Home > History > Oman

Oman

mai 30, 2011

Am vizitat recent Muscat, capitala Oman-ului. Omanul are o poziţie eminamente strategică în Orientul Mijlociu, deţinând controlul capătul peninsulei Musandam, chiar dacă această peninsulă este separată de restul Omanului printr-un teritoriu ce aparţine Emiratelor Arabe Unite (EAU). Acest capăt se prelungeşte direct în Strâmtoarea Hormuz, punctul de trecere al petrolului ce părăseşte Arabia Saudită, Qatar, Iran, Kuweit, Irak şi Emiratele Arabe Unite din Golful Persic spre Marea Arabiei, şi apoi spre Oceanul Indian. Într-o zi senină, din capătul peninsulei, se poate vedea Iranul. Armata Omanului are, prin urmare, o mare responsabilitate, aceea de a proteja această cale navigabilă.

Ca şi vecinii săi, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, Omanul dispune de o cantitate semnificativă de petrol, deşi, desigur, nu la fel de multă ca Arabia Saudită. Utilizând tehnici avansate de exploatare, Omanul a fost capabil să-şi mărească producţia la circa 800.000 de barili pe zi, faţă de producţia actuală a Arabiei Saudite de aproximativ 9 milioane de barili pe zi. Astfel, sultanul Omanului a promovat, cu înţelepciune, şi alte industrii, cum ar fi producţia şi turismul, în această ţară de trei milioane de locuitori (din care un milion sunt expaţi din ţări precum India, Filipine, Bangladesh şi Pakistan). De exemplu, Sohar, un oraş la nord de Muscat, s-a dezvoltat ca o zonă de producţie şi port. Ne-am deplasat în acest oraş pentru a vedea cum s-a dezvoltat şi pentru a vizita o fabrică ce utilizează gaz din resursele naturale ale ţării.

Pe durata şederii noastre în Oman, am vizitat o serie de companii. Am discutat cu o societate de investiţii care deţine o bancă în parteneriat cu bancă din Iordania. Societatea de investiţii planifica, de asemenea, o dezvoltare masivă de imobiliare într-un centru industrial în creştere rapidă şi port liber în partea de sud a Omanului. În altă regiune a Omanului, am vizitat o mare firmă ce oferă servicii petroliere, implicată în furnizarea de nave de aprovizionare pentru petroliere offshore, servicii de inginerie pentru execuţia de proiecte petroliere şi alte activităţi conexe. Firma are mii de angajaţi în Oman şi în străinătate, în ţări din Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Est, Africa şi Europa.

Am avut o întâlnire interesantă cu fondatorul unui imperiu de afaceri în Oman. Povestea lui este o poveste de tipul “din zdrenţe în huzur”: A început cu furnizarea de personal pentru un dhow, o navă cu vele tradiţională, arabă şi cu comerţ de peşte şi aur între Oman şi India, învăţând să vorbească hindi în tot acest timp. Primul său câştig remarcabil a venit atunci când a obţinut autorizaţia de a distribui produse electronice în Oman. S-a extins ulterior în alte 20 domenii de activitate şi astăzi, deţine, probabil, miliarde de dolari în active, o realizare majoră pentru o viaţă de om!

În ceea ce priveşte turismul, cred că Omanul este, cu siguranţă, o locaţie turistică minunată. Clima este caldă, plajele sunt curate şi în late, hotelurile sunt excepţionale, iar locuitorii sunt foarte prietenoşi şi ospitalieri, ceea ce am observat de îndată ce am ajuns în aeroport. În ultima noastră seara în Muscat, am trecut pe lângă un număr impresionant de hoteluri deţinute de lanţuri hoteliere internaţionale, dotate cu toate facilităţile pe care un turist şi le-ar putea imagina, de la şase la patru stele, pentru a deservi diverse posibilităţi.

Cred că Omanul are o perspectivă foarte promiţătoare privind investiţiile şi turismul şi aştept cu nerăbdare să revin în această regiune.

Categories: History