Home > History > Inundatiile din Thailanda

Inundatiile din Thailanda

noiembrie 3, 2011

Thailanda se lupta cu cele mai grele inundatii din ultimele decenii. Inundatiile au afectat sever peste 30 de provincii din nordul si centrul Thailandei, unde si-au pierdut viata foarte multe persoane. Pagubele estimate se situeaza intre 1-2% din PIB. Sase mari centre industriale din proviciile Ayutthaya si Pathum-thani au fost inundate, afectand peste 1000 de fabrici si lanturi de distributie din industria electronica, electrica si auto. Importanti retaileri au fost obligati sa suspende operatiunile din centrele de distributie datorita perturbarilor de ordin logistic. Agricultura a fost lovita puternic, peste 10% din productia de orez fiind afectata. Potrivit informatiilor publicate, Thailanda ar avea nevoie de cel putin o luna pentru a asana pamantul dupa aceste inundatii.

Sectorul bancar se afla printre acele sectoare care ar putea fi afectate negativ. Ca urmare a unei estimari in scadere cu aproximativ 2% in 2011 a ratei de cresterere a PIB de catre Banca Centrala Thailandeza, anticipam ca veniturile bancare s-ar putea diminua cu mai mult de 2%. Ne asteptam ca marjele companiilor de consum sa fie serios afectate ca urmare a preturilor mai mari la materiile prime, precum si a costurilor mai mari de distributie. Totusi, situatia ar putea fi echilibrata daca acele companii vor putea sa creasca preturile. Anticipam ca societatile din domeniul energetic nu vor resimti un impact foarte puternic, avand in vedere ca va creste probabil cererea pentru energie.

Desi consecintele pagubelor inundatiilor vor avea un impact negativ asupra veniturilor companiilor thailandeze, consideram ca perspectiva pe termen lung pentru Thailanda ramane solida. In plus fata de taierile de taxe pentru companii si de diversele pachete de stimulare ce au fost anuntate, guvernul thailandez planifica sa cheltuiasca Bt400 miliarde (US$ 13 miliarde) pentru investitii in baraje, irigatii si sisteme de apa destinate refacerii tarii. Consideram ca Thailanda va ramane o destinatie atractiva pentru investitiile straine directe datorita avantajelor locatiei, mediului de afaceri prielnic si fortei de munca foarte competitive. Desi devastatoare pe termen scurt, consideram ca impactul inundatiilor nu va lasa urme semnificative, iar Thailanda isi va reveni cu bine de pe urma acestui eveniment dezastruos.

Categories: History