Home > Perspective > Anul care a fost si anul care vine

Anul care a fost si anul care vine

ianuarie 12, 2012

In 2011, perceptiile privind componenta economiei globale au suferit o schimbare – in loc sa mai fie Statele Unite considerate un motor-cheie al cresterii economice la nivel mondial, investitorii au inceput sa inteleaga ca economiile emergente mari, cum sunt China si India, si-au majorat contributia la PIB-ul global. In vreme ce SUA si-au vazut retrogradat in luna august ratingul de credit pe termen lung, iar zona euro a fost, pentru o mare parte a anului, cuprinsa de ingrijorari sporite datorate cresterii datoriilor suverane, unele economii emergente au inregistrat o crestere pozitiva in 2011.

Acest lucru nu inseamna ca nu au existat dificultati. In timp ce natiunile cele mai dezvoltate au continuat sa puna in aplicare masuri de relaxare a politicii monetare, alimentand o mare parte a sistemului financiar global cu lichiditate, multe banci centrale ale tarilor in curs de dezvoltare s-au confruntat cu preturi mai mari pentru bunuri si servicii, monede care se apreciau si, in unele cazuri, inflatie “importata”. In lupta lor impotriva inflatiei ridicate, mai multe banci centrale din pietele emergente s-au angajat sa inaspreasca politicile monetare pentru o mare parte a anului, fapt care a dus la ingrijorarea investitorilor cu privire la perspectivele de crestere economica. Intr-adevar, economiile cu o crestere puternica ale Chinei si ale altor tari emergente din Asia si America Latina au pierdut din avant pe parcursul anului, dar, din punctul nostru de vedere, acestea par acum sa fie pregatite pentru aterizari mai line decat alte tari de pe pietele dezvoltate.

Pe parcursul anului, au aparut, de asemenea, ingrijorari cu privire la impactul incetinirii exporturilor pe pietele emergente, din cauza cresterilor reduse ale partenerilor comerciali importanti, cum ar fi Statele Unite si Europa. Cu toate acestea, cererea interna a fost un factor-cheie de crestere in 2011 pentru anumite piete emergente, in special pentru Rusia, Turcia si Asia, iar exporturile intre diferitele piete emergente au avut, de asemenea, un rol mai important in stimularea cresterii. Aceste dinamici au subliniat punctele forte fundamentale ale lumii in curs de dezvoltare, unde multe tari au avut un raport al datoriei fata de PIB mai mic si rezerve valutare mai ridicate decat unele natiuni dezvoltate.

Valorile mobiliare de pe pietele emergente nu au fost imune la volatilitatea care a afectat pietele globale de capital in 2011.Volatilitatea a aparut la inceputul anului, odata ce tulburarile politice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, asa-numita “primavara araba”, au contribuit la caderea unor indelungate regimuri, si au sporit incertitudinea asociata cu cresterea preturilor pe pietele mondiale de petrol si gaze. Apoi, Japonia a avut parte de cel mai mare cutremur din istoria sa, urmat de tsunami si de situatia de urgenta nucleara, ceea ce a dus la o scadere brusca a pietelor globale de capital. In a doua jumatate a anului 2011, ingrijorarile cu privire la datoriile suverane ale economiilor dezvoltate au determinat scaderea rapida a increderii la nivel global si cresterea aversiunii fata de risc, ceea ce a condus la parasirea actiunilor emergente si la cautarea unor active considerate sigure de investitori, cum ar fi certificatele americane de trezorerie si banii lichizi.

