Home > Perspective > Pionierat pe pietele de frontiera

Pionierat pe pietele de frontiera

ianuarie 5, 2012

Desi pietele emergente erau considerate investitii de nisa sau “exotice” atunci cand am inceput sa investesc, la sfarsitul anilor 1980, multi investitori sunt acum familiarizati cu ele si observ din ce in ce mai multi investitori care isi indreapta atentia spre pietele emergente pentru a-si diversifica portofoliile. Totusi, pietele emergente nu sunt o zona omogena. In universul pietelor emergente, suntem de parere ca pietele de frontiera, ca intreg, au inceput sa ia un avans impresionant in termeni de crestere.

Pietele de frontiera, dupa cum le sugereaza numele, ar putea fi descrise ca piete “emergente noi sau mai tinere”. Aflate in Asia, Africa, Europa si America de Sud, ele se afla, de obicei, intr-o faza de dezvoltare economica mult mai timpurie decat pietele emergente mai mari si multe dintre ele si-au deschis recent portile investitiilor straine. Acest lucru poate explica potentialul lor puternic de crestere. Pietele mai noi au, de obicei, mai mult spatiu pentru crestere iar cautarea potentialului de crestere, pe timpul unei volatilitati globale acute, incurajeaza multi investitori sa isi largeasca orizonturile.

Noi credem ca faptul ca multe dintre pietele de frontiera se indreapta spre statutul de piata emergenta le ofera, atat lor, cat si investitorilor, oportunitati economice, desi e important de tinut minte ca riscurile de a investi in pietele emergente sunt amplificate pe pietele de frontiera. Accesul la pietele de capital este un ingredient-cheie pentru o crestere ridicata si sustenabila, determinata de sectorul privat. Pana de curand, datorita incertitudinilor politice, accesul la pietele de capital nu a parut la indemana multora dintre aceste tari. Pe masura ce tarile evolueaza, in opinia mea, guvernele lor iau masurile necesare, intr-un efort de a ajuta o crestere sustinuta, sigura, transformandu-le in oportunitati interesante, atragatoare, de investitii pe termen lung.

Pentru postarea de saptamana aceasta, i-am rugat pe colegii mei, Johan Meyer, Vice President of Equity Analysis in Africa Sub-Sahariana si Claus Born, Senior Vice President of Emerging Markets in America Latina, sa impartaseasca unele opinii despre regiunile pietelor de frontiera din Africa, respectiv America Latina.

Johan Meyer despre Africa

Cateva tari africane cu piete in curs de dezvoltare par sa fie potentiale candidate pentru a se alatura unei a doua generatii de piete emergente. Aceleasi evenimente cruciale care au determinat aparitia investitorilor pe pietele emergente in anii ’80 au loc astazi in unele parti ale Africii sub-Sahariene. Cresterea sectorului privat a accelerat iar pietele financiare au inceput sa se deschida.

Pietele de frontiera, in ansamblu, reprezinta o zona despre care credem cu tarie ca se afla acolo unde pietele emergente se aflau in urma cu circa 20 de ani.

Africa este un continent foarte interesant, despre care, din pacate, foarte putina lume stie mare lucru. Pe continent traiesc un milliard de oameni, si exista tari mari, cum este Nigeria, de exemplu, cu o populatie de peste 150 de milioane. Aceasta este o tara care a crescut in ultimii zece ani cu 7 sau 8% pe an, in medie, in termeni de PIB, si este intre primele zece tari cu cea mai rapida crestere economica. [1]

Este o tara care poate genera foarte putina electricitate, asa ca cea mai mare parte a curentului electric e produsa de generatoare diesel. Va puteti imagina ce povara inseamna acest lucru pentru consumatori, companii si industriile de pe aceasta piata si ce potential, ce oportunitate, ar reprezenta daca obstacolul infrastructurii ar fi ridicat, cum ar putea imbunatati acest lucru functionarea economiei. Este fantastic ca economia a reusit sa creasca atat de repede cu o asemenea problema.

Unele piete, cum ar fi Kenya, sunt cu atat mai interesante. Kenya este atragatoare pentru noi pentru ca este pe coasta de est a continentului, o pozitie favorabila ca nod pentru investitiile si interesele Indiei si Chinei in Africa. Am observat ca multe companii isi stabilesc operatiunile in capitala Nairobi. Natiunile Unite au acolo o baza imensa, care poate fi folosita pentru operatiuni pe restul continentului.

Din pacate, exista si tari care sunt inca in suferinta, cum ar fi Zimbabwe. Chiar daca am observat imbunatatiri importante ale economiei, este inca nevoie de schimbari politice inainte sa putem sa ne bucuram de un asemenea tip de piata.

Claus Born despre America Latina

Pe celalalt mal al Atlanticului, multe tari de frontiera latino-americane atrag, de asemenea, atentia, pe masura ce economiile lor progreseaza. Aceste piete nu sunt poate la fel de mari ca Brazilia, “B”-ul din tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), dar au demonstrat o crestere in general asociata cu economii de piata emergente mai avansate. Multe au trecut aproape nevatamate prin criza datoriilor care afecteaza in prezent pietele dezvoltate, gratie unor politici fiscale prudente. Si au potentialul de a beneficia de o cerere continua pentru resursele lor naturale.

Daca incepem sa ne uitam la continent cu Brazilia, cea mai mare tara, observam cresterea importanta datorata descoperirii unor rezerve enorme de petrol, care atrag investitii. Dar Brazilia nu este singura tara unde se poate vedea o schimbare.

Uitati-va la Peru. A avut un mediu economic stabil timp de aproape doua decenii si are uriase resurse minerale, in special de cupru si aur. Am fost martorii unor investitii majore in acest sector in ultimii ani. De asemenea, consumatorii au avut mult de castigat, putem observa cum creste tara de la an de an.

Un alt caz interesant este Panama. In prezent, se lucreaza la largirea Canalului Panama. Tara are o pozitie strategica pe continentul american. Este un nod de legatura bun in interiorul Americilor si intre America de Sud si America de Nord. Asa ca se poate observa cum au beneficiat unele companii de amplasare, nu numai datorita canalului, dar si in privinta conectarilor aeriene. Deci vedem o dezvoltare foarte interesanta si in Panama.

Credem ca pietele de frontiera pot reprezenta o oportunitate atragatoare din trei motive:

1)    Potentialul de crestere: Am observat cresterea multora dintre aceste tari. Daca ne uitam la o lista a celor mai rapide 10 cresteri economice din ultima decada, una e China, dar celelalte noua sunt piete de frontiera.

2)    Evaluarile: Ne plac foarte mult evaluarile atragatoare pe care le-am intalnit in multe piete de frontiera in ultimul an. [2]

3)    Corelarea: Daca ne uitam la corelarea istorica a pietelor de frontiera cu pietele emergente si cu pietele dezvoltate, aceasta este, de fapt, una foarte mica. Si corelarea istorica intre diferite piete este una foarte redusa. Daca ne uitam la ce se intampla in Argentina, nu pare sa aiba nici un impact asupra a ceea ce se intampla in Nigeria sau ce se intampla in Vietnam. Asa ca vorbim de inca un bun care are, in opinia noastra, potential de diversificare.


[1] Sursa: The Economist; FMI

[2] Sursa: Fondul Monetar International, World Economic Outlook Database, Septembrie 2011

Categories: Perspective