Home > History > Noutati din Peninsula Coreeana

Noutati din Peninsula Coreeana

decembrie 22, 2011

Moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, pe 17 decembrie 2011, a dus la escaladarea incertitudinilor care au marcat schimbarea de regim din Coreea, tara care se pregatea pentru o tranzitie a puterii in 2012. Foarte putine se stiu despre Kim Jong-un, tanarul care preia rolul de lider dinastic. Unii analisti cred ca moartea lui Kim Jong-il sporeste puternic riscurile si incertitudinile pe care le creeaza enigmaticul regim de la Phenian, ceea ce ar avea consecinte importante pentru securitatea din peninsula coreeana si dincolo de ea. Coreea de Sud si Japonia sunt primele amenintate, dar China si Statele Unire au, de asemenea, o implicare majora in viitorul Coreii de Nord.

Credem ca Kim Jong-un, fiind tanar si fara experienta, ar putea sa nu primeasca puterile pe care le avea tatal sau, cel putin initial, si ca exista o sansa ca acesta sa fie influentat de ceilalti membri ai familiei Kim. Credem ca exista un risc potential ca regimul sa intreprinda unele activitati militare sau teste nucleare, intr-o incercare a noii conduceri de a demonstra in exterior ca nu a existat nici o schimbare in politica regimului, nici vreo lupta interna sau o reunificare cu sudul.

Totusi, incertitudinile si riscurile din Coreea exista de multa vreme, de la sfarsitul Razboiului Coreean, in 1953. Intotdeauna a existat pericolul unei invazii din nord, si acest pericol a fost amplificat de diferite actiuni ale nord-coreenilor pe parcursul anilor. Din aceasta cauza, unii investitori straini s-au adaptat situatiei.

Suntem de parere ca aceasta schimbare de regim nu va avea un impact imediat considerabil asupra altor piete financiare nord-asiatice, dar orice escaladare a tensiunilor din peninsula coreeana ar putea avea ca rezultat transferuri de capital din Coreea de Sud catre alte piete, cum ar fi China, Japonia si Hong Kong. Totusi, nu vedem acest lucru intamplandu-se in acest moment.

Intr-o nota mai optimista, ne asteptam ca noii lideri sa fie mai dornici sa adopte reforme economice in stilul Chinei, care ar avea ca rezultat un mediu politic mult mai relaxat. Credem ca fundamentele Coreii de Sud raman, in general, puternice si ca tara a continuat sa demonstreze o crestere imbucuratoare pe termen lung. In noiembrie, Coreea de Sud a ratificat tratatul de liber schimb cu Statele Unite, care ar putea conduce la o intensificare a comertului intre cele doua tari odata cu implementarea sa, in ianuarie 2012.

Categories: History