Home > History > Raspunsuri la intrebarile cititorilor partea a VII a

Raspunsuri la intrebarile cititorilor partea a VII a

august 19, 2011

Multi dintre voi pot fi in mod particular ingrijorati de evolutiile legate de datoria din zona Euro si SUA din ultimele saptamani. As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a-mi impartasi gandurile legate de aceste evenimente si sa raspund la cateva dintre intrebarile cititorilor.

Cat de ingrijorat sunteti de problemele actuale din zona Euro si datoria SUA?– Peter, Statele Unite ale Americii

Pentru mine, situatia datoriei europene nu pare la fel de grava precum criza din SUA, atat in ceea ce priveste dimensiunea cat si posibilul impact asupra economiei globale. De aceea, cred ca atentia oamenilor ar trebuie sa fie orientata catre criza din SUA. De asemenea, trebuie sa ne amintim ca toleranta fata de datorie este influentata in general de nivelul de incredere al investitorilor. Astfel, trebuie sa ne concentram atentia catre restabilirea increderii, care poate fi afectata daca nivelul datoriei creste. Cresterea nivelului datoriilor poate duce la o moneda mai slaba, deoarece investitorii ar putea sa evite valutele tarilor ingropate in datorii. O posibila metoda de a contracara efectele unei valute mai slabe este de a face investitii care ar putea creste in valoare pe termen lung si ar putea sa ajute la reducerea efectului de erodare a valorii al inflatiei, ce poate rezulta dintr-o valuta mai slaba.

In Europa, vom continua sa urmarim indeaproape pietele emergente ale regiunii, in mod secial Romania, Rusia si Polonia. In Romania, continuam sa vedem numeroase oportunitati, in special in sectoarele precum energie si transport. Sunt foarte entuziasmat de Rusia, unde vedem un potential de crestere foarte mare, in mod special in sectoare precum agricultura, resurse naturale si petrol. Credem ca Polonia ofera potential ce rezulta din structura sa politica puternica si cresterea pozitiva a produsului intern brut (PIB). De fapt, Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care si-a mentinut cresterea pozitiva a PIB-ului in timpul crizei finanaciare globale din 2008-2009.[1]

Care sunt parerile legate de efectul cresterii plafonului datoriei SUA asupra pietelor emergente? – Joseph, Philippine

Cresterea plafonului datoriei a fost un eveniment ce se astepta sa aiba loc, de vreme ce nu parea sa fie nicio alta varianta pentru a rezolva problema intr-un timp scurt. Atentia lumii este indreptata acum catre retrogradarea ratingului de credit al SUA. In general, impactul pe termen scurt asupra pietelor emergente a fost similar cu impactul avut asupra altor piete ale lumii – confuzie, volatilitate si pierdere a increderii investitorilor. Totusi, pe termen mediu si lung, odata cu cresterea masei monetare si relaxarea politicilor monetare, nu doar in SUA dar si in alte parti ale lumii, ne asteptam ca inflatia crescuta sa afecteze toate tarile, inclusiv pietele emergente.

Cum ar putea aceste probleme sa aiba un impact asupra pietelor globale in general?

Cred ca datoria generata de criza europeana este putin probabil sa cauzeze de una singura o recesiune globala, mai ales ca sunt multe tari din toata lumea care continua sa creasca. FMI previzioneaza ca, per total, economiile emergente vor creste cu 6.6% anul acesta, de trei ori mai repede decat cresterea de 2.2% estimata pentru tarile dezvoltate.[2] Crestea consumului si a venitului pe cap de locuitor, in special in pietele emergente, continua sa ne canalizeze atentia pe sectoarele de consum si marfuri.

Pana acum, nu am vazut un impact semnificativ al problemelor datoriilor pietelor dezvoltate asupra economiilor emergente, incluzand si pietele bazate pe export din Asia. Ne asteptam ca exporturile din Asia sa creasca si cel mai probabil sa ramana motoarele economice ale regiunii. Trebuie sa ne reamintim ca in ciuda grijilor legate de datoriile suverane din Europa, regiunea continua sa consume. De asemenea, tarile din Asia au devenit mai putin dependente de pietele de export din SUA si Europa. In multe dintre aceste tari, SUA si Europa nu mai sunt cele mai importante destinatii de export. De exemplu, 41% din exporturile Chinei si 58% din cele ale Thailandei se indreapta catre alte tari asiatice.[3]

Asa cum o vad eu, situatia cauzata de datoria SUA a pus un mare accent pe pietele emergente. Mai multe tari emergente au niveluri ale datoriei raportate la PIB mai mici si rezerve valutare mai mari decat multe tari dezvoltate. Putem vedea o diversificare mai mare lasand la o parte dolarul SUA si titlurile de stat americane si in pietele emergente, o mutare ce a fost deja reflectata in aprecierea puternica a mai multor monede din pietele emergente. Cotatiile asigurarilor contra riscului de incapacitate de plata (CDS) sunt un alt indicator al preferintelor, iar unele piete emergente au cotatii mai mici decat unele piete dezvoltate, implicand astfel un risc financiar de neplata mai mic.


[1] Sursa:CIA World Factbook.Poland: Economy, 5 Iulie 2011.

[2] Sursa: World Economic Outlook Update, Iunie 2011. © 2011 by International Monetary Fund. All Rights Reserved.

[3] Sursa: ITC (International Trade Centre) calculations based on COMTRADE statistics. Calculated using 2010 data.

Categories: History