Home > History > Urbanizarea: Promoterul cererii de marfuri

Urbanizarea: Promoterul cererii de marfuri

august 9, 2011

Cresterea activitatii economice in pietele emergente a continuat sa influenteze cererea si preturile pentru resurse cheie precum metalele si petrolul. Cheltuielile cu infrastructura sunt un factor cheie al cresterii cererii, deoarece o parte din ce in ce mai mare a fortei de munca din tarile emergente se muta din zona rurala catre orase, crescand consumul si punand presiune constanta pe marfurile soft si hard. Cred ca pe termen lung preturile marfurilor vor fi influentate de cresterea cererii globale si de cresterea costurilor pentru obtinerea acestor marfuri.

In decada urmatoare, cererea globala pentru resurse naturale este asteptata sa creasca cu cel putin o treime.[1] Cu cresterea lor economica rapida, pietele emergente devin mari consumatori de resurse naturale, in special resurse energetice. China si India, fiecare cu peste un miliard de oameni, necesita multa energie electrica, apa si combustibil pentru armata de automobile si camioane mereu in crestere. China este cel mai mare consumator de energie din lume, al treilea cel mai mare importator net de titei din lume, si al doilea producator de energie din lume dupa SUA.[2] De-a lungul anilor, am vazut multe tari initial independente energetic sau chiar exportatori de energie, precum Indonezia, care au devenit importatori semnificativi de enegie.

Acestea sunt unele din motivele pentru care noi vedem mult potential in sectorul energetic pe termen lung. In general, am gasit multe oportunitati in companiile energetice si miniere, si in particular, in companiile de produse petroliere diversificate, care consideram ca pot rezista volatilitatii fluctuatiilor de pe pietele de marfuri ce au loc din cand in cand. In viziunea noastra, o companie diversificata cu operatiuni in exploatare, dezvoltare, rafinare si comert cu amanuntul are mare potential sa influentaze aceste cicluri.

Vedem oportunitati captivante in tari care sunt exportatori de marfuri si bogate in resurse naturale, precum Rusia si Brazilia. Multe piete de frontiera sunt de asemenea cei mai importanti producatori de petrol, gaz si metale pretioase, si ei, de asemenea, au beneficiat de o crestere a cererii globale pentru aceste resurse de la omologii lor emergenti mai mari precum India si China. Cum economiile pietelor de frontiera cresc, cresc in general si investitiile in infrastructura, oferind oportunitati de investiti in sectoarele de constructii si transporturi, printre multe altele.

Chiar si in pietele mai mici, precum Laos, de exemplu, cererea pentru capacitatea hidroelectrica a tarii si resursele minerale au impulsionat cresterea economica. Mai mult, cred ca acesta tara este o destinatie interesanta pentru investitii, intrucat au crescut investitiile in industriile legate de infrastructura precum constructiile si telecomunicatiile.Un alt exemplu este Kazakhstan care este o tara care nu este doar bogata in petrol si alte resurse naturale, ci are si mult potential si investitii importante in dezvoltarea infrastructurii. In Vietnam, unde cresterea infrastructurii pare sa reprezinte doar o fractiune din cea de pe pietele emergente uriase, expansiunea economica continua si investitiile in infrastructura pot duce la oportunitati de investitii in industrii precum cea a constructiilor si a transportului, printre altele.

Credem ca principala provocare pentru tarile care sunt exportatori neti de marfuri este diversificarea. Multe tari cu o abundenta de resurse naturale depind foarte mult de castigurile din aceste marfuri pentru a finanta programele guvernamentale. Aceasta poate face economiile lor sa se incline intr-o anumita directie, cu o dezvoltare insuficienta a industriilor de valoare care ar putea adauga valoare fortei de munca. Prin urmare, rezultatul este adesea o economie prea dependenta de exportul de resurse naturale si cu industrii locale insuficient de dezvoltate.O alta ingrijorare cheie este lipsa productivitatii crescute pe termen lung. De asemenea, preturile marfurilor sufera corectii substantiale si pot fi mai volatile decat alte tiluri de valoare, care, cu toate ca este foarte putin probabil sa aiba un impact asupra trendului pe termen lung al preturilor, pot afecta veniturile din exporturi ale unei tari si pot produce deficit bugetar, imprumut excesiv si alte probleme relationate.

Totusi, privim pe termen lung marfurile, si credem ca au potential datorita dinamicii cererii si ofertei. De exemplu, tarile bogate in resurse precum America Latina au beneficiat de cererea globala pentru bunurile de larg consum, ca rezultat al cresterii populatiei si urbanizarii. Intre timp, factori precum reducerea masiva a terenurilor agricole, vremea proasta si controlul exporturilor in unele tari au crescut preturile acestor bunuri. Astfel, in perspectiva, suntem optimisti cu privire la potentialul pe termen lung al marfurilor, si desi sectorul este susceptibil la evenimente economice sau de reglementare, credem ca pot exista multe oportunitati bune de investitii.


[1] Sursa: McKinsey Quarterly, Pricing The Planet, as of June 2010.

[2] Sursa: U.S. Department of State, Background Note, China, as of August 5, 2010.

 

 

Categories: History