Home > History > Raspunsuri la intrebarile cititorilor partea a VIII a

Raspunsuri la intrebarile cititorilor partea a VIII a

noiembrie 29, 2011

A trecut ceva timp de cand am raspuns intrebarilor primite de la cititori. Va multumesc, dragi cititori, pentru toate comentariile adresate pe blog, au fost foarte incurajatoare.

Considerati ca se va instala recesiunea la nivel global sau in tarile emergente pe termen mediu si lung?

- Asli, Turcia

Pe termen mediu si lung consider ca situatia economica mondiala continua sa se prezinte foarte bine din mai multe motive. In primul rand, multe tari emergente au continuat sa creasca intr-un ritm alert si nu ne asteptam ca aceasta crestere sa incetineasca prea mult in urmatoarea decada, desi modificarile procentuale vor incetini in mod natural pe masura ce nivelurile PIB devin mai mari.

In al doilea rand, consideram ca situatia din Europa poate fi rezolvata si vor avea loc probabil o serie de reforme considerabile in tarile europene, precum reduceri de cheltuieli publice si masuri pentru stimularea mediului de afaceri precum scaderea taxelor si reducerea poverilor birocratice. Ne asteptam ca aceleasi lucruri sa se intample in SUA si Japonia, pentru ca aceste state, precum si intreaga lume dezvoltata, descopera ca o modalitate de a stimula cresterea este de a permite mediului de afaceri si companiilor private sa progreseze, in special intreprinderilor mici si mijlocii. Desi reorientarea catre aceste politici va lua probabil ceva timp, vedem deja semne ale schimbarilor potentiale.

Care va fi impactul daca unul sau mai multe state se retrag din zona euro?

- Shiv, India

Franta si Germania au afirmat in repetate randuri angajamentul lor de a sustine euro si consideram probabilitatea ca orice alta tara sa se retraga din zona euro ca fiind foarte redusa. Chiar daca unul sau doua state s-ar retrage, acest lucru nu ar trebui sa aiba un impact asupra viabilitatii euro ca moneda si aceasta moneda va continua sa fie folosita, in opinia noastra.

Trebuie sa ne reamintim faptul ca euro reprezinta probabil cea mai importanta transformare la nivel monetar din ultimul secol. A fost un succes rasunator, desi unii comentatori si economisti britanici au condamnat moneda atunci cand a fost lansata pentru prima oara in 1999 si o condamna in continuare. Moneda unica europeana a redus initial costurile imprumuturilor pentru o serie de state, facand in acelasi timp ca exporturile unor state importante sa fie mai competitive prin sporirea fluxului intra-regionalde comert si resurse. Slovacia este un exemplu pozitiv: a folosit euro pentru a-si restructura economia si cresterea de 4% a PIB-ului din 2010 a fost una dintre cele mai mari din Europa. Realitatea este ca euro reprezinta acum o alternativa fata de dolarul american si utilizarea sa a continuat sa sporeasca pretutindeni in lume.

Care este parerea dvs. despre Ucraina?

- Vitaly, Ukraine 

Ucraina este una dintre cele mai interesante piete deoarece are o serie de industrii viabile cu potential de crestere. Mai important, noi o numim ”cosul de paine” datorita bogatului sau sector agricol. Multe economii din estul Europei au avut de suferit de pe urma conditiilor nefavorabile de pe piata globala si datorita proximitatii fata de Europa de Vest, confruntata cu problema datoriilor. Acest lucru a determinat investitorii sa-si reduca expunerile si sa repatrieze capital. In ciuda volatilitatii actuale, consideram ca Ucraina, care este bogata atat in materii prime grele cat si usoare, are potential ca urmare a cererii in crestere pe termen lung pentru resurse naturale.

Categories: History