Pe masura ce anul se apropia de sfarsit, politicienii europeni au facut pasi concreti pentru rezolvarea crizei regionale a datoriilor. In plus, investitorii au inceput sa recunoasca puterea castigurilor corporative din SUA iar China a facut prima sa mutare in trei ani de zile spre o politica monetara mai stimulativa. Acesti pasi au restabilit increderea investitorilor intr-o oarecare masura, dar pietele emergente in ansamblul lor tot au incheiat anul cu scaderi de doua cifre. [1] Cele mai semnificative declinuri au fost inregistrate pe piete ca Egiptul, unde tulburarile politice au marcat cea mai mare parte a anului, pietele est-europene, cum ar fi Turcia, Ungaria si Polonia, afectate de probleme din regiune, si India, care a luat o serie de masuri monetare restrictive atunci cand banca centrala a inceput sa lupte cu inflatia in crestere. [1] Cu toate acestea, unele piete emergente s-au descurcat considerabil mai bine, mai ales cele din sud-estul Asiei, cum ar fi Indonezia, care a incheiat pozitiv anul, precum si Malaezia, Filipine si Thailanda. [1]

Perspective pentru 2012

In timp ce unele economii dezvoltate sunt inca afectate de ingrijorarile cu privire la nivelul datoriei suverane, multe economii emergente sunt caracterizate prin rate de crestere ridicate, o rata scazuta a datoriei fata de PIB si rezerve valutare ridicate. Credem ca aceste puncte forte fundamentale ar putea continua in lunile si anii urmatori si ca, in cele din urma, se vor reflecta in veniturile si preturile actiunilor companiilor de pe pietele emergente. In timp ce cresterea pietelor dezvoltate este, in general, de asteptat sa fie mult mai scazuta si plina de provocari fiscale, credem ca cererea interna in multe tari emergente va juca un rol din ce in ce mai important in asteptata lor crestere viitoare. O mare parte a cresterii consumului intern ar putea fi determinata de veniturile in crestere si de maturizarea unei populatii tinere de angajati.

Privind inainte, un risc pe care il putem percepe este cel al inflatiei – desi inflatia a fost relativ scazuta in multe tari in curs de dezvoltare, in unele cazuri, aceasta a crescut in 2011. Recent, inflatia a scazut usor in unele tari, permitandu-le acestora sa treaca la o politica monetara mai stimulativa. Brazilia si Indonezia, de exemplu, au redus deja ratele dobanzilor, iar China a facilitat cerintele de rezerve bancare, pentru prima oara din 2008 incoace. Aceasta tendinta ar putea continua in 2012 in timp ce, intr-un mediu de incetinire a cresterii globale si de diminuare a presiunilor inflationiste, pietele emergente isi canalizeaza atentia pe stimularea cresterii economice. Guvernele vor trebui, de asemenea, sa formuleze politici adecvate pentru a genera locuri de munca si pentru a ataca inegalitatea veniturilor.

Un alt risc este volatilitatea pietei. Intotdeauna vor exista factori si circumstante neprevazute care ar putea deveni catalizatori pentru schimbari mai mari in peisajul global, dupa cum ne-au aratat evenimentele de anul trecut. Nu putem prezice cu exactitate cand va lovi urmatoarea corectie a pietei si nici nu stim cat de mare sau de mica va fi, dar ne dam seama ca volatilitatea pietei ramane. Insa, cu fiecare criza apare si o posibila oportunitate. Prin urmare, vom continua sa investim cu un orizont pe termen lung in companii despre care credem ca sunt subevaluate, fundamental puternice si in crestere, precum si in cele despre care credem ca pot supravietui unor momente dificile.

Dintr-o perspectiva pe termen lung, vom continua sa avem o perspectiva pozitiva fata de economiile emergente. In opinia noastra, echilibrarea cresterii, inflatiei si a competitivitatii la nivel mondial va fi sarcina urmatoare pentru multe tari in curs de dezvoltare, in lunile care vor urma. Credem ca bursele emergente ar putea fi mult mai mari decat sunt in prezent, iar pe termen lung, valoarea lor combinata ar putea depasi valoarea combinata a pietelor din SUA, Japonia si Europa.

–––––––-

[1] Sursa: MSCI Emerging Markets Index, la 31 decembrie, 2011.

Categories: Perspective