Home > Perspective > Urbanizarea: Crearea unei noi lumi

Urbanizarea: Crearea unei noi lumi

iulie 20, 2011

In aceasta postare in doua parti despre urbanizare, imi voi impartasi gandurile despre cum urbanizarea duce la dezvoltarea infrastructurii si a cheltuielilor, care la randul lor pregatesc fundatia pentru o potentiala crestere sustenabila pe termen lung in pietele emergente, atat in ceea ce priveste economia cat si venitul pe cap de locuitor. Investitiile in infrastructura devin din ce in ce mai importante in pietele emergente, pornind de la planurile de construire a trenurilor de mare viteza din Brazilia ce conecteaza Rio De Janeiro de São Paul, la podurile si tunelurile ce apar ca peste noapte in China si India. Brazilia, o economie condusa de export cu o mare piata a consumatorilor, de asemenea trebuie sa isi imbunatateasca infrastructura inaintea gazduirii Cupei Mondiale FIFA din 2014 si a Jocurilor Olimpice din 2016. O infrastructura mai buna poate fi baza unei potentiale cresteri sustenabile pe termen lung, care la randul ei paveaza calea catre oportunitati de investitii interesante.

In urmatoarele cateva decenii, cred ca este foarte probabil sa vedem o crestere a mai multor tipuri de investitii in infrastructura datorita urbanizarii, factor ce sta la baza cererii globale pentru resurse, in principal din pietele emergente. Ma astept sa fie multe oportunitati, in special in sectorul energetic si cel al materialelor. Urbanizarea rapida in pietele emergente, cauzata de migrarea populatiei rurale catre orase in cautarea de locuri de munca si a unor oportunitati mai bune, a pus presiune pe resurse si a indemnat guvernele sa investeasca intr-o gama de sectoare legate de infrastructura urbana precum ansamblurile de locuinte, transportul, salubritatea, apa, electricitate si telecomunicatii.
Am o perspectiva pozitiva referitoare la cresterea infrastructurii din Africa, in special in Africa de Sud, Nigeria, Egipt si Kenya. In medie, centrele urbane din Africa se afla intr-o crestere colectiva la o rata mai mare decat oriunde in lume. Astazi, 40 la suta din cei un miliard de oameni nu au acces la apa si salubritate – un indicator al faptului ca globalizarea rapida a continentului a devansat capacitatea acestuia de a furniza aceste servicii esentiale. Totusi, pietele emergente mai mari au investit de curand in Africa. Mai evident, China este angajata intr-un numar de proiecte mari de infrastructura cel mai frecvent implicand acorduri de la guvern la guvern cu natiunile Africane.

China are deja experienta substantiala cu urbanizarea rapida – unele orase chinezesti sunt printre cele cu cresterea cea mai rapida din lume, in mare parte datorita deciziilor guvernului de a adopta o abordare pro urbana a dezvoltarii economice. Este estimat ca pana in 2025, aproximativ doua treimi din populatia Chinei sa traiasca la oras, iar pana in 2030, populatia urbana a Chinei sa ajunga la un miliard.

Am fost de curand in China in vizite de afaceri si m-am oprit in orase precum Beijing, Changsha, Chongching si Chengdu, unde am vazut cresterea continua a infrastructurii si a ansamblurilor de locuinte. Unii sunt ingrijorati de bulele imobiliare; si, pana la un anumit nivel, s-a sesizat o supraconstructie de locuinte luxoase si high end peste posibilitatile majoritatii consumatorilor chinezi. Mare parte din cererea pentru aceste apartamente si locuinte a venit din partea investitorilor care au vazut proprietetile ca o oportunitate de investitie pe termen lung, cumparand, de exemplu, un numar mare de apartamente, si lasandu-le vacante. Precum multe alte piete si sectoare, vom continua sa monitorizam indeaproape dezvoltarea sectorului imobiliar. Totusi, multe parti din China inca sufera de o stare proasta a locuintelor si exista o nevoie reala pentru calitate si locuinte accesibile. Guvernul chinez a identificat in mod specific aceasta nevoie in planul de 5 ani. Cu programe noi, guvernul ar putea sa isi atinga scopul de a furniza mai multe locuinte accesibile unei parti significante din populatie.
Proiectele de infrastructura pot actiona atat ca drivere si rezultate ale cresterii economice, si ar putea fi o modalitate interesanta pentru a beneficia de o crestere economica mare in multe piete emergente. Printre domeniile legate de infrastructura care au dovedit de-a lungul timpului ca sunt interesante se afla companiile care activeaza in domeniul constructiilor si furnizorii de constructii. Totusi, multe dintre aceste proiecte, precum cele legate de utilitatile de energie si apa, sunt adesea dependente de interventiile si regularile guvernelor, care pot fi uneori problematice. Mai mult, constructia efectiva a acestor proiecte poate implica provocari de mediu si sociale. Ca si rezultat, trebuie sa fim atenti si precauti in selectarea oportunitatilor de investitii potential interesante legate de proiectele de infrastructura si urbane. Cercetarea detaliata este cruciala in evaluarea potentialului de profit a acestor oportunitati de afaceri in acest spatiu, astfel cum este familiaritatea cu reglementarile locale, obiceiurile si sensibilitatile culturale.

In postarea mea urmatoare, voi detalia despre cum cresterea in cheltuielile cu infrastructura a fost unul dintre driverele cresterii cererii pentru produsele de baza, care, devansand oferta, este foarte probabil sa creasca preturile unei game de resurse naturale si produse de baza.

Categories: Perspective