Home > Perspective > Ordine si progres in Brazilia

Ordine si progres in Brazilia

februarie 7, 2012

Cautarile mele globale pentru oportunitati de investitii m-au purtat prin tari magnifice. Dupa parerea mea, Brazilia este una dintre tarile cele mai frumoase si mai impresionante din punct de vedere economic din emisfera vestica. Populatia sa multirasiala, de limba portugheza, aproximativ 200 de milioane de locuitori [1] reprezinta o piata de consum in crestere si din ce in ce mai mobila.

Brazilia are a cincea populatie a lumii si este plina ochi de resurse naturale si de pamant fertil. Numele tarii vine, de altfel, de la copacii care cresc pe coasta, pretuiti de industria europeana de textile ca o sursa de colorant rosu inca din secolul al 16-lea. In Brazilia se afla, de asemenea, padurea tropicala cea mai mare din lume si cea mai diversa din punct de vedere biologic. Pe langa faptul ca aici se afla Amazonul, raul Iguazu se varsa in spectaculoasa Cascada Iguazu si in Barajul Itaipu, cea mai mare hidrocentrala din lume, dupa productia de energie.

Motto-ul tarii, “Ordem e Progresso” (Ordine si Progres), este, in sfarsit, atins, dupa o istorie economica ce nu a fost intotdeauna foarte ordonata. Inflatia, cu procentaje peste mie la inceputul anilor ’90, a ajuns recent la 6%. [2] In 2011, cresterea economica a fost estimata la aproximativ 3%, iar somajul la sfarsitul anului a fost de circa 5%. [3] Exista chiar un deficit de forta de munca in multe sectoare. Rezervele valutare au crescut la 348 de miliarde de dolari in al treilea trimestru al lui 2011 [4] si moneda, realul, s-a intarit fata de dolar din 2002 incoace. [5]

Mark Mobius in Brazilia

Am mers recent la Sao Paolo, cel mai mare oras al tarii, pentru a vizita o serie de companii pe care le avem in portofoliu si pentru a cauta noi investitii. Sao Paolo este un oras din statul cu acelasi nume si este cel mai industrializat si mai important centru de afaceri din tara, reprezentand o treime din PIB. [6] Are cel mai mare grad de alfabetizare si cea mai mica rata a mortalitatii infantile din Brazilia, si, in acelasi timp, cel mai mare PIB per capita.

Cu o populatie de 19 milioane, Sao Paolo este si cel mai mare oras din America Latina. Toti acesti oameni pot ingreuna serios traficul si, in consecinta, Sao Paolo se poate lauda cu peste 500 de elicoptere, cel mai mare numar din lume, avand in vedere ca oamenii de afaceri prefera sa zboare pentru a-si reduce timpul petrecut pe drumul spre intalniri si conferinte sau catre birou si catre casa. [7]

Incepand cu sectorul financiar, am vizitat unele dintre bancile principale, care exemplifica rapida expansiune economica a Braziliei. O banca are in plan sa deschida un numar important de noi sucursale in acest an, pentru a putea oferi un set complet de servicii, inclusiv administrarea activelor, asigurari, servicii pentru investitori mari, operatiuni complete de retail, carduri de credit si imprumuturi corporative si personale. De asemenea, m-am intalnit cu directori ai unei alte banci importante din Brazilia, care a pus in aplicare masuri eficiente de reducere a costurilor si a crescut eficienta pentru a oferi un set complet de servicii bancare si financiare in intreaga America Latina. Tendinta in sectorul bancar pare sa fie focalizarea tot mai mare pe o piata de consum in crestere, tot mai atragatoare.

Una dintre companiile cele mai interesante pe care le-am vizitat a fost una dintre firmele braziliene de inchiriere de masini, care si-a extins cota de piata printr-o combinatie de marketing abil si planificare inteligenta. Pentru ca din ce in ce mai multa lume foloseste avionul, exista o mai mare cerere la aeroporturi si o crestere a cererilor din partea companiilor de asigurari pentru masini de inlocuire temporara. Ambele tendinte ajuta afacerea sa creasca.

O alta vizita interesanta a fost la un producator de bere si bauturi racoritoare. Brazilia are posibilitatea de a beneficia anul acesta de o crestere de circa 14% a salariului minim, si este de asteptat ca o mai mare putere de cumparare sa ridice consumul de bere peste cel de cachaca (un produs alcoolic local din trestie de zahar) cu lamaie verde si zahar pisat (totusi, inca iubesc caipirinha facuta din cachaca!). Berea are cea mai mare cota parte din vanzari, desi compania pe care am vizitat-o imbuteliaza si bauturi racoritoare si produce o bautura energizanta cunoscuta. Cu milioane de puncte de distributie in America Latina, gama de bere include unele dintre cele mai bine vandute marci braziliene si argentiniene. Compania se pregateste activ pentru Cupa Mondiala din 2014 si Olimpiada din 2016, gazduite de Brazilia, si isi face planuri pentru a asigura o capacitate adecvata pentru fanii si vizitatorii insetati.

Competitia cu producatorii de bauturi este din ce in ce mai puternica, atat din partea unei companii japoneze care a cumparat un producator local de bere, cat si din partea unei companii de imbuteliere mexicane. Aceasta crestere a competitiei este unul dintre factorii-cheie pe care ii luam in considerare atunci cand evaluam atractivitatea unei potentiale investitii.

Brazilia se poate lauda si cu o serie de firme high-tech care ne pot atrage atentia si am vizitat o companie de software care accelereaza adoptarea aplicatiei sale. Dupa parerea mea, compania are un model bun de guvernanta corporativa si veniturile ei par sa creasca prin mentenanta pentru software-ul clientilor.

La fel ca in cazul altor companii braziliene, am aflat ca pastrarea angajatilor e dificila, avand in vedere ca unii manageri mi-au spus ca rulajul de personal poate ajunge si la 25%. Acesta e un alt factor-cheie pe care il luam in calcul cand evaluam companiile braziliene. Intre timp, ne bucura angajamentul guvernului de a sustine cresterea industriei de software si a altor industrii specializate, prin reducerea impozitelor pe munca.

Per total, am fost foarte multumit de intalnirile cu managerii acestor companii si banci. Astept cu nerabdare urmatoarea vizita si continuam sa privim pe termen lung Brazilia, una dintre cele mai interesante piete ale lumii.

––––––––

[1] Sursa: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Populatia in 2010.

[2] EIU: 6,6%, anual, in noiembrie 2011.

[3] Sursa pentru cresterea economica: EIU estimeaza 2,9% pentru 2011. Sursa pentru rata somajului: 4,7% in decembrie 2011, Trading Economics.

[4] EIU: 348 de miliarde USD, in trimestrul 3 din 2011.

[5] Rata reala de schimb a ajuns de la punctul minim din 2002, de 4 reali la 1 USD, la actualul raport de 1,7 reali la 1 USD.

[6] Sursa: The Economist.

[7] Sursa: CIA – The World Factbook; About.com Geography; Latin American Bureau.

Categories: Perspective