Home > Perspective > Valorificarea Cambodgiei

Valorificarea Cambodgiei

februarie 29, 2012

Recenta mea vizita in incantatoarea Cambodgie nu poate fi descrisa altfel decat ca foarte interesanta.

In acest regat fermecator se afla Angkor Wat, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Asia de Sud-Est. Templul contine magnificele ruine ale diferitelor capitale ale Imperiului Khmer, care s-au aflat aici intre secolele IX – XV, si se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO1.

Aeroportul din Siem Reap este un punct international de intrare, datorita numerosilor turisti. Terminalul e decorat cu mult bun gust, cu statui si decoratiuni khmere, dar calatorii ar putea aprecia chiar mai mult formalitatile vamale si de frontiera rapide – ceva ce devine tot mai rar in lume.

Mark Mobius in Cambodgia

Cambodgia are o suprafata de 181.040 de kilometri patrati, cam cat suprafata statului american Missouri2, si este situata in sud-vestul peninsulei Indochina, alaturi de Vietnam, Thailanda si Laos. Aceasta amplasare creeaza oportunitati de comert pentru tarile sus-pomenite; potentialul pentru oportunitati de investitii exista cu siguranta aici.

Un lucru cert a reiesit din vizita mea: tara a facut progrese in privinta pietei de capital. Guvernul a incurajat investitiile straine si locale. In cele din urma, piata locala de capital ar trebui sa urmeze pe aceeasi linie. Bursa de Valori s-a deschis anul trecut, Cambodgia fiind una dintre ultimele tari din Asia de Sud-Est care deschide o bursa de valori. Vecina Laos a deschis bursa in ianuarie 2011, iar bursa vietnameza e operationala din anul 20003. Desi bursa cambodgiana nu are in acest moment actiuni la tranzactionare, planul este sa fie listate companii de stat – utilitati, comunicatii si porturi.

Exista cateva sectoare in Cambodgia pe care le urmaresc cu un deosebit interes. Au fost realizate investitii semnificative in caile ferate – Cambodgia face parte din proiectul de a lega sudul Chinei de Singapore – asa ca transporturile au fost interesante.

Industria de turism a Cambodgiei a beneficiat, de exemplu, de atractia magnetica a Angkor Wat, o adevarata binefacere pentru aeroporturi si hoteluri. Hotelurile sunt, in general, la standarde internationale si mentin atmosfera generala a Angkor-ului. Avand in vedere ca tara a facut parte din Indochina Franceza, influenta Frantei este evidenta in hotelurile si restaurantele care ofera optiuni bune de cazare.

Desi nu putem avea inca acces direct la companiile cambodgiene, cele listate pe piete straine ofera oportunitati de a obtine o expunere timpurie la potentialul existent.

Cererea globala de companii de pe pietele emergente e axata in general pe zone mai lichide si mai mari, din cauza ca multi investitori institutionali cauta companii mai mari si mai multa lichiditate. Deci, atunci cand o tara isi poate lista companiile de stat si listeaza suficiente actiuni astfel incat investitorii straini sa poata fi implicati, noi credem ca se realizeaza un lucru bun pentru toate partile interesate.

Pentru potentialii investitori, este important sa existe suficienta lichiditate pe piata, astfel incat investitorii sa poata vinde si cumpara in mod liber actiuni. Foarte importanta este nevoia de monitorizare solida a standardelor de guvernanta corporativa, pentru a asigura ca investitorii sunt tratati corect.

Nu doar lansarea bursei provoaca valva in tara; Cambodgia are una dintre cele mai rapide economii in curs de dezvoltare din Asia de Sud-Est, iar Banca Asiatica pentru Dezvoltare estimeaza ca tara ar putea avea in 2011 a doua cea mai mare crestere a PIB-ului din Asia de Sud-Est4. Cresterea PIB-ului in 2010 a fost, de asemenea, incurajatoare, de 6,3% fata de 0,1% in 20094. Inflatia Cambodgiei s-a stabilizat sub 10%, ceea ce indica faptul ca nu reprezinta un mare motiv de ingrijorare.

Am parasit Cambodgia cu sentimentul ca tara se indreapta spre o pozitie mai dinamica si mai influenta in economia Asiei de Sud-Est. Va fi interesant de urmarit cum se desfasoara situatia, pe masura ce continuam sa cautam oportunitati de a investi in companii cu expunere pe Cambodgia.

––––––––––––––

1 Unesco, http://whc.unesco.org/en/list/668

2 Departamentul de Stat al SUA, http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/2732.htm

3The New York Times: http://www.nytimes.com/2011/07/11/business/global/shares-needed-as-cambodia-gets-a-stock-exchange.html?pagewanted=all & The Diplomat:  http://the-diplomat.com/asean-beat/2011/07/21/cambodia-stock-exchange-opens.

4 Banca de Dezvoltare a Asiei & Cambodgia, date publicate la 31 Decembrie 2010.

Categories: Perspective