Home > History > Mark Mobius – Despre Japonia

Mark Mobius – Despre Japonia

martie 21, 2011

Sunt întristat de distrugerile şi victimele cauzate de masivul cutremur, tsunami şi numeroasele replici din Japonia.  Am lucrat în Japonia în anii 1960 şi am vizitat ţara cel puţin o dată pe an pentru întâlniri cu clienţii, cu toate că portofoliile nostre axate pe ţari emergente nu au investit direct în Japonia. Locuind într-o zonă de risc, mulţi dintre cetăţenii japonezi au trecut prin exerciţii de pregătire pentru asemenea dezastre naturale. Dacă sunt sigur de ceva, sunt sigur de abilitatea poporului japonez de a-şi reveni după dezastru, demonstrată prin redresarea rapidă după cutremurul din Kobe din 1995 care a avut loc într-o zonă mai activă din punct de vedere economic.

Pachetul de stimulare economică menit să redreseze economia este aşteptat să fie mai mare decât cel din cazul cutremurului din Kobe. Deşi are un deficit fiscal mare, spre deosebire de Statele Unite sau de Europa, Japonia are şi printre cele mai mari rezerve valutare din lume de aproape o mie de miliarde de dolari, depăşită fiind doar de China[1]. Cea mai mare parte din datoria Japoneză este finanţată intern.

Unele îngrijorări au fost exprimate referitor la impactul asupra preţului mărfurilor. Cererea de minereu de fier sau de oţel din partea fabricilor japoneze afectate este aşteptată să scadă după cutremur, dar ar putea fi contrabalansată de cererea de materii prime ce vor fi folosite în masivul proiect de reconstrucţie. De asemenea, consider că impactul net pentru cererea de materii prime nu va fi semnificativ pe termen lung.

Vânzarea în panică este o reacţie spontană des întâlnită în timpuri dificile. Noi, la Templeton, ne uităm dincolo de evenimentele şi volatilitatea pe termen scurt pentru a ne concentra pe imaginea corectă pe termen lung. Filozofia noastră de investiţii impune analiştilor şi managerilor noştri disciplina necesară pentru a re-evalua deţinerile având în vedere un orizont de investiţii de 5 ani.

 


[1] Sursa: IMF, WEO, conform datelor din octombrie 2010

Categories: History