companii si discutand evenimente globale. Privindu-i cum dezbat idei de investitii si cum discuta tendinte din anumite piete sau sectoare, mi-am dat seama cat de mare a devenit echipa noastra de piete emergente din timpurile in care Mark a infiintat grupul si pana acum. “Intalnirile analistilor” erau pe vremuri o treaba foarte normala. Membrii echipei originale, din care faceau parte Mark, Tom Wu, Allan Lam si cu mine, calatoreau destul de des impreuna, asa ca aveau loc discutii zilnice. Au trecut doua decenii de cand am deschis biroul din Singapore. Am vazut orasul trecand prin multe incercari; crescand, maturizandu-se, reinventandu-se si dezvoltandu-se in centrul economic care e azi.

De la inceputuri, istoria statului Singapore a combinat ridicarea si prabusirea imperiilor malaieziene, schimburile intre puterile coloniale europene si suisurile si coborasurile construirii unei natiuni.

Orasul se afla in capatul sudic al Peninsulei Malaya si functioneaza ca o poarta spre Asia de Sud-Est. Orasul nu si-a uitat radacinile de centru al comertului, unde negustorii din toata lumea cumpara, vand si schimba bunuri si servicii. S-a dezvoltat intr-un centru al constructiilor, serviciilor financiare si al comertului de bunuri finite. Astazi, liderii politici si de afaceri aspira la o mai mare dezvoltare a orasului, intr-un punct global al tranzactiilor cu aur si carbon.

Singapore are si una dintre cele mai bine dezvoltate piete de capital din Asia-Pacific. Bursa din Singapore este locatia preferata de listare pentru aproape 800 de companii internationale1, si, de cand s-au listat aici unele companii de pe pietele de frontiera, este o conducta prin care putem accesa companiile din aceste piete. In plus, unele dintre companiile listate din Singapore ne ofera oportunitatea de a accesa piete in plina dezvoltare, cum sunt cele din Vietnam sau Cambodgia.

Investitiile in Singapore prezinta insa unele dificultati. Piata locala este mica si economia este una foarte deschisa, care nu restrictioneaza comertul, dezvoltarea sau schimburile de capital cu alte tari. Acest lucru inseamna ca Singapore este mai strans legat de miscarile pietelor si mai afectat de volatilitatea pietelor la nivel global, cazul crizei financiare si al problemelor din Zona Euro.

Uitandu-ne dincolo de Singapore, in Asia de Sud-Est, Indonezia este una dintre tarile care au fost nevoite sa infrunte dificultati, precum criza financiara asiatica, epidemia de SARS, efectele tsunami-ului din 2011 din Japonia. In pofida acestor provocari, Indonezia a revenit de fiecare data. Cred ca mai sunt insa multe de facut in aceasta tara, unde protestele de strada sunt la ordinea zilei, dar progresele inregistrate in ultimii 20 de ani sunt absolut remarcabile.

Cu acces la resurse naturale cum ar fi lemnul si carbunele, Indonezia are potentialul sa beneficieze de cererea din ce in ce mai mare la nivel mondial de materie prima, datorata in special dezvoltarii tot mai mari a infrastructurii in multe dintre pietele emergente.

Cand, in 1997-1998, a lovit criza financiara asiatica, guvernul indonezian a raspuns preluand controlul unora dintre activele din sectorul privat, prin cumpararea creditelor neperformante, si a realizat un proces de restructurare a datoriilor. Rezultatele sunt o economie mai transparenta si mai deschisa si o guvernanta corporativa mai buna pentru Indonezia.

La fel ca Indonezia, Thailanda s-a confruntat cu propriile ei probleme economice si cu instabilitate politica. Thailanda a primit anul trecut o lovitura in plus de la Mama Natura, sub forma celor mai puternice inundatii din ultimele decenii. In pofida provocarilor, credem ca fundamentele pe termen lung ale Thailandei sunt pozitive si ca recuperarea economica este sanatoasa. Intre factorii care influenteaza cresterea economica a Thailandei se numara resursele tarii in agricultura – inclusiv rezervele offshore de gaze – si o industrie de succes a turismului. Pentru value investors, cum suntem noi, actualele evaluari din Thailanda raman in general atractive, desi posibilele obstacole in calea cresterii trebuie privite in continuu cu atentie.

Vedem de asemenea posibile oportunitati de crestere pe pietele de frontiera din Asia de Sud-Est. Myanmar, de exemplu, este bogata in petrol, gaze si tot felul de minerale. Asemenea resurse sunt un lucru pozitiv, bineinteles, dar tara ofera si cauze de ingrijorare. Slabiciunile care ne preocupa in mod deosebit in privinta Myanmarului sunt lipsa unei structuri legale adevarate, lipsa unui sistem bancar bine dezvoltat si a unor operatiuni de schimb valutar solide.

Cambodgia, ideal amplasata pentru a beneficia de oportunitatile de comert cu Thailanda, Vietnam si Laos, prezinta alte posibilitati de investitii pe pietele de frontiera sud-asiatice. Si, desigur, industria turismului din Cambodgia a fost foarte solida in ultimii ani. Nu totul este pozitiv insa si, in Cambodgia, as avertiza potentialii investitori sa monitorizeze standardele de guvernanta corporativa, pentru a se asigura ca cei care investesc sunt tratati corect.

Concluzia: numerele din Asia de Sud-Est sunt greu de contestat. Ultimele estimari ale Fondului Monetar International arata o crestere a PIB-ului de doar 1,2% in 2012 si 1,9% in 2013 pentru economiile dezvoltate2. In schimb, PIB-ul intregii Asii de Sud-Est este asteptat sa creasca cu 5,8% anul acesta si cu 7,1% in 20133. Bineinteles, nu alegem companiile individuale in functie de tendintele la scara mare; o componenta-cheie a filosofiei noastre a fost intotdeauna alegerea unei investitii pe baza meritelor individuale si cautarea companiilor subevaluate, despre care credem ca sunt bine capitalizate si ca au o gama de produse unice si competitive. Credem ca firmele care platesc dividende solide si sustenabile sunt in mod deosebit atragatoare.

Uitandu-ne la regiune din biroul nostru din Singapore, de acum vechi de 20 de ani, ceea ce observam in Asia de Sud-Est este o combinatie in general favorabila de crestere a veniturilor per capita si de populatie relativ tanara, o reteta cu potentialul de a alimenta apetitul pentru o mare varietate de bunuri de consum. Provocarile cu care se confrunta pietele sud-asiatice nu trebuie sa fie ignorate cu usurinta, dar in general sunt optimist in privinta potentialului de crestere pe termen lung al regiunii.

Pentru inca 20 de ani!

–––––––

1 Autoritatea Monetara din Singapore, 22 februarie 2011.

2 World Economic Outlook Update, 24 ianuarie 2012

3 Banca Mondiala, “Perspective economice globale: Incertitudini si vulnerabilitati”, ianuarie 2012.

Categories: Guest Bloggers