Home > Perspective > Intrarea Columbiei pe harta globala a investitiilor

Intrarea Columbiei pe harta globala a investitiilor

martie 8, 2012

Columbia este tara oraselor coloniale bogate din punct de vedere cultural, a zgarie-norilor, a plajelor imaculate, a densei jungle amazoniene, a varfurilor acoperite de zapada din Anzi si Sierra Nevada, a ruinelor arheologice si a autorului Gabriel Garcia Marquez. Si, trebuie sa adaug, dupa parerea mea, o tara plina de de oportunitati interesante de potentiale investitii.

La zece ani de la ultima vizita in Columbia, mi-am inceput turul in Cartagena, pe coasta caraibiana a tarii, si am mers mai departe spre Bogota, Medellin si Cali. La sfarsitul calatoriei, am ramas impresionat de evolutia pe care am observat-o. O schimbare notabila este bursa comuna de valori pentru Columbia, Chile si Peru, a doua cea mai mare bursa de valori din regiune. Mexic si alte tari deja si-au exprimat intentia de a se alatura acesteia1.

Mark Mobius in Bogota, Columbia

Cartagena este unul dintre locurile cele mai atractive ale tarii si, totodata, unul dintre cele mai vechi orase din America, fiind infiintat de catre comandantul spaniol Pedro de Heredia in 1533. O multime de potentiale locuri turistice sunt inca neexplorate, dar orase precum Cartagena arata din ce in ce mai multe semne ca se transforma intr-o destinatie turistica, o tendinta care poate genera beneficii economice.

La agentia de promovare a comertului si turismului din centrul capitalei Bogota m-am intalnit cu directori entuziasti si bine informati. Organizatia si-a extins reteaua, mai ales in Asia si Orientul Mijlociu, si a incurajat atat exporturile, cat si investitiile locale ale companiilor columbiene, realizand ca aceste investitii vor conduce in cele din urma la intensificarea comertului.

Oficialii au fost sinceri cand discutia s-a orientat catre provocarile cu care se confrunta in continuare Columbia in privinta imaginii patate, aceea de refugiu al drogurilor si al gherilelor.

Au recunoscut ca aceasta continua sa fie o problema, dar au subliniat ca se simte o imbunatatire a situatiei, guvernul facand progrese in aducerea sub control a zonelor de gherila si alungandu-i pe multi dintre regii drogurilor. Succesele au avut mult de-a face cu faptul ca guvernul a realizat ca axarea pe imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei ar putea ajuta la rezolvarea unora dintre probleme.

Am vizitat, de asemenea, o companie din industria turistica. Ce m-a impresionat cel mai tare a fost sistemul sau de management, conceput pentru a se orienta spre satisfactia clientului, si indicatorii-cheie de performanta care au fost dezvoltati pentru a urmari competenta managementului. De asemenea, impresionant a fost faptul ca managementul considera ca 25% din salariul unui angajat trebuie sa fie legat de performanta.

O alta evolutie pozitiva pentru dezvoltarea turismului: in 2013, este programat sa inceapa un acord ‘open skies’ intre Columbia si Statele Unite, ceea ce ar putea transforma Columbia intr-un nod important pentru liniile aeriene latino-americane.

PIB-ul real al Columbiei este estimat sa creasca intre 5% si 6% pana la sfarsitul lui 2011, iar inflatia, sa ajunga la sfarsitul lui 2011 la mai putin de 4%2. Cu aceste cifre, nu a fost o surpriza faptul ca firmele si oficialii guvernamentali pe care i-am vizitat in Bogota afisau optimism in legatura cu perspectivele economice. Principalul avertisment: lipsa infrastructurii ramane una dintre marile provocari ale tarii; conflictele de gherila din trecut au lasat parti mari ale tarii inaccesibile, un obstacol care nu a fost inca depasit. Totusi, pe masura ce siguranta a crescut, guvernul central a castigat mai mult acces la zona rurala, ceea ce i-a permis sa realizeze unele progrese in privinta infrastructurii.

Presupunand ca raman conditiile economice pe traiectoria actuala si ca securitatea nu se deterioreaza – ceea ce, bineinteles, nu e cert – Columbia are potentialul de a atrage aproximativ 6 miliarde USD anual in investitii straine directe3.

Ca investitor, am fost, de asemenea, bucuros sa aflu ca, niciodata, Columbia nu a impus restrictii pentru a limita iesirea banilor din tara. De asemenea, nu sunt folosite in general bariere fizice pentru fluxurile de capital, ci sunt majorate costurile de tranzactionare atunci cand fluxurile spre interior trebuie sa fie controlate.

Mai putin incurajatoare a fost piata de capital, pe care am gasit-o in continuare orientata spre credit, cu o piata de valori oarecum limitata. Acest lucru este explicat in principal prin extinderea planurilor locale de pensii, care au inghitit o mare parte din actiunile pietei de valori.

Calatoria mea nu putea fi completa fara o vizita la companiile din sectorul energetic. Columbia este al treilea exportator de petrol catre SUA din America Latina4, asa ca am fost bucuros sa vad dovezi ale unui mod de gandire orientat spre progres si un accent pus pe eficienta.

Una peste alta, a fost o calatorie placuta. In cazul in care Columbia este capabila sa fructifice situatia actuala pe termen lung, tara ar putea fi pe calea de a ajunge pe harta globala a investitiilor.

–––––––––-

1 Mercopress & Christian Science Monitor, 8 septembrie 2011

2 CIA The World Factbook, 21 februarie 2012

3 Economic Intelligence Unit, World Investment Prospects 2011

4 CIA The World Factbook, 21 februarie 2012

Categories: Perspective