Home > History > Problema privind utilizarea greşită a instrumentelor financiare derivate

Problema privind utilizarea greşită a instrumentelor financiare derivate

iunie 20, 2011

Am ţinut recent o prezentare în cadrul Clubului Corespondenţilor Externi ai Japoniei, din Tokyo, unde am acoperit o serie de subiecte interesante. În urma acestui eveniment, probabil că aţi citit recent titluri în care mass-media m-a citat prognozând o a doua criză financiară. În acest articol, aş dori să prezint contextul acestei observaţii şi, totodată, să acopăr un subiect care mă îngrijorează în mod special:  problema instrumentelor financiare derivate.

Volatilitatea pieţei este o realitate în ziua de astăzi, care se îndreaptă în două direcţii, în sus şi în jos. Unul dintre motivele pentru care avem (şi, probabil, vom avea în continuare) acest nivel de volatilitate, este utilizarea ocazională, abuzivă de instrumente financiare derivate. Desigur, nu toate instrumentele derivate sunt rele.  În cazul în care sunt înţelese şi folosite corespunzător pot fi utilizate de către fonduri pentru acoperirea sau diminuarea riscului.  De exemplu, contractele forward de monedă sau swap-urile pe rata dobânzii se folosesc, de regulă, pentru a acoperi riscul unui fond aferent expunerii unei anumite monede sau rate a dobânzii.

Ceea ce mă preocupă în mod deosebit este utilizarea de derivatelor ca instrumente speculative sau a derivatelor care implică niveluri ridicate de leverage în care investitorul nu controlează corespunzător acest leverage şi expunerile şi pasivele rezultate pe piaţă, cum ar fi companiile care ar putea utiliza derivatele pentru a “juca” expunerile pe mărfuri – o practică ce, în general, face mai greoaie evaluarea cu exactitate a valorii acţiunilor companiei. De exemplu, o companie aeriană poate începe prin utilizarea contractelor futures pe petrol pentru a acoperi riscul de creştere a preţului combustibilului, dar poate devia de la această metodă acceptabilă, la o speculaţie a preţului petrolului – o activitate potenţial riscantă care se îndepărtează de la obiectul de activitate de bază al companiei – transportul aerian. Utilizarea improprie a acestor instrumente financiare a contribuit semnificativ la criza financiară mondială din 2008, iar acestea continuă să fie utilizate şi în prezent. Valoarea totală a instrumentelor financiare derivate la nivel mondial la sfârşitul anului 2010 depăşea 600 mii de miliarde de dolari. Adică de 10 ori PIB-ul total mondial. [1]

Când avem mai multe instrumente financiare derivate pe care pariem în direcţii diferite, fără o înţelegere a acestora şi fără norme, există probabilitatea unei volatilităţi crescute. Adăugaţi la aceasta evenimentele imprevizibile care au loc în întreaga lume şi piaţa mondială din ce în ce mai interconectată şi avem o situaţie unde există probabilitatea de a avea mişcări mai bruşte pe piaţă, pe măsură ce reacţiile reflex devin tot mai frecvente în rândul multor investitori. O astfel de volatilitate sporită poate ţine investitorii departe de investiţiile de capital, ceea ce ar fi păcat, deoarece numeroase studii au demonstrat că pe termen lung, acţiunile au depăşit aşteptările.

Nu putem prezice cu exactitate când vom fi loviţi de următoarea corecţie a pieţei sau cât va fi aceasta de mică sau de mare, dar ne dăm seama că volatilitatea există şi continuă să existe. Puţine dintre problemele care au generat criza financiară din 2008 au fost soluţionate – băncile sunt mai mari decât oricând, iar piaţa instrumentelor derivate continuă să crească şi rămâne în mare parte nereglementată. Este încurajator să vedem că factorii de decizie ai politicii internaţionale încearcă să creeze un standard de reglementare la nivel mondial, dar până când vom găsi o soluţie adevărata, pe termen lung, la aceste probleme, nu putem ignora posibilitatea unei alte crize financiare.

Dar, aşa cum spune un vechi proverb englez putem „sperăm la ce este mai bun, dar ne pregătim pentru ce poate fi mai rău”. Fiecare criză aduce cu sine o mare oportunitate. Prin urmare, vom continua să investim cu o perspectivă pe termen lung în companii despre care credem că sunt subevaluate, fundamental puternice şi aflate în creştere, precum şi în cele care despre care credem că vor putea învinge momentele dificile. Abordarea noastră disciplinată şi pe termen lung ne-a susţinut în volatilitatea de până acum şi, cred eu, ne-ar putea susţine în potenţialele crize sau corecţii care ar putea apărea subit.

[1] Sursa: Banca Reglementelor Internaţionale, 18 mai 2011.

Categories: History