Home > Uncategorized > Raspunsuri la intrebarile cititorilor Partea IX

Raspunsuri la intrebarile cititorilor Partea IX

martie 19, 2012

Imi place foarte mult sa urmaresc parerile cititorilor de pe tot globul. Va multumesc pentru faptul ca, in continuare, va exprimati gandurile aici. Acest articol va este dedicat. Cititi mai departe pentru a afla raspunsurile la cateva intrebari recente.

Impartasesc viziunea dumneavoastra cu parere la economiile emergente. Ingrijorarea mea este legata de Zona Euro, unde exista instabilitate politica si monetara. Se vorbeste ca una sau mai multe tari ar putea parasi Zona Euro/moneda Euro. Ar fi un soc pentru lumea financiara pentru ca ar afecta monedele, iar bancile cu expunere s-ar putea prabusi. Cum ati evalua acest risc?

- Jainmatrix, India

Da, problemele din Zona Euro par serioase. Dar cred ca europenii sunt pe calea cea buna si abordeaza in mod potrivit problemele fiscale cu care se confrunta nu numai Grecia, ci si alte tari din Zona Euro. In cele din urma, acestea sunt probleme care afecteaza toate tarile dezvoltate, inclusiv SUA si Japonia.

Dupa mine, renuntarea la moneda unica nu are sens pentru nici una dintre tarile din Zona Euro. Trecerea la alta moneda nu rezolva nici o problema; de fapt, inseamna sa fugi de probleme in loc sa cauti radacina problemelor. Din aceasta cauza, sunt uimit cand oamenii spun ca o anumita tara ar trebui sa paraseasca Zona Euro. Dupa cum vad eu lucrurile, optiunea de a renunta la o moneda nu este in mainile Guvernului, ci este o optiune a cetatenilor. Daca intrebati un cetatean grec de pe strazile Atenei daca ar vrea sa isi tina economiile intr-o alta moneda decat Euro sau dolarul american, cred ca va imaginati ce raspuns ati primi. Deci, eu cred ca Grecia va ramane cel mai probabil in Zona Euro.

Vestea buna e ca europenii se straduiesc, in afara de a furniza mai multa lichiditate, sa ajunga la miezul problemei incercand sa impuna disciplina fiscala. Din acest motiv, cred ca rezultatul ar trebui sa fie pozitiv pe termen lung.

Cat de mult accent puneti pe politici publice si continuitate politica atunci cand investiti in pietele emergente?

- Dean, Statele Unite

Suntem preocupati de conditiile politice si macroeconomice in masura in care acestea pot avea un impact asupra activitatii, vanzarilor sau veniturilor unei companii. Desi urmam o filozofie de investitii de jos in sus, bazata pe analiza, nici o companie nu poate exista in izolare. Conditiile politice si economice ale tarii sau tarilor in care aceasta companie isi desfasoara activitatea vor avea un efect aproape cert asupra profitabilitatii si a planificarii pe termen lung. Prin urmare, suntem preocupati de conditiile politice si macroeconomice in masura in care acestea pot avea un impact asupra activitatii, vanzarilor sau veniturilor unei companii. Intotdeauna vor exista schimbari politice in fiecare tara, fie schimbari pasnice, fie prin forta. Trebuie inteles ca doar continuitatea nu este neaparat un lucru bun, daca o tara are probleme economice sau sociale care ar putea fi ameliorate mai degraba in urma unei schimbari de guvern.

Credeti ca Indonezia va inlocui India in randul statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China)?

- Jagbir, India

Nu. India este mult mai mare decat Indonezia si cred ca are un mare potential de crestere.

Ca sa explic mai departe, suprafata Indiei este de 2,9 milioane de kilometri patrati, iar populatia va ajunge la 1,2 miliarde in iulie 2012 [1]. Comparati cu suprafata Indoneziei, de 1,8 milioane de kilometri patrati, si cu populatia de 248 de milioane [1]. Pe baza  populatiei, India are potentialul de a creste in continuare. Mai mult, cu o parte importanta a populatiei avand varsta sub 25 de ani, India pare ca va avea in continuare o forta de munca puternica si o baza mare de consumatori, doi factori importanti care ar trebui sa ajute la dezvoltarea viitoare a tarii.

Se preconizeaza ca PIB-ul Indiei va creste in 2012 cu circa 7% [2]. Prin comparatie, prognoza de crestere a Indoneziei  este de usor peste 6% [3]. In termeni de PIB, India este, de asemenea, o economie mai mare si cred ca are potentialul sa ramana mult mai mare decat Indonezia pe termen lung datorita ratelor mari de crestere, populatiei mai mari si a dimensiunii [4].

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa neglijam Indonezia. Credem ca Indonezia, separat, este o economie infloritoare. Cresterea economica puternica, cererea de consum si cheltuielile publice pentru infrastructura in crestere ar putea sustine in continuare economia locala. Indonezia are o populatie tanara, in crestere, iar Jakarta – capitala tarii – ar putea ajunge, in urmatoarele doua decenii, al doilea cel mai mare oras din lume, daca isi mentine rata actuala de crestere. Credem ca resursele importante si populatia mare a Indoneziei pot pozitiona favorabil tara din punctual de vedere al investitiilor si pot conduce la formarea unei economii locale puternice.

As vrea sa stiu care este parerea dumneavoastra cu privire la investitiile din Pakistan. Avand in vedere instabilitatea din zona, este o idee buna sa investesti in acest moment?

- Ali, Pakistan
Mereu spun ca cel mai bun moment pentru investitii este momentul in care dispui de bani. In general, noi incercam sa nu ocolim nicio piata, deoarece credem ca este posibil sa gasesti cel putin cateva oportunitati bune de investitii in majoritatea pietelor. In ciuda provocarilor politice, noi am investit in Pakistan si continuam sa cautam oportunitati interesante de investitii.
Consideram ca Pakistanul este o economie mare si vibranta. Se prognozeaza o crestere a PIB-ului de 3,7% in 2012, fata de 2,5% in 2011, pe masura ce tara isi revine in urma inundatiilor din vara anului 2010, care au afectat agricultura, transporturile si comunicatiile. Desi inflatia a avut o traiectorie descendenta, este inca relativ mare [5]. Pakistanul, credem noi, isi va rezolva pana la urma unele probleme si se va angaja intr-o crestere pe termen lung.

––––––––––––-

1CIA, The World Factbook, 1 martie 2012

2FMI, Perspective economice pentru tarile asiatice, 29 aprilie 2011

3 FMI Studiu Indonesia, 21 octombrie 2011

4 Banca Mondiala, Date pentru India 2010 – PIB (US$) India are 1,727 miliarde US$; Indonezia are 0.706 miliarde US$.

5 Asian Development Bank, Economic trends and prospects in developing Asia for South Asia: Pakistan 2010

Categories: Uncategorized