Home > Perspective > Cresterea Dragonului

Cresterea Dragonului

ianuarie 25, 2012

Mark Mobius

Pe 23 ianuarie, chinezii din toata lumea au intrat in anul dragonului, conform Calendarului Lunar. In cultura chineza, dragonul este o creatura mitica, de bun augur. Este un asemenea simbol al puterii incat imparatii din vremurile indepartate erau vazuti ca “fii” ai dragonului si multi chinezi isi spun inca “urmasi ai dragonului”.

Cu situatia datoriilor din Europa in plina desfasurare si cu slabele perspective economice din Statele Unite, multi au inceput sa creada ca steaua “urmasilor dragonului” poate sa urce si mai sus in anii urmatori. Este de asteptat ca PIB-ul Chinei sa ajunga la o crestere de 8,2% in 2012, o cifra mare, comparativ cu tarile dezvoltate. [1]

Este de asteptat ca exporturile sa scada in 2012, in perspectiva incetinirii economiei globale, iar investitorii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la potentialul impact asupra Chinei. Totusi, ramane perceptia gresita ca economia Chinei este bazata pe exporturi. Dupa cum am mai scris, acest lucru nu este, de fapt, adevarat; in 2011, investitiile locale si consumul local au contribuit impreuna cu 6.800 de miliarde de dolari, fata de 2.100 de miliarde pentru exporturi. Se estimeaza ca exporturile de bunuri si servicii, ca procent din PIB, vor scadea de la 38% in 2007 la 28% in 2012. [2]

In aceasta lume strans conectata, China nu are cum sa fie imuna la incetinirea globala, dar cred ca guvernul chinez isi va utiliza rezervele substantiale si sistemul bancar pentru a stimula economia locala, la fel cum a facut in 2009. De aceasta data, stimularea s-ar putea axa pe:

1)    Consum; cum ar fi: inca o reducere a taxei pe venit, cupoane, continuarea subventionarii masinilor mici si a obiectelor casnice.

2)    Infrastructura; cum ar fi: reluarea constructiilor la calea ferata si la centralele nucleare, investitii in sistemul de irigatii, investitii in reteaua electrica.

3)    Locuinte sociale.

Nu exista nici o garantie ca aceste masuri vor avea succes in stimularea economiei Chinei pana spre tinta de crestere a guvernului. Toate acestea sunt masuri fiscale expansioniste care nu pot fi folosite pe termen nedefinit.

Daca economiile fragile ale Statelor Unite si Europei mai continua sa franeze cresterea globala, s-ar putea ca guvernul chinez sa se multumeasca si cu o crestere intr-un ritm mai redus. Totusi, pe partea structurala, sunt multe lucruri pe care guvernul chinez poate sa le faca pentru a creste productivitatea. Acestea includ, de exemplu, mai multe facilitati pentru investitii, o mai buna protectie a proprietatii intelectuale, pentru a incuraja o mai mare inovatie si continuarea privatizarilor in sectoarele de stat.

Multi investitori sunt ingrijorati de inflatie si de bulele imobiliare din China. Credem ca exista unele bule imobiliare in special in orase de prim rang, cum sunt Beijing, Shanghai, Shenzen, Guangzhou, si in orase de rangul doi, ca Chengdu, Chong Qing, Wuhan si Changsha, de exemplu. In orase de rangul trei-patru, dupa parerea noastra, se gasesc inca locuinte accesibile, iar cresterile de pret nu sunt excesive.

Pe masura ce Restrictia la cumparare a locuintelor va fi continuata, fara sprijinul cererii de investitii, un posibil dezavantaj al preturilor proprietatilor va depinde de nivelul de accesibilitate pentru cumparatori. In orasele de rang prim si secund, actualul raport pret/venit este destul de ridicat, de aproximativ 14x (pretul unei locuinte este de 14 ori PIB-ul per capita) si, respectiv, de 19x. In orase de rangul trei-patru, raportul pret/venit este in prezent mult mai rezonabil, sub 7x. [3]. In aceste orase se desfasoara majoritatea tranzactiilor imobiliare din China. [4] Acestea fiind spuse, credem ca pretul mediu pentru o proprietate poate fi corectat cu aproape 20%. Desi ar fi dureros, nu credem ca acest lucru va trimite o unda de soc pe piata imobiliara. Credem ca orice impact negativ va fi, probabil, redus ca intensitate, pentru ca cei care au cumparat proprietati in orasele de prim rang in 2010 si 2011 sunt cei susceptibili de a infrunta o posibila corectie de pret. Aceste ipoteci riscante reprezinta doar o mica parte din piata ipotecara totala.

De fapt, preturile proprietatilor din Beijing si Shanghai sunt aproximativ aceleasi cu cele din alte mari orase asiatice. La fel ca Manhattan sau Londra, locuri ca Shanghai sau Beijing atrag pe piata lor imobiliara familii bogate din intreaga tara; de aceea, piata nu e tocmai o piata locala, ci una nationala. Din aceasta cauza, chiar si cu o corectie pe termen scurt, ne asteptam ca cererea pentru proprietati in aceste piete sa ramana ridicata.

Un lucru important este ca anul 2012 va marca tranzitia de putere la cel mai inalt nivel al conducerii Chinei. Credem ca transferul de putere va fi realizat probabil la fel de linistit cum a fost planificat. Conducerea chineza beneficiaza, in opinia noastra, de calitatile si politicile organizatorice care ar putea ajuta China sa continue sa obtina una dintre cele mai mari cresteri ale PIB-ului dintre marile tari ale lumii. Un avantaj al sistemului cu un singur partid este abilitatea de a planifica pe termen lung si continuitatea politicilor de-a lungul mai multor cicluri ale pietei. Ne asteptam ca renminbi sa continue sa fluctueze in parametrii stabiliti. Totusi, exista pericolul protectionismului daca economiile sunt mai sever afectate de cresterea redusa decat era asteptat initial. Investitorii au atras atentia si asupra inechitatii sociale in crestere si a populatiei care imbatraneste, ca factori care ar putea afecta negativ cresterea Chinei. Aceleasi ingrijorari apasa o serie de tari din alte parti ale lumii. Dar nu credem ca acesti factori vor avea un impact semnificativ asupra perspectivelor de crestere din 2012 ale Chinei.

In Anul Dragonului, China ar putea sa aiba unele nereusite, iar efectele secundare vor fi simtite, probabil, de tarile care au depins de apetitul dragonului pentru materie prima ca minereu de fier sau carbune. Odata ce cresterea investitiilor in mijloace fixe va incetini, probabil, de la 23% in 2011 la 17% in 2012 [5], economiile bazate pe productia de materie prima, cum sunt Brazilia, Rusia si Australia, vor fi, probabil, afectate negativ. Este posibil sa avem parte de multa volatilitate a pietelor internationale in 2012, dar nu credem ca dragonul va fi abatut din cursa sa pe termen lung.

––––––––––––––

[1] Sursa: EIU, ian 2012

[2] Sursa: EIU, Ian 2012.

[3] Sursa: CEIC

[4] Sursa: CEIC

[5] Sursa: Deutsche Bank

Categories: Perspective