Home > History > Răspunsuri la întrebările cititorilor Partea a VI-a

Răspunsuri la întrebările cititorilor Partea a VI-a

martie 17, 2011

A trecut ceva timp de când am răspuns la unele întrebări ale cititorilor. Mulţumesc cititorilor pentru toate răspunsurile postate pe blog— ele au fost extrem de încurajatoare.

Care sunt criteriile dvs. principale atunci când alegeţi un sector şi o societate într-un anumit sector?

— Tolga, Turcia

În primul rând, noi nu alegem sectoare sau ţări. Atenţia noastră este în primul rând axată asupra acţiunilor individuale şi nu contează în ce sector sau ţară sunt acestea. Există multe oportunităţi în diferite sectoare şi ar fi foarte restrictiv din partea noastră dacă ne-am impune limite. Criteriile noastre principale de a alege acţiunile includ profitabilitatea şi perspectivele de creştere pe termen lung. Obiectivul nostru este sa găsim companii pe care analiza noastră le indică ca fiind subevaluate de către piaţă, dar care au potenţialul să crească ca valoare într-o perioadă de aproximativ cinci ani.

Majoritatea companiilor mici din India sunt afaceri familiale. Nu creează acest lucru o problemă?

— Rishant, India

Aceasta nu este deloc o problemă. De fapt, nouă ne plac multe companii care sunt afaceri familiale. Aceste familii au adesea o istorie îndelungată în care au controlat şi au administrat compania şi sunt adesea puternic ataşate de afacere. Un factor pe care îl considerăm la aceste tipuri de companii este guvernanţa corporativă puternică şi tratamentul echitabil al acţionarilor minoritari. Dacă familia care deţine controlul tratează în mod corect acţionarii minoritari şi, de exemplu, îi include în luarea deciziilor, astfel de companii pot fi investiţii foarte bune. Am avut experienţe bune cu companiile controlate de familii în India şi în alte parţi ale lumii.

Ce gândiţi despre Africa?

— Vitalijus, Statele Unite

Cred că Africa are perspective extrem de pozitive. Continentul beneficiază de resurse naturale abundente, din care doar o parte au fost exploatate. Ca rezultat, Africa  a generat interes sporit din partea ţărilor emergente precum China, Brazilia, Rusia şi India. Aceste ţări emergente au nevoie de resurse şi doresc să investească în infrastructura Africii, fapt ce va ajuta economiile africane. Conform estimărilor FMI Africa sub-sahariană va înregistra o creştere economică  de 5,5% în 2011 şi de 5,8% în 2012.[1] În plus, 45%  din populaţia continentului de un miliard are vârsta între 5 şi 24 ani.[2] Numărul în creştere al tinerilor din Africa ar putea avea un potenţial major, dacă ei şi-ar îmbunătăţi educaţia şi abilităţile, şi ar putea fi un avantaj important pentru a conduce şi susţine creşterea şi dezvoltarea continentului pe viitor.

Am investit în multe companii din Africa – nu doar în Africa de Sud, ci şi în Nigeria, Kenya, Ghana, Egipt şi în alte ţări. Nigeria este deosebit de interesantă pentru noi în acest moment, întrucât ţara a văzut reforme semnificative, în special în sectorul bancar.

Care este opinia dumneavoastră cu privire la statele baltice? Care sunt sectoarele care credeţi că sunt cele mai interesante?

— Patric, Elveţia

Ţările Baltice, în special, Estonia, Letonia şi Lituania, prezintă cu siguranţă interes din punct de vedere investiţional pentru noi şi vom continua să analizăm acele pieţe. Luăm în considerare investiţii în Estonia şi continuăm să căutăm oportunităţi în Lituania şi Letonia. Apartenenţa acestora la Uniunea Europeană le oferă un grad în plus de credibilitate şi le pune pe calea reformelor pozitive. Totuşi, credem că – urmare a riscului perceput pe aceste pieţe – preţul acţiunilor din regiune a scăzut substanţial recent, ceea ce poate crea oportunităţi atractive de investiţii.

Care este opinia dumneavoastră cu privire la pieţele de capital din Brazilia şi Mexic pentru 2011?

— Ivan, Brazilia

Noi nu putem face previziuni specifice referitoare la nivel de  piaţă sau acţiuni individuale. Aşa cum am menţionat mai devreme, obiectivul nostru este de a analiza şi alege cele mai bune afaceri subevaluate pe care dorim să le deţinem în portofoliu pe termen lung. Analiştii noştri latino-americani, care au discutat despre Mexic şi Brazilia pe blog-ul meu anul trecut, continuă să găsească oportunitaţi valoroase în ambele ţări.

Continuăm să ne concentrăm pe ambele ţări, punând un accent mai mare pe Brazilia. Ambele ţări au medii economice stabile, avantaje în producţia de materii prime, precum şi o bază de consum importantă provenind din clasa muncitoare, care are venituri pe cap de locuitor si o putere de cumpărare aflate în creştere..

În opinia noastră, Brazilia a avut o evoluţie foarte bună în ceea ce priveşte performanţa pieţei, precum şi în ceea ce priveşte consolidarea monedei. Beneficiază de un mix de resurse atât minerale cât şi alimentare , fiind şi o piaţă de consum puternică. Mexic este un exportator net de petrol. În ultimii ani, acesta a crescut comerţul inter-regional şi a diversificat baza de export, ceea ce îi permite să fie mai puţin dependentă de economia Statelor Unite. Cred că Mexic rămâne o piaţă foarte interesanta de observat.


[1] Sursă: IMF, Actualizare WEO, din ianuarie 2011.

[2] Sursă: Organizaţia Naţiunilor Unite, Perspective Mondiale asupra Populaţiei: Actualizarea din 2008 a Bazei de date a populaţiei, cifre valabile la 9 februarie 2011.

Categories: History