Home > History > Africa: Oportunităţi în Nigeria, Ghana şi Kenya

Africa: Oportunităţi în Nigeria, Ghana şi Kenya

mai 6, 2011
Visiting a Paper Factory

In vizita la o fabrica de hartie

Cei care sunt optimişti cu privire la Africa spun că, după mulţi ani de colonialism, continentul a început să-şi demonstreze potenţialul. Africa are şi detractorii săi, care spun că deşi dominaţia colonială a fost înlăturată de 60 de ani, continentul continuă să lupte cu sărăcia, corupţia, SIDA şi conflictele armate. Cu toate că Africa se confruntă încă, cu unele provocări, sunt optimist în privinţa unei laturi a Africii, care se dezvoltă treptat odată cu dezvoltarea pieţelor de capital, cu consumismul şi tehnologia.

Cred că oportunităţile de dezvoltare a pieţelor din Africa sunt atrăgătoare în primul rând datorită creşterii lor puternice. Se aşteaptă ca procentul de creştere anual al Africii să fie de peste 7% în următorii 20 de ani, datorită mediului investiţional îmbunătăţit, mai bunei gestionări economice şi cererii în creştere a Chinei faţă de resursele Africii. [1] Peste 100 de companii africane au venituri de peste 1 miliard $. [2] De asemenea, Africa dispune de depozite impresionante de resurse, nu numai de resurse minerale, dar şi de hrană – 60% din terenurile arabile necultivate se găsesc în Africa. [3] Pe măsură ce cererea mondială de materii prime continuă să crească, cred că Africa se află într-o poziţie de invidiat, având în vedere vastele sale resurse naturale. Potenţialul de creştere pe termen lung în domenii legate de consum este, de asemenea, foarte atractiv, având în vedere cei aproximativ 1 miliard de locuitori de pe continentul african. [4] Sunt oameni la fel ca mulţi alţii din întreaga lume, cu aspiraţii de a deţine casele lor şi bunurile lor – maşini, frigidere, maşini de spălat şi altele asemenea.

Nigeria este una dintre pieţele de frontieră care-mi place în Africa. Ţara are o populaţie de aproximativ 155 de milioane de locuitori. [5] Este bogată în rezerve de petrol, gaze naturale şi materii prime, cum ar fi minereu de fier, cărbune şi bauxită. În plus, clima şi suprafeţe mari de terenuri fertile se pretează favorabil agriculturii. Economia Nigeriei a beneficiat de preţuri bune la materiile prime; se estimează că a crescut cu 7,4% în 2010 şi se prognozează să crească la 7,4% din nou în 2011. [6] Alegerile prezidenţiale din Nigeria extrem de aşteptate pot fi considerate de mulţi ca o dovadă a progresului şi stabilităţii ţării în ciuda ciocnirilor şi tulburărilor de până la alegeri. Sursele noastre locale rămân încrezătoare cu privire la aceste alegeri, în general, şi nu se aştepta la niciun eveniment negativ semnificativ. Împărtăşim, în mare, acest sentiment având în vedere actualul mediu economic pozitiv, alimentat de preţurile ridicate ale petrolului precum şi de mai multe reforme concrete în ţară. Mai mult, băncile din Nigeria sunt deosebit de interesante. În opinia noastră, salvarea recentă a băncilor de către guvern a ieftinit stocurile băncii naţionale, creând nişte oportunităţi de investiţii foarte interesante.

Văd, de asemenea, un puternic potenţial în pieţe cum ar fi Ghana şi Kenya. Ghana este prima ţară sub-sahariană din Africa colonială care şi-a obţinut independenţa. Deşi a suferit o perioadă prelungită de guvernare militară, în 1992 a fost adoptată o nouă constituţie şi o politică pluripartidă. În prezent, Ghana este văzută de mulţi ca una dintre cele mai stabile democraţii politice din Africa sub-sahariană. Suntem încântaţi de perspectivele privind sectoarele de consum legate de această piaţă, având în vedere populaţia relativ tânără şi dinamică de peste 20 de milioane de locuitori [.[7] Ţara este, de asemenea, bogată în resurse naturale, cum ar fi petrolul şi aurul. Producţia de petrol în câmpul petrolier Jubilee din largul tărmului a început în decembrie 2010 şi este de natură să aducă o contribuţie semnificativă la creşterea economică a ţării în viitor. Cu siguranţă investiţiile aferente în infrastructură vor necesita, probabil, finanţare, aşa că suntem atenţi şi la sectorul financiar.

Economia din Kenya pare să fie în regulă în acest moment. Actele de violenţă de după alegeri de la sfârşitul anului 2007 şi începutul anului 2008, i-a luat pe mulţi prin surprindere, dar au culminat cu instituirea unui guvern de coaliţie şi cu adoptarea unei noi constituţii în 2010, creând o fundaţie solidă pentru creşterea şi stabilitatea ulterioară. Poziţia Kenyei pe coasta de est a Africii îi permite să fie un punct nodal pentru fluxurile comerciale şi de investiţii dinspre est spre restul continentului. Exporturile, în special cele de ceai şi de produse horticole şi-au revenit considerabil, iar sectorul turistic a cunoscut, de asemenea, o revenire puternică sub forma afluxului de străini.

Există, de asemenea, numeroase provocări de investiţii în Africa. În următorul meu articol,  voi discuta aceste subiecte în continuare, precum şi imaginea mea de ansamblu asupra acestei regiuni.


[1] Sursa: The Super-Cycle Report, Standard Chartered Bank, 15 noiembrie 2010

[2] Sursa: McKinsey & Company, Asia should buy into Africa’s growth, 12 august 2010

[3] Sursa: World Bank, Feature Stories: Concessional Funding Key to Unlock Africa’s Agriculture, 29 ianuarie 2011

[4] Sursa: UN Statistics Division, Department of Economic and Social Affairs, World Population Prospects: Revizia din 2008

[5] Sursa: World Bank, 2009

[6] Sursa: IMF, WEO, octombrie 2010

[7] Sursa: World Bank, World Development Indicator, 2009

Categories: History