Home > History > China Partea a II-a — Privire în afara graniţelor

China Partea a II-a — Privire în afara graniţelor

aprilie 19, 2011
Visiting a Chinese iron and steel plant

Vizitand o fabrica de fier si otel a Chinei

În blogul meu anterior, am vorbit despre cum ultimul plan cincinal al Chinei se concentrează pe creşterea economiei autohtone, punând acces pe armonie. Multe investiţii străine şi influxuri mari de capital pe piaţa chineză au fost în special concentrate asupra atingerii uneia dintre cele mai mari pieţe de consumatori din lume. Totuşi, ce le scapă multora este faptul că China este al cincilea investitor al lumii în investiţiile directe în afara ţării de aproximativ 56,5 miliarde de $ SUA 2009.[1]

În decembrie anul trecut China a anunţat 16 milioane de dolari în investiţii în India şi la începutul acestui an, înalţi oficiali chinezi şi-au reiterat sprijinul faţă de datoria europeană garantând să cumpere obligaţiuni guvernamentale spaniole în valoare de şase milioane de euro. Suportul Chinei faţă de economia europeană este privit de mulţi ca o bună strategie din moment ce Europa este în prezent cel mai mare partener comercial al Chinei. Exporturile încă sunt esenţiale pentru creşterea continuă a Chinei, care ar avea încă nevoie de timp pentru a-şi dezvolta mai mult piaţa autohtonă. Achiziţionarea de bunuri europene este de asemenea un mod de a diversifica cele 2,85 miliarde de dolari ai Chinei, reprezentate de rezervele formate din active străine care sunt în special direcţionate către investiţii în dolari, în special în titlurile de stat americane.[2]

Investiţiile chineze în Africa au făcut obiectul unei cercetări atente a media în trecut, dar reprezintă doar 2,6% din investiţiile externe chineze. [3] Mai mult de 70% din investiţiile externe chineze în 2009 au fost în Asia în timp ce 13% în America Latină.[4]  Recent, fiind în Argentina, am aflat că societăţile chineze au început să investească în această ţară în domeniile petrolului şi gazului. Societăţile chineze devin de asemenea importante în sectorul telecomunicaţiilor locale furnizând comutatoare la preţuri scăzute şi alte echipamente pentru societăţile de telecomunicaţii.

Un punct cheie care merită observat este că în prezent doar un mic procent din investiţiile externe chineze sunt efectuate în renminbi ca rezultat al controlurilor sale de capital. Continuă să existe multe dezbateri în legătură cu renminbi-ul chinezesc (RMB) şi moneda rămâne într-un ciclu foarte interesant. În general, China nu şi-a dorit o monedă puternică de teamă că ar putea dăuna exportatorilor săi. Totuşi în schimb acest lucru a atras mai mulţi investitori şă cumpere moneda în ideea că se va aprecia în viitor. Totuşi, China nu recunoaşte că aprecierea renminbi-ului său va reprezenta un beneficiu pentru societăţile sale din străinătate şi a lansat o slăbire gradată a comerţului internaţional în renminbi. În ianuarie anul acesta, China a permis societăţilor sale interne să îşi investească renminbi-ul în străinătate, o mişcare pozitivă ce ar încuraja societăţile sale locale să se extindă în afară şi spre un renminbi mai internaţionalizat. Hong Kong a devenit pentru guvernul chinez locul de întâlnire pentru a testa ideea monezii libere. Acest lucru ar permite societăţilor cineze şi persoanelor să valorifice arbitrajul în cursul valutar între China continentală şi Hong Kong, ducând la o volatilitate mai mare în mişcările de renminbi.

Pieţele financiare chineze oferă noi oportunităţi companiilor străine, mai mult decât doar să investească in propriile companii. Cel mai mare producător de minereu de fier din lume cu sediul în Brazilia a inceput să îşi listeze acţiunile la Bursa de Valori din Hong Kong la sfârşitul anului trecut, pentru a avea acces la investitorii chinezi şi la alţi investitori din Asia. Investitorii chinezi autohtoni au căutat să-şi investească averile sau economiile în active care ar fi putut să le furnizeze venituri potenţiale mai mari, fapt ce momentan, pentru marea majoritate a oamenilor, este limitat la stocurile sau proprietăţile autohtone. Lipsa opţiunilor de investiţii a fost deseori citată ca unul dintre motivele care dau naştere speculaţiilor în ceea ce priveşte preţurile stocurilor şi proprietăţilor. Aşa cum am scris în ultimul meu blog despre China, liberalizarea burselor de valori chineze pentru străini încă are într-o anume măsură, un drum lung de parcurs, dar poate oferi rezultate benefice pe termen lung.


[1] Sursa: China Ministerul Comerţului, Septembrie 2010.

[2]Sursa: IMF, WEO, Octombrie 2010.

[3]Sursa: China Ministerul Comerţului, Septembrie 2010.

[4] Sursa: China Ministerul Comerţului, Septembrie 2010.

Categories: History