Home > History > Argentina

Argentina

iulie 14, 2011

În căutarea de oportunităţi de investiţii în jurul lumii, am efectuat câteva vizite interesante la diverse companii. De această dată, doresc să vă împărtăşesc în special unele din observaţiile mele cele mai remarcabile din Argentina, unde a avut loc, mai devreme în cursul acestui an, conferinţa noastră bianuală a analiştilor.

Argentina a cunoscut o creştere stabilă de-a lungul anilor în ciuda problemelor economice ale ţării, de la inflaţia de două cifre la un surplus comercial scăzut. Am văzut un bun exemplu al progreselor din ţară când am ajuns la Aeroportul Internaţional Ministro Pistarini, care, de la privatizarea sa, se află într-o formă mult mai bună decât era în trecut. Pe lângă noua aripă luminoasă şi aerisită, vama şi procesul de imigrare au fost rapide şi eficiente. Ne-am cazat apoi într-un hotel modern din zona Puerto Madero din Buenos Aires, care este un alt bun exemplu al transformării Argentinei. Puerto Madero era un port de primire cu depozite abandonate din cărămizi roşii, dar mulţumită antreprenorilor creativi, depozitele aliniate de-a lungul canalului portului au fost transformate în birouri, restaurante şi apartamente. Cei la modă şi cei bogaţi au migrat în zonă; de-a lungul canalului există o suită de apartamente nou apărute, de înaltă clasă, şi la o jumătate de oră de mers pe jos de la hotel de-a lungul canalului există un casino plutitor, care se bucură de afaceri înfloritoare.

La prima vizită, ne-am întâlnit cu directorii unei societăţi de servicii de telecomunicaţii. Ni s-a spus că rezultatele operaţionale au fost pozitive ca rezultat al creşterii puternice a consumului şi al unui mediu macroeconomic favorabil. Societatea a continuat să raporteze rezultate solide atât pentru operaţiunile mobile şi de linie fixă, şi a menţinut, de asemenea, marje EBITDA rezonabile (câştiguri înainte de dobândă, impozite, depreciere şi amortizare) în ciuda inflaţiei problematice şi a faptului că penetrarea mobilă şi broadband se apropie de saturare în ţară. Deşi societatea estimează că utilizarea intensă probabil păstrează creşterea veniturilor într-un un ritm sănătos, există avertizarea că marjele ar putea să se deterioreze moderat din cauza presiunilor de salariu. Aceştia sunt câţiva din factorii pe care îi luăm în considerare când evaluăm atractivitatea unei potenţiale investiţii.

Am vizitat, de asemenea, un producător latino-american de top de oţel brut, cu operaţiuni de producţie atât în Argentina, cât şi în Mexic. Pentru noi este interesant că societatea părea se aibă o structură de costuri foarte atractive datorită operaţiunilor sale integrate, cu dotări avansate, acces la surse diversificate de materii prime la costuri mici şi alte îmbunătăţiri operaţionale şi de proiectare. Societatea şi-a eficientizat operaţiunile în primul trimestru a lui 2011 ca rezultat al volumelor solide şi al preţurilor mai bune, şi a indicat că se aşteaptă la preţuri mai mari ale produselor şi marje mai mari şi în al doilea trimestru. Totuşi, un factor cheie pe care societatea trebuie să îl ia în considerare – şi care este, de asemenea, un factor în procesul nostru de evaluare – este costul în creştere al materiilor prime, precum minereurile de fier şi cărbunele.

O altă vizită interesantă pe care am efectuat-o a fost la o companie cu activităţi legate de energie, un producător global de top şi furnizor de ţevi şi servicii asociate pentru industria petrolieră şi de gaz, printre altele. Societatea are capacităţi de producţie, distribuţie şi servicii pe pieţe cheie din America de Sud, America de Nord, Europa şi Asia. Managementul a informat că industria petrolieră şi de gaz a fost martora unui nou ciclu de investiţii şi că societatea a fost pregătită operaţional să deservească piaţa în creştere. Mai mult, au subliniat că durabilitatea acestui ciclu cel mai probabil va fi sprijinită de preţurile mari ale petrolului, pregăting drumul pentru activităţi mai mari de foraj la nivel mondial.

În timpul călătoriei noastre, am efectuat o vizită de o zi în delta Rio de la Plata (Râul de argint) şi în oraşul de lângă râul Tigre, al cărui nume este derivat din „tigri” sau jaguari, care erau vânaţi în trecut. Delta este un complex de canale strâmte şi insule ce mi-au amintit de delta râului Mekong din Vietnam şi de delta râului Chao Phraya din Bangkok, unde se pot explora sute de canale sinuoase. Delta Rio Plata este un loc popular de vacanţă cu mii de persoane ce sosesc cu maşina sau cu trenul din Buenos Aires. De-a lungul apei sunt case de vară pitoreşti, unde singura modalitate în care se poate ajunge este cu barca.

Per total, am fost foarte mulţumiţi de călătoria noastră şi de discuţiile pe care le-am avut cu diferitele societăţi pe care le-am vizitat. Abia aşteptăm să ne întoarcem în Argentina pentru mai multe vizite ca aceasta.

Categories: